Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Τουρκικές εξαγωγές στο Κοσσυφοπέδιο ήταν πάνω από 20 εκατ. ευρώ το 2011. [Reuters]
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα είναι η πρώτη της Πρίστινα από την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.Η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσσυφοπεδίου, Μιμόζα Κουσάρι-Λίλα και ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα.


Η Κουσάρι-Λίλα ανέφερε πως η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου είναι μικρότερη από την Τουρκική οικονομία, έτσι η Πρίστινα θα χρειαστεί να προστατεύσει κάποιους από τους στρατηγικούς τομείς της για μερικά χρόνια."Καθώς η οικονομία μας, σε ποσοστό περίπου 70 τοις εκατό, αποτελείται από υπηρεσίες, ζητούμε οι υπηρεσίες, συγκεκριμένα, να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις αυτές", ανέφερε η Κουσάρι-Λίλα.

Ο Τσαγκλαγιάν ανέφερε πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα ωφελήσει την οικονομική ανάπτυξη αμφότερων των χωρών, και δήλωσε πως η Τουρκική κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα του Κοσσυφοπεδίου."Ζητήσαμε να εξεταστούν όλες οι προϋποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των στρατηγικών τομέων του Κοσσυφοπεδίου και της συμπερίληψης των υπηρεσιών στις διαπραγματεύσεις αυτές. Ειλικρινά, θέλουμε να δούμε το Κοσσυφοπέδιο ως οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα και οι διαπραγματεύσεις αυτές θα εξυπηρετήσουν το στόχο αυτό", δήλωσε ο Τσαγκλαγιάν.Οι εξαγωγές Τουρκικών αγαθών στο Κοσσυφοπέδιο το 2011 ήταν 265,9 εκατ. δολάρια (20,5 εκατ. ευρώ), πτώση 9,6 τοις εκατό από το 2010. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν o 134ος μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγής αγαθών της Τουρκίας το 2011. Οι εισαγωγές Τουρκικών αγαθών από το Κοσσυφοπέδιο ανήλθαν σε 10,1 εκατ. δολάρια (7,8 εκατ. ευρώ) το 2011, πτώση 25,7 τοις εκατό από το 2010.

Ειδικοί αναφέρουν πως ενώ η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση του εμπορίου, σημειώνουν πως η Πρίστινα πρέπει να επιμείνει στην προστασία κάποιων προϊόντων που μπορούν ήδη να παραχθούν στο Κοσσυφοπέδιο."Στο Κοσσυφοπέδιο, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλο άνοιγμα στο εμπόριο και σε περιπτώσεις όπου δεν έχουμε ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τομέα παραγωγής, είναι αδύνατο για μας να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ειδικά με ισχυρές βιομηχανικές χώρες όπως η Τουρκία", δήλωσε ο Άριαν Ζέκα, εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κοσσυφοπέδιο, στους SETimes.

Ο Άρτα Ιστρέφι, πολιτικός σύμβουλος του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους SETimes πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος, όπως συνέβη και με τις χώρες της περιοχής."Για μας, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε στρατηγικούς τομείς ώστε να μην πλήξουμε τοπικά προϊόντα και την ανάπτυξη των τομέων αυτών. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επαφών μας, η Τουρκική πλευρά έχει δείξει εποικοδομητική διάθεση και στήριξη για το Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο Ιστρέφι.

Ο Ζέκα ανέφερε πως το Κοσσυφοπέδιο ελπίζει να απολαύσει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με όλες τις χώρες, ειδικά την ΕΕ, όταν θα μπορεί να παράγει από μόνο του, χωρίς να εξαρτάται από εισαγωγές.Ο Ιστρέφι ανέφερε πως το Κοσσυφοπέδιο θα ωφεληθεί επιτρέποντας εξαγωγές χωρίς δασμούς, ενώ θα καταστήσει τα προϊόντα του Κοσσυφοπεδίου πιο ανταγωνιστικά σε Τουρκικές αλλά και Ευρωπαϊκές αγορές.

"Η συμφωνία αυξάνει τη δυνατότητα για Τουρκικές επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Το συμφέρον των Τούρκων επενδυτών για επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνεται συνεχώς και αναμένουμε πως η κατάργηση των δασμών για τα αγαθά της Τουρκίας σε αρκετούς τομείς θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε ο Ιστρέφι.

Ο Ζέκα ανέφερε πως η ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας θα αποτελέσει πρόκληση για τους εξαγωγείς του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο υποστηρίζει πως απαιτείται λεπτομερή ανάλυση για να δουν εάν υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία δεν παράγονται στην Τουρκία, για τα οποία υπάρχουν προοπτικές στο Κοσσυφοπέδιο."Ελπίζω πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα αποτελέσει ευκαιρία για προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, διεθνών κατασκευαστικών εταιρειών από την Ευρώπη ή αλλού, οι οποίες θα ήθελαν να τοποθετήσουν στην Τουρκία διεθνώς αναγνωρισμένα προϊόντα που παρασκευάζονται στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε ο Ζέκα.

Ο ΟΗΕ διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη συμφωνία CEFTA για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου το 2006. Το Κοσσυφοπέδιο σκοπεύει να ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και με άλλες τρίτες χώρες μέχρι το 2013.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top