Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Le Parisien
H Γκάνα έδωσε άδεια απόπλου την Τετάρτη στο Αργεντινό Στρατιωτικό ιστιοφόρο που κράταγε για πάνω από δύο μήνες λόγω χρηματοπιστωτικής διαφοράς μεταξύ της Αργεντινής και ενός hedge fund, υποκύπτοντας στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο διέταξε την απελευθέρωση της φρεγάτας.
 
Το μεγαλοπρεπές τρικάταρτο ιστιοφόρο, που συνήθως χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό πλοίο του Αργεντινού Ναυτικού, απέπλευσε γύρω στις 16:30 GMT από το λιμάνι της Τέμα, το κύριο λιμάνι της Γκάνας, 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Άκρα, σημείωσε ένας δημοσιογράφος από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περίπου εκατό Αργεντινοί ναύτες στάλθηκαν από το Μπουένος Άιρες για να φέρουν την φρεγάτα πίσω στη χώρα.
Το Libertad είχε κατασχεθεί στις 2 Οκτωβρίου από τις αρχές της Γκάνας μετά από καταγγελία του ταμείου 
επενδύσεων NML Capital Limited το οποίο κατέχει τίτλους του χρέους της Αργεντινής και απαιτεί από το Μπουένος Άιρες να πληρώσει περισσότερα από 370 εκατομμύρια δολάρια (283 εκατ. ευρώ).

Σε αυτή την υπόθεση που παρακολουθείται διεθνώς, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής είχε καταγγείλει αυτό που αποκάλεσε μια «επίθεση των ληστρικών γυπών αμοιβαίων κεφαλαίων εναντίον της Αργεντινής» και μια «παγίδα στημένη από αδίστακτους χρηματιστές». Το Μπουένος Άιρες δήλωνε, μεταξύ άλλων, ότι η Άκρα παραβίασε το διεθνές δίκαιο, που προστατεύει τα πολεμικά πλοία.
Αλλά οι πολιτικοί ηγέτες της Γκάνα επέμειναν επανειλημμένα για το γεγονός ότι η μάχη παιζόταν μεταξύ του ΔΝΤ και της Αργεντινής και ότι οι αρχές αυτής της χώρας της δυτικής Αφρική δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να εφαρμόσουν μια απόφαση ενός τοπικού δικαστηρίου.

Μη παίρνοντας ευνοϊκή απόφαση από τη δικαιοσύνη της Γκάνας, το Μπουένος Άιρες είχε καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, με έδρα το Αμβούργο (Γερμανία). Και αυτό το ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ετυμηγόρησε τελικά το Σάββατο κρίνοντας ότι οι αρχές της Γκάνας έπρεπε να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» τη φρεγάτα.

Οι αρχές της Γκάνας είχαν δηλώσει την Τρίτη, ότι σύμφωνα με τους κανόνες του τοπικού δίκιου, το Εμπορικό Δικαστήριο έπρεπε να αναθεωρήσει τη πρώτη ετυμηγορία πριν να μπορέσει η φρεγάτα να αποπλεύσει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου της Τέμα, Atumbine Lawrence, δήλωσε ΓΠΕ (AFP) την Τετάρτη ότι οι λιμενικές αρχές δεν είχαν την πρόθεση να εμποδίσουν το πολεμικό πλοίο να αποπλεύσει μετά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.
«Αν οι ναυτικοί θέλουν να φύγουν, δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε ο Ο κ. Atumbine στο AFP, λίγο πριν από τον απόπλου του Libertad, που πέρασε μέρος της ημέρας να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και τροφοδοσία προκειμένου να προετοιμασθεί για την διατλαντική διέλευση του.

Το πλοίο είχε πάει στην Γκάνα για μια αποστολή κατάρτισης με Αργεντινούς ναύτες, αλλά και αρκετούς υπηκόους από  άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής. Μεγάλο μέρος του πληρώματος είχε φύγει τον Οκτώβριο. 

Η Αργεντινή είχε κηρύξει στάση πληρωμών στις 23 Δεκ. 2001 στην προεπιλογή, τη μεγαλύτερη στην ιστορία, 100 δισεκατομμύρια δολάρια (75 δις. ευρώ) και είχε αποκλείσει κάθε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της. 

Η νοτιαμερικανική χώρα ξεκίνησε έπειτα προσφορές ανταλλαγής, ταχτοποιώντας το 93% του χρέους της. Το περισσότερο από το υπόλοιπο 7% έμειναν στα χέρια ορισμένων hedge funds που προέβησαν σε νομικές διαδικασίες.
Η NML, η οποία έχει την έδρα της στα νησιά Κέιμαν, έναν φορολογικό παράδεισο, αρνήθηκε δυο φορές την ανταλλαγή χρεογράφων που προσέφερε το Μπουένος Άιρες, το 2005 και το 2010. 

«Η Αργεντινή θα συνεχίσει να υπερασπίζεται κατά των χρηματοπιστωτικών πειρατών, οι γύπες δεν θα επικρατήσουν», δήλωσε ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας Hernan Lorenzino από το λογαριασμό του στο Twitter μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Γκάνα-Αργεντινή: Η υπό κατάσχεση φρεγάτα Λιμπερτάδ θα μπορέσει να αποπλεύσει αμέσως μόλις επιδοθεί στις αρχές η διαταγή του δικαστηρίου

 

Οι αρχές της Γκάνας θα αφήσουν ν’ αποπλεύσει ελεύθερα η εκπαιδευτική φρεγάτα του ναυτικού της Αργεντινής Libertad αμέσως μόλις τους επιδοθεί η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου, διαβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής της πόλης Τέμα.

«Λάβαμε επιστολή από τον πράκτορα του σκάφους πως επιθυμούν να αποπλεύσουν αύριο, όμως εμείς αναμένουμε τις οδηγίες από το αρμόδιο ν’ αποφανθεί δικαστήριο» στη Γκάνα, δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο λιμενικός εκπρόσωπος.

Το ιστιοφόρο ARA Libertad είχε καθηλωθεί στον λιμένα της Τέμα από τις αρχές του Οκτωβρίου έπειτα από αίτημα κατάσχεσής του που είχε καταθέσει αμερικανικό επενδυτικό ταμείο (hedge fund), που αρνείτο να εφαρμόσει τον διακανονισμό για το χρέος της Αργεντινής που του πρότεινε η κυβέρνηση. Το περασμένο Σάββατο το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας είχε διατάξει την αποδέσμευση του πλοίου από τις αρχές της Γκάνας.

Η ενημέρωση από το δικαστήριο της Γκάνας «ενδέχεται να φθάσει σήμερα, ή αύριο, μπορεί να διαβιβασθεί οποιαδήποτε στιγμή», τόνισε ο εκπρόσωπος Λόρενς Ατουμπίνε, προσθέτοντας πως η χώρα της Δυτικής Αφρικής θα συμμορφωθεί πλήρως προς την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.

Το Μπουένος Άιρες, το οποίο υποστηρίζει πως η κατακράτηση του ιστιοφόρου παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης για την διπλωματική αμνηστία, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο.

Αντιδρώντας στην δικαστική απόφαση, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Γκάνα «θα εξετάσει προσεκτικά την διαταγή του δικαστηρίου» σε σχέση με «τα διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η «κατάσχεση του πλοίου της Αργεντινής προκύπτει από μία διένεξη μεταξύ της χώρας και μίας ξένης ιδιωτικής εταιρείας. Η κυβέρνηση της Γκάνας δεν συμμετέχει στη διένεξη».

ΓΒΔ 
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ


Παίρνει πίσω το πλοίο η Αργεντινή 

Σχεδόν πανηγύριζαν οι μνημονιακοί για το αργεντίνικο πολεμικό πλοίο "Libertad" που δεσμεύτηκε στην Γκάνα από κερδοσκοπικό ίδρυμα (hedge fund) και είχαν να "τρίβουν" στα μούτρα του ΣΥΡΙΖΑ την Αργεντινή, λέγοντας ότι, δέκα χρόνια μετά τη στάση πληρωμών, η χώρα παραμένει ανοχύρωτη θεσμικά και μπορεί ένα fund να πάει στα δικαστήρια και να της κατάσχει τα πλοία. Ωστόσο, το επιχείρημα κατέρρευσε με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, που το Σάββατο με απόφασή του έκρινε ότι πρέπει να αποδεσμευτεί το πλοίο από την Γκάνα και να παρασχεθεί άμεσα η απαραίτητη αρωγή στο πλήρωμα, ώστε να εγκαταλείψει το λιμάνι. Επίσης, στην απόφαση αναφέρεται ότι το Δικαστήριο έλαβε υπ' όψιν του την υπερασπιστική γραμμή της Αργεντινής, που υπογράμμισε πως η δέσμευση του πλοίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και ότι έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του πληρώματος.
"Η Αργεντινή θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι στους χρηματοπιστωτικούς πειρατές και οι γύπες θα μείνουν χωρίς φρεγάτα, αλλά και χωρίς να τους αποπληρώσουμε το χρέος", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Έρμαν Λορενζίνο. Δεν είχε και άδικο να αποκαλεί τα κερδοσκοπικά κεφάλαια γύπες, καθώς αυτό που κάνουν είναι να επιτίθενται σε κουρελιασμένα ομόλογα και μετά να σύρουν τις χώρες στα διεθνή δικαστήρια, διεκδικώντας την ονομαστική αξία τους.
Ολόκληρη η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 22 Δεκεμβρίου και προβλέπεται να επιβληθούν κυρώσεις, στην περίπτωση που το πλοίο δεν αποδεσμευτεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
Ε.Β.
Από την Αυγή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top