Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Του Νίκου Στέλγια

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Στην Άγκυρα πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Αυτό υπογραμμίζουν το μεσημέρι της Δευτέρας οι τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές στην www.kathimerini.com.cy.Αναφερόμενες στην νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Συρίας, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι, την παρούσα στιγμή, μια ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Συρία αποτελεί την «τελευταία, έσχατη επιλογή» της Άγκυρας.



Το μεσημέρι της Δευτέρας στην τουρκική πρωτεύουσα στο επίκεντρο των εξελίξεων εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου από τον στρατό της Συρίας, το μεσημέρι της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής, η Δαμασκός έχει εκφράσει την λύπη της για το γεγονός και συμμετάσχει στις έρευνες διάσωσης των δυο Τούρκων πιλότων.Η Άγκυρα δεν αποδέχεται την επίσημη απολογία της Συρίας. Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί με την επίσημη επεξήγηση της κυβέρνησης της Συρίας.

Την Κυριακή το πρωί, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «TRT», ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η κατάρριψη του τουρκικού αεροπλάνου έλαβε χώρα στα διεθνές χωρικά ύδατα. «Το τουρκικό αεροπλάνο χτυπήθηκε στα διεθνές χωρικά ύδατα και παρασύρθηκε στα χωρικά ύδατα της Συρίας». Αυτή φαίνεται πως είναι η επίσημη εκδοχή της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Άγκυρα, πραγματοποιούνται έκτακτες συσκέψεις με την συμμετοχή των κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Στο τουρκικό επιτελείο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο επιτελείο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και η τουρκική πλευρά έχει θέσει επί τάπητος την «ανταπάντηση» της Άγκυρας στην νέα κίνηση της Συρίας. Την ίδια στιγμή, συνεδριάζει το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτό συμμετάσχει και το επιχειρησιακό επιτελείο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η συγκεκριμένη πληροφορία έχει πυροδοτήσει διάφορα «σενάρια πολέμου» στην τουρκική πρωτεύουσα.

Από την άλλη, το μεσημέρι της Δευτέρας, διάφορα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μετέδωσαν την πληροφορία ότι μια ομάδα στρατιωτικών της Συρίας πέρασε τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και ζήτησε άσυλο από την Άγκυρα. Στην ομάδα συμμετάσχει και ένας στρατηγός του στρατού της Συρίας.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από τον νέο συμβάν και να εντυπωσιάσει την διεθνή κοινή γνώμη σε ότι αφορά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Συρία. Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να υπογραμμίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την αλλαγή του καθεστώτος στην Συρία.

Η Άγκυρα εμφανίζεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις της Δύσης και των ΗΠΑ στην κρίση της Συρίας και παρέχει υποστήριξη στο Κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών και στην αντιπολίτευση της Συρίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, χρησιμοποιώντας την νέα κρίση, η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι πλέον είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Συρίας. Την ίδια στιγμή, επισημάνει ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει μόνη της στρατιωτική δράση εναντίων της Συρίας.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top