Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Του Ερλ Μουράτι
Από την έναρξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-Αλβανίας το 1992, η χώρα έχει μεταρρυθμίσει και βελτιώσει δραματικά τις ένοπλες δυνάμεις τις, τις διατάξεις ασφάλειας και, ως αποτέλεσμα, την οικονομία της.
Χάρη στις προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας πιο επαγγελματικές, πάνω από 5.000 Αλβανοί στρατιώτες έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ σε πέντε χώρες."Με τις συμβολές της σε διεθνείς επιχειρήσεις, μπορούμε να πούμε πως η Αλβανία έχει μεταμορφωθεί τελείως από χώρα η οποία καταναλώνει ασφάλεια σε χώρα που παράγει ασφάλεια", δήλωσε ο Έφεδρος Συνταγματάρχης Τίμι Χούντρα, επικεφαλής του Κέντρου Αμυντικής Ανάλυσης, στους SETimes.



Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Αλβανίας ξεκίνησαν το 1992, όταν η Αλβανία εντάχθηκε στο Συμβούλιο Βορειοατλαντικής Συνεργασίας και διευρύνθηκαν περαιτέρω όταν η χώρα εντάχθηκε στη Σύμπραξη για Ειρήνη το 1994. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπέγραψαν πρωτόκολλα για την ένταξη της Αλβανίας στις 9 Ιουλίου, 2008, και η χώρα αποτέλεσε πλήρες μέλος της Συμμαχίας την 1η Απριλίου, 2009.
"Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στην άμυνα και στις σχέσεις πολιτείας-στρατού, η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι εμφανής και αδιαμφισβήτητη. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο έλυσε τα διλήμματά μας σχετικά με την ασφάλεια, αλλά επίσης εγγυήθηκε την τόσο επιθυμητή δυτική τάση της Αλβανίας", δήλωσε ο Ιλίρ Γκιόνι, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας, στους SETimes.
Επιπρόσθετα, η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στην καταστροφή πλεοναζόντων αποθηκευμένων πυρομαχικών, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η κομμουνιστική ιστορία της Αλβανίας σηματοδοτήθηκε από μαζική συγκέντρωση πυρομαχικών και όπλων Αλβανικής, Κινεζικής και Σοβιετικής προέλευσης. Εκατοντάδες αποθήκες δημιουργήθηκαν σε ολόκληρη την Αλβανία, φυλάσσοντας πάνω από 100.000 τόνους πυρομαχικών.

Αυτό το τεράστιο οπλοστάσιο με όπλα που δεν χρησιμοποιούνταν ποτέ υποβαθμίστηκε με τον καιρό και έγινε επικίνδυνο για όσους ζούσαν κοντά. Η καθοριστική στιγμή σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου, 2008, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε μονάδα καταστροφής πυρομαχικών στην Γκέρντετς, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους.

"Από εκείνη την ημέρα, η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητά μας", δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Εκρέμ Σπαχίου στους SETimes. "[Πάνω από] 60.982 τόνοι πυρομαχικών έχουν αποστρατικοποιηθεί από το Σεπτέμβρη του 2009 έως τις 30 Απριλίου, 2012. Απομένουν περίπου 31.000 τόνοι. Με αυτό το ρυθμό, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποστρατικοποίησης θα ολοκληρωθεί εντός του [χρονοδιαγράμματος] το 2013", δήλωσε ο Σπαχίου.

Λόγω της αυξανόμενης ασφάλειας, αξιωματούχοι της Αλβανίας αναφέρουν πως η ενσωμάτωση στο
ΝΑΤΟ έχει επίσης αυξήσει την τουριστική ροή και τις ξένες επενδύσεις.

"Η ένταξη στο NATO έχει επίσης φέρει ροή τουριστών σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, αυτό το καλοκαίρι είδα στην Αλβανία ομάδα τουριστών με οδηγό που κρατούσε σημαία", δήλωσε η Αριάν Στάροβα, υφυπουργός Άμυνας, στους SETimes.

Τον Αύγουστο του 2012, ο Πρωθυπουργός Μπερίσα ανέφερε πως το έτος αυτό έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ στον αριθμό τουριστών στην Αλβανία, καθώς ήρθαν περίπου 3 εκατ. επισκέπτες στη χώρα, σε σύγκριση με τους 2,7 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Πολιτιστικών Υποθέσεων, Νεολαίας και Άθλησης, Άλντο Μπούμτσι, αυτό το έτος δημιουργήθηκαν 51.000 νέες θέσεις εργασίας λόγω του τουρισμού. Η ανάπτυξη του κλάδου έχει συνεισφέρει 2,1 δισ. ευρώ στην οικονομία, ή το 21 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Το Σεπτέμβρη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι για τη συνεισφορά της χώρας του στη συμμαχία.

"Ως νέο μέλος της συμμαχίας μας, η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το σύνολο της περιοχής", δήλωσε ο Ρασμούσεν.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ζητήματα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει την πλήρη στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top