Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Λιάνα Μυστακίδου

Εντύπωση προκαλεί ο χαρακτηρισμός που έκανε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο στην ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους. Την ώρα που ανακοίνωνε την εξαφάνιση του αεροσκάφους, δεν ανέφερε τον τύπο του, έδινε τις συντεταγμένες της πορείας του και τόνιζε ότι πρόκειται για «παράξενη εξέλιξη».Ήταν γνωστό σε όλους, από την πρώτη στιγμή, ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας και για αυτό καταρρίφθηκε.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι αν προβεί σε οποιαδήποτε αντίποινα θα έχει να αντιμετωπίσει, εκτός της Συρίας, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, για αυτό και θέλει να διεθνοποιήσει το ζήτημα.
Πρώτα από όλα, όμως, πρέπει να απαντήσει σε μερικά εύλογα ερωτήματα:
1-Ποιος έστειλε εκεί το συγκεκριμένο ερευνητικό αεροσκάφος. Εάν έστελναν ένα πλήρως εξοπλισμένο αεροσκάφος τύπου F-16 ασφαλώς η Συρία δεν θα το έριχνε, αφού δεν θα νόμιζε ότι δέχεται επίθεση από ένα και μόνο αεροσκάφος. Η Δαμασκός κατέρριψε το αεροπλάνο, όταν διαπίστωσε ότι πρόκειται για κατασκοπευτικό αεροσκάφος που θα φωτογράφιζε την επίμαχη περιοχή, όπου βρίσκεται Ρωσική στρατιωτική βάση.

2- Υπήρχε και δεύτερο αεροσκάφος, όπως λένε οι αυτόπτες μάρτυρες , το οποίο κατάφερε να διαφύγει; Οφείλει επίσης να διευκρινίσει η Άγκυρα, αν το δεύτερο αυτό αεροσκάφος ήταν ισραηλινό, όπως φημολογείται.

3-Τι αναζητούσε στον εναέριο χώρο της Συρίας; Πετούσε κοντά στις ακτές και σε χαμηλό ύψος.

4-Οι πιλότοι χάθηκαν ή κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία;

Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει περίεργη σύμπτωση την κατάρριψη του αεροσκάφους στις 22 Ιουνίου, την παραμονή δηλαδή (23 Ιουνίου 1939) της επετείου προσάρτησης της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία.

Η DebkaFile υποστηρίζει ότι η Συρία κατέρριψε το αεροσκάφος ως αντίποινα για τη διαφυγή του Συνταγματάρχη Hasan Hammadeh από τη Συρία με τη βοήθεια της ΜΙΤ.

Η Τουρκία που όλα δείχνουν ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο, όπου την ωθούν οι ΗΠΑ, ζήτησε την σύγκληση του ΝΑΤΟ επικαλούμενη το άρθρο 4 του καταστατικού της Συμμαχίας. Παράλληλα ο κ. Νταβούτογλου ενημέρωσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε και τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών για το γεγονός. Στόχος του κ. Νταβούτογλου προφανώς είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού που προβλέπει τη συλλογική άμυνα όταν μια χώρα δεχθεί εχθρική επίθεση.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, όμως φαίνονται απρόθυμοι για κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Mc Cain, Kurt Volker τονίζει ότι η ρίψη αεροσκάφους δεν αποτελεί επιθετική ενέργεια προσφέρει όμως κάποιες ευκαιρίες:

1- Η Τουρκία υποβάλει επίσημα αίτηση για επέμβαση στη Συρία.

2-Σχηματίζεταιμια συμμαχία μεταξύ αραβικών και δυτικών χωρών.

3-Δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας στα εδάφη της Τουρκία και της Συρίας.

4-Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών που θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή θα οργανώσουν και θα εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικού.

5-Θα ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις σε επιλεγμένους στρατιωτικούς στόχους της Συρίας.

Ο κ. Volker υποστηρίζει ότι οι σφαγές αμάχων και η συνεχιζόμενη ρωσική βοήθεια εξάντλησαν την υπομονή της διεθνούς κοινότητας…

Αλλά και ο James Joyner του Atlantic Council λέει: «Η Συρία έριξε ένα τουρκικό αεροσκάφος. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επίθεση σύμφωνα με το καταστατικό του ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Συρία. Διαφορετική θα είναι η περίπτωση που η Συρία θα εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στα εδάφη της Τουρκίας».

Ο Patrick Henning επισημαίνει στην Russia Today: «Η Δύση βλέπει την Τουρκία σαν ένα καλό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί στην κρίση της Συρίας».

Αυτό ασφαλώς επιβεβαιώνεται με τη δήλωση της κ. Κλίντον που καταδίκασε τη Συρία για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Την καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά τη δίνει του Κομμουνιστικό κόμμα Τουρκίας στην ανακοίνωσή του, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η κατάρριψη του αεροσκάφους φανερώνει το βρώμικο, αιματηρό παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση. Το κυβερνών Κόμμα ΑΚΡ είναι ένοχο. Προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημά του με πολεμικές ιαχές του τύπου «θα λογοδοτήσει η Συρία». Δεν μας λένε, όμως, με ποιο δικαίωμα θα ζητήσουν το λόγο από τη Δαμασκό; Τι θα πούνε δηλαδή «σας ετοιμάσαμε μια αιμοσταγή παγίδα και εσείς υπερασπίζεστε τα εδάφη σας;». Τέλος, το ΚΚΤ ζητά την άμεση παραίτηση του κ. Ερντογάν.

Μέσα σε όλα αυτά ο Κούρδος ηγέτης κ. Μπαρζανί άρχισε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την αγορά 24 ελικοπτέρων Apache AH-64!

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα περιοριστεί μόνο σε φραστικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Είμαστε μια μεγάλη χώρα και δεν ασχολούμαστε με μύγες».

Ξεχνά, όμως την ωραία τουρκική παροιμία που λέει «η μύγα είναι μικρή αλλά προκαλεί αναταραχή , αναγούλα στο στομάχι».

Οι Στρατηγοί εύλογα χαρακτήρισαν «παράξενη εξέλιξη» την κατάρριψη του αεροσκάφους, γιατί δυστυχώς έμαθαν να αλωνίζουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο …. Για πρώτη φορά «μύγα» τους προκάλεσε στομαχική διαταραχή….

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top