Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Λευκωσία: Την εμπλοκή του κρατικού μονοπωλίου Gazprom της Ρωσίας στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Ισραήλ μέσω θυγατρικής, συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη μεταξύ τους συνάντηση. Αυτό αποκάλυψε χθες ο διεθνής συμβουλευτικός-πληροφοριακός οίκος για θέματα ενέργειας Platts.




Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι η Gazprom ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να κερδίσει το προβάδισμα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ελληνικής ΔΕΠΑ. Οι κινήσεις της Gazprom δείχνουν ότι θέλει να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μας, ώστε να μη μειωθεί το εκτόπισμα που έχει με τον σχεδόν μονοπωλιακό εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.Σύμφωνα με την ενημέρωση της Platts προς τους πελάτες της -που είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο- στη συνάντηση Πούτιν - Νετανιάχου την περασμένη Δευτέρα, οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Ισραήλ συμφώνησαν όπως η Gazprom, συστήσει στο Ισραήλ θυγατρική εταιρεία, που θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη των τεράστιων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η Plattsεπικαλείται για τις πληροφορίες αυτές δικές της πηγές στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, «η ισραηλινή θυγατρική της Gazprom θα εστιασθεί στις γεωτρήσεις καθώς και στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα υπεράκτια πεδία της χώρας» και συμπληρώνει πως η Gazprom έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Μας περικυκλώνει από παντού η Gazprom
Διεκδικεί σημαντικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής, με θυγατρική από το Ισραήλ
ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

ΠΟΥΤΙΝ - ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥσυμφώνησαν η Gazprom να συστήσει στο Ισραήλ θυγατρική εταιρεία, που θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη των τεράστιων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ Την εμπλοκή του κρατικού μονοπωλίου Gazprom της Ρωσίας στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Ισραήλ μέσω θυγατρικής, συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη μεταξύ τους συνάντηση. Αυτό αποκάλυψε χθες ο διεθνής συμβουλευτικός-πληροφοριακός οίκος για θέματα ενέργειας Ρlatts. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι η Gazprom ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να κερδίσει το προβάδισμα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ελληνικής ΔΕΠΑ. Οι κινήσεις της Gazprom δείχνουν ότι θέλει να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μας, ώστε να μη μειωθεί το εκτόπισμα που έχει με τον σχεδόν μονοπωλιακό εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ρlattsπρος τους πελάτες της -που είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο- στη συνάντηση Πούτιν Νετανιάχου την περασμένη Δευτέρα, οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Ισραήλ συμφώνησαν όπως η Gazprom, συστήσει στο Ισραήλ θυγατρική εταιρεία, που θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη των τεράστιων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η Ρlattsεπικαλείται για τις πληροφορίες αυτές δικές της πηγές στο Ισραήλ. Όπως αναφέρεται μάλιστα, «η ισραηλινή θυγατρική της Gazprom θα εστιασθεί στις γεωτρήσεις καθώς και στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα υπεράκτια πεδία της χώρας» και συμπληρώνει πως η Gazprom έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Ρlatts, Πούτιν και Νετανιάχου συμφώνησαν επίσης όπως «όλες οι μελλοντικές διεθνείς προσφορές που εκδίδονται από το Ισραήλ στον τομέα του αερίου θα είναι ανοικτές με την Gazprom και άλλες ρωσικές εταιρείες». Όπως είχε γράψει και ο «Φ» εν καιρώ, από τις αρχές του 2012 μέχρι και πρόσφατα εκπρόσωποι της Gazprom και ο ίδιος ο επικεφαλής της Φρέντερικ Μπάρναουντ, είχαν επαφές με Νobelκαι Delekγια ενδεχόμενη συνεργασία στο «Λεβιάθαν», από το οποίο η εμπορική εκμετάλλευση φυσικού αερίου αναμένεται στο τέλος του 2015. Σημειώνεται επίσης ότι, τον περασμένο Μάρτιο οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα στο κοίτασμα «Ταμάρ» (Νoble Εnergy, Delek, Αvner, Ιsramco και Αlon) ήταν σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την πώληση σημαντικών ποσοτήτων αερίου από το εν λόγω κοίτασμα, από το οποίο η εμπορική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα καταγράφεται ως ιδιαίτερα έντονο το ενδιαφέρον της Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής ΔΕΠΑ, που συνοδεύεται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα -έως και δυσφορία- από πλευράς κύκλων των Βρυξελλών. Η Gazprom είχε εξαγγείλει από τον Μάρτιο το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ -μετά από συνάντηση του Προέδρου της Αλεξέι Μίλερ με τον Δημήτρη Κοπελούζο- επικεφαλής του ομώνυμου ενεργειακού ομίλου. Να σημειωθεί ότι συνολικά 14 διεθνείς όμιλοι υπέβαλαν προτάσεις εξαγοράς της ΔΕΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό περιοδικό Εuroactiv, ενώ η ρωσική εταιρεία ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να κερδίσει το προβάδισμα στην απόφαση πώλησης που αναμένεται τον Ιανουάριο, η κίνηση αυτή «δεν ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Κι αυτό επειδή ενδεχόμενη επικράτηση της Gazprom θα έρθει σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ε.Ε. να σταματήσει να εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει περίπου το 25% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών, χρηματοδοτώντας την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς αερίου από την Κασπία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει το ΕuroΑctiv, έχουν κινήσει διαδικασία έρευνας κατά της Gazprom κατηγορώντας την για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.
«Αλλάζει το οικονομικό τοπίο στην περιοχή»

Η αφθονία των φυσικών πόρων και του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα υπεράκτια της Κύπρου και του Ισραήλ, δίνει τη δυνατότητα, να αλλάξει για πάντα την ενεργειακή ασφάλεια και το οικονομικό τοπίο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, δηλώνει ο επικεφαλής της Νoble Εnergy-πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της- Τσιάρλς Ντέιβιτσον, σε μια από τις λίγες αναφορές του σε σχέση με το θέμα. Ο ίδιος προσθέτει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του πρώτου «Εastern Μediterranean GasConference (ΕΜGC)» στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λευκωσία στις 26-28 Μαρτίου 2013, πως δημιουργούνται δυνατότητες και για τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρήσεων για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο τομέας του φυσικού αερίου θα μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε αυτούς τους ιστορικούς και πραγματικά μετασχηματιστικούς πόρους για τον λαό της Κύπρου και του Ισραήλ», προσθέτει ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι το συνέδριο οργανώνει η GulfΡublishing, εκδότης των περιοδικών World Οilκαι Ηydrocarbon Ρrocessing.

Διαφορετική εξέταση του ενεργειακού
ΡΟΕΜ 2012
ΤΑ ΔΥΟκύρια και καίρια ενεργειακά θέματα της εποχής στην Κύπρο: Πρώτο, αυτό της αυξανόμενης επέκτασης και ανάπτυξης του εμπορίου και της τεχνολογίας που παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των μελλοντικών οικονομικών και πολιτικών συνθηκών παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερο, η αναπτυσσόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ειδικά της ηλιακής ενέργειας, στα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής. Αυτά τα θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου, του 1ου Συνεδρίου ενεργειακών επιλογών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (ΡΟΕΜ 2012), που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Le Μeridien LimassolSpa & Resortστη Λεμεσό μεταξύ 19-21 Νοεμβρίου 2012. Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την ΟΕΒ και την ΑΗΚ και τελεί υπό την αιγίδα της ΡΑΕΚ, της ΔΕΦΑ, του Ειδικού Ταμείου για τις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ.

Στο μικροσκόπιο του Συνεδρίου, θα τεθούν οι προοπτικές εκμετάλλευσης των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην υποθαλάσσια λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η αναγκαία χάραξη μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής, που αφενός θα διασφαλίζει την ανάπτυξη μίας ευρύτερης βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, και αφετέρου θα προωθεί την αειφόρο και ανανεώσιμη ενεργειακή παραγωγή.

Επίσης, το Συνέδριο σκοπεύει να λειτουργήσει ως καταλυτικός παράγοντας στη μεταφορά γνώσεων για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην προώθηση των ΑΠΕ και των βέλτιστων πρακτικών από τις αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας της περιοχής.

Επιπλέον, το Συνέδριο θα διευκολύνει την εξερεύνηση μελλοντικών εμπορικών ευκαιριών μεταξύ διεθνών και τοπικών ενεργειακών επιχειρήσεων στον τομέα υποδομής σχεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στις ΑΠΕ. Τέλος, το Συνέδριο σκοπεύει να επισημάνει την αναγκαιότητα της περαιτέρω έρευνας και ανάπτυξης για το μέλλον του τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι θα διεξαχθούν παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου Εργαστήρια και Εμπορική Έκθεση προϊόντων, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία για διερεύνηση και ανάπτυξη επιχειρηματικών ευκαιριών και συνεργασιών μεταξύ τοπικών και διεθνών επιχειρήσεων στους παρεμφερείς τομείς της ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), και έργων ανόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και πρώτων υλών που πηγάζουν από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Επίσης, επί τάπητος θα τεθεί, ενδεχομένως για πρώτη φορά, και το θέμα της εκμετάλλευσης των πρώτων υλών, όπως το φυσικό αέριο, που είναι η βάση για την ανάπτυξη σημαντικών βιομηχανιών για παραγωγή πληθώρας χημικών ή άλλων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Φιλελεύθερος

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top