Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η τοποθέτηση Μπερίσα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της Τουρκίας, με την οποία θεωρήθηκε ότι η Αλβανία συνδέθηκε στενότερα.Αυτό που δεν πράξαμε εμείς, φαίνεται ότι -συνειδητά ή όχι- το πράττει το Ισραήλ. Εισέρχεται στη βαλκανική πολιτική σκηνή, εμποδίζοντας τους Τούρκους στην επεκτατική τους τάση. Και γιατί όχι, μελλοντικά, στην υποκατάστασή τους. Εμείς μένουμε με τις πομπώδεις διακηρύξεις του κ. Σημίτη και των λοιπών, περί «πρωταγωνιστικού ρόλου» στα Βαλκάνια.




Το Ισραήλ ήδη έχει στρατιωτική συνεργασία με τη Ρουμανία (που αποκαλύφθηκε από την πτώση ελικοπτέρου με Ισραηλινούς στρατιωτικούς). Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν αμοιβαίες επισκέψεις πολιτικών με Σκόπια και Βουλγαρία, και προχθές είχαμε το τριήμερο ταξίδι σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ, του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της επίσκεψης, είναι ότι επέκρινε μονομερείς προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής για να επιτύχει καθεστώς κυρίαρχου κράτους. Τέτοιες κινήσεις «δεν επιτυγχάνουν πολιτική λύση, σαμποτάρουν τη διαδικασία ειρήνης», ανέφερε σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Ισραήλ.
«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι αυτός ο τρόπος», ανέφερε ο κ. Μπερίσα. «Η ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων πρέπει να περάσει μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων και υποσχέσεων για ασφάλεια για τα δυο κράτη».

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τοποθέτηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της Τουρκίας, με την οποία θεωρήθηκε ότι η Αλβανία συνδέθηκε στενότερα. Όπως μάλιστα δημοσιοποιήσαμε από τη voria.gr προχθές, στα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Τιράνων-Πρισρένης, εκτός από τις αλβανικές και κοσοβαρικές σημαίες, ήσαν αναρτημένες και τουρκικές (και φυσικά αμερικανικές).

Το Ισραήλ δεν είχε δείξει μέχρι πριν από λίγο καιρό ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αλβανικές υποθέσεις. Να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο ήταν η πρώτη φορά, εδώ και 17 χρόνια, που ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κ. Άβιγκντορ Λιέμπερμαν, τόσο υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία.Τότε, ο κ. Σαλί Μπερίσα διαβεβαίωσε τον φιλοξενούμενό του, ότι οι Ισραηλινοί επενδυτές «θα έχουν πλήρη στήριξη στην Αλβανία από την κυβέρνηση και τους αλβανικούς φορείς, προκειμένου οι επενδύσεις τους να είναι επιτυχείς τόσο γι' αυτούς όσο και για την Αλβανία».

Μάλιστα δε, δεν έκρυψε ότι η Αλβανία επεδίωκε εδώ και καιρό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με άλλους τρόπους, αποκτώντας τον πρώτο της ραβίνο, εβραϊκό κέντρο και Συναγωγή. Και όλα αυτά, ενώ η εβραϊκή κοινότητα στην Αλβανία αριθμεί μόλις 150 μέλη. (Η Αλβανία δεν έκανε μόνον αυτό το άνοιγμα, αλλά ταυτόχρονα επέτρεψε την ίδρυση για πρώτη φορά Τεκτονικής Στοάς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «tektonismos.blogspot.com», στις 14 Οκτωβρίου «υπό την διεύθυνση της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας (Grand Oriente d’ Italia – GOI) ιδρύθηκε η Μεγάλη Τεκτονική Στοά των Τιράνων»).

Ως προς την επίσκεψη του κ. Μπερίσα στο Ισραήλ, οι «Southe ast European Times» γράφουν μεταξύ άλλων ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός «επιδίωξε να ενισχύσει περαιτέρω τους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ενθαρρύνοντας επενδυτές να συμμετάσχουν σε έργα, όπως η κατασκευή περίπου 443 νέων σταθμών υδροηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πέρεζ, τόνισε τη γεωργία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την ενέργεια και την πληροφορική ως βασικούς τομείς για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον αναλυτή κ. Χένρι Τσίλι, καθηγητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Τιράνων, η επίσκεψη δείχνει τη σπουδαιότητα της επιρροής του Ισραήλ σε διεθνείς σχέσεις και την ανάπτυξη Ισραηλινών επιχειρηματικών συμφωνιών στην Αλβανία. Ανέφερε πως το ταξίδι επισημαίνει το ρόλο της Αλβανίας στη διεθνή αρένα: «Θα έχει επίσης αντίκτυπο στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα το Ισραήλ ως κράτος».

Ως προς τις δηλώσεις του κ. Μπερίσα για το Παλαιστινακό, δήλωσε: «Δεν πιστεύω πως θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις με την Τουρκία ή άλλες χώρες. Είναι πολύ καλές, παραδοσιακές σχέσεις με την Τουρκία. Οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικές», ανέφερε ο Τσίλι.

Ισραηλινός επιχειρηματίας ανέφερε, ότι «η Αλβανία έχει επαινεθεί ευρέως για το γεγονός πως κανένας από τους Εβραίους που είχαν βρει καταφύγιο στην Αλβανία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχε παραδοθεί στους Ναζί». Ως γνωστόν, οι χώρες που συνεργάστηκαν με τον Άξονα (Αλβανία, Βουλγαρία) διατήρησαν τον εβραϊκό πληθυσμό στην επικράτειά τους, αφού τον «επέβλεπαν» οι ίδιες.
Πού είναι η Ελλάδα σε όλα όσα συμβαίνουν στη Βαλκανική;

Ο Μακεδών
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=72393

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_4937.html#.TtHWWbIr2nA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top