Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Γράφει ο ΗBS
Με την διακρατική συμφωνία ύψους €16.598.720, η οποία υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2010 ο ΕΣ απέκτησε 223 αναβαθμισμένα γερμανικά Α/Κ πυροβόλα Μ109Α3GE A2 (σε άριστη κατάσταση), 59 καινούργια πηγαία πυροβόλων και μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών/παρελκομένων (εκατοντάδες τόνοι ανταλλακτικών και αναλωσίμων, αφού κυριολεκτικά «σκουπίσαμε» τα τεράστια στρατηγικά αποθέματα που διέθεταν οι Γερμανοί, μιας και το συγκεκριμένο πυροβόλο αποτελούσε για δεκαετίες την αιχμή του δόρατος του γερμανικού πυροβολικού.



Τα υλικά που παραλήφθησαν είναι ικανά να εξασφαλίσουν για πολλά χρόνια την απρόσκοπτη υποστήριξη των συστημάτων).
Καθολική είναι σήμερα η διαπίστωση πως ο σχεδιασμός του ΓΕΣ αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος αφού έναντι ενός μικρού τιμήματος (λιγότερα από €75.000 ανά όχημα) το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού ανανέωσε σημαντικά το στόλο επιτυγχάνοντας την πλήρη ομογενοποίηση των αυτοκινούμενων πυροβόλων της ηπειρωτικής χώρας. Πέραν αυτού ενίσχυσε δραματικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες καθώς η ενσωμάτωση του συστήματος AURORA στα γερμανικά πυροβόλα παρέχει στις πυροβολαρχίες δυνατότητα αυτόνομης τάξης και προσανατολισμού επιτρέποντας την υιοθέτηση τακτικών μάχης shoot and scoot οι οποίες είναι ζωτικές για το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον της Θράκης.
Με γνώμονα τον ανωτέρω επιτυχημένο σχεδιασμό και αποδεικνύοντας στην πράξη την προσαρμογή του κλάδου στα δυσμενή οικονομικά δεδομένα της χώρας, απεστάλη επιστολή ενδιαφέροντος (LoR: Letter of Request) στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ μεγάλου αριθμού κύριων οπλικών συστημάτων για την άμεση κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού έπειτα από πολύμηνες επαφές μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών αρχών με σκοπό να διασφαλιστεί η δωρεάν παραχώρηση των συστημάτων ως πλεονάζον πολεμικό υλικό. Μεταξύ άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων (Μ113A2, Μ901Α2), η Αμερικανική πλευρά ενέκρινε και την παραχώρηση 400 αρμάτων M1A1 Abrams.

Η απόφαση αυτή επέφερε ενθουσιασμό στις τάξεις του ΓΕΣ καθώς η παραλαβή των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams θα σήμαινε τυποποίηση των Μονάδων Τεθωρακισμένων της ηπειρωτικής Ελλάδας στο διαμέτρημα πυροβόλου των 120mm (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρησιακό επίπεδο), την ομαλή απόσυρση των 398 αρμάτων μάχης M48A5 MOLF από την ΑΣΔΕΝ και την αντικατάστασή τους από τα 503 Leopard-1A5, ενώ θα διατηρούσε την ποιοτική υπεροχή του ελληνικού αρματικού δυναμικού τουλάχιστον μέχρι την εισαγωγή των τουρκικών αρμάτων ALTAY.

Το ΓΕΣ αντιλαμβανόμενο την ιστορική ευκαιρία ριζικής ανανέωσης του αρματικού δυναμικού, αλλά και τις πιέσεις που θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση (τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό) ώστε να μη δώσει το πράσινο φως -στα πλαίσια της αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης που έχει επιβληθεί στη χώρα και άλλων συμφερόντων- αποφάσισε να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την πολιτική απόφαση αποδοχής της εν λόγω προσφοράς: εκπόνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (ειδικά για μεταχειρισμένο υλικό) τεχνοοικονομική μελέτη η οποία περιλαμβάνει εκτός της αρχικής αξιοποίησης, το κόστος των πυρομαχικών και των άλλων προβλέψεων δημιουργίας υποδομής, τις απαιτήσεις συντήρησης και υποστήριξης καθώς και άλλες παρελκόμενες ανάγκες και δαπάνες εκσυγχρονισμού και μάλιστα για ολοκληρωμένο κύκλο ζωής του οπλοσυστήματος (25 χρόνια). Τελικά αποφάνθηκε την ενεργοποίηση των 300 από τα 400 παραχωρούμενα άρματα μάχης M1A1 Abrams και τη χρησιμοποίηση των υπολοίπων 100 ως ανταλλακτικά. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2012, επιτροπή του ΓΕΣ/ΔΙΤ αναχώρησε για τις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει εκ νέου (η προηγούμενη επίσκεψη είχε γίνει σχεδόν ένα χρόνο πριν, στη διάρκεια της οποίας είχε επισημανθεί και δεσμευθεί αριθμός αρμάτων τα οποία βρίσκονταν σε διάφορα επίπεδα από πλευράς κατάστασης) στην επιλογή των προσφερόμενων αρμάτων μάχης ώστε να αποκτηθούν αυτά που βρίσκονται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση.

Σε αντίθεση με τα άρματα του τύπου που είχαν επιθεωρηθεί παλαιότερα διαπιστώθηκε πως πλέον υπάρχουν διαθέσιμες παρτίδες αρμάτων M1A1 νεώτερης κατασκευής τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και άρματα τα οποία είχαν υποστεί πλήρη εργοστασιακή αξιοποίηση, σύμφωνα με τα πρότυπα του αμερικανικού Στρατού («zero hours, zero miles»), το 2008. Στα συγκεκριμένα άρματα Abrams είχαν ενσωματωθεί όλες οι μέχρι τότε τροποποιήσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και η θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU: Depleted Uranium) η οποία όμως είναι πρόσθετη στα εμπρόσθιο μέρος του πύργου, και η αφαίρεση της είναι εύκολη (δεδομένης της αμερικανικής απόφασης μη διάθεσης της θωράκισης DU σε εξαγωγικούς πελάτες).

Βασικό πυλώνα των επιχειρημάτων όσων αντιτίθενται στην αποδοχή των Abrams αποτελεί το υπέρογκο κόστος δημιουργίας υποδομής υποστήριξης. Αν και το 304 ΠΕΒ μετά το πρόγραμμα των Leopard 2 έχει δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις υποδομής, για τα M1A1 θα απαιτηθεί η εκ βάθρων συγκρότηση εργοστασίου κινητήρων αεριοστροβίλου (η συνδρομή της ΕΑΒ εδώ κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ), η επέκταση του εργοστασίου ηλεκτροπτικών και άλλες επενδύσεις. Πράγματι, για την ηλικία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Abrams που είχαν ελεγχθεί το 2011 θα απαιτούνταν ΟΛΙΚΗ ανακατασκευή το κόστος της οποίας θα ήταν πολύ μεγάλο. Τα συγκεκριμένα άρματα όμως (της επιθεώρησης του Σεπτεμβρίου), πέραν της μικρότερης ηλικίας έχουν υποστεί ΟΛΕΣ τις τροποποιήσεις/μετατροπές που έχει ενσωματώσει στο άρμα ο Αμερικανικός Στρατός, οι οποίες (αυξάνοντας δραματικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες) αντικατέστησαν όλα εκείνα τα παλαιά συστήματα και υποσυστήματα των οποίων η παραγωγή πλέον έχει διακοπεί κάνοντας την λογιστικοτεχνική υποστήριξη του συστήματος εφικτή, περιορίζοντας συνάμα ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ και το κόστος επανεργοποίησής τους. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας από το 304 ΠΕΒ με την μελλοντική εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων M1A1 (οι αναβαθμισμένες εκδόσεις των οποίων πρόκειται να αποτελέσουν το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού στρατού ως το 2040) όταν (και αν) εισαχθεί το ALTAY σε υπηρεσία.

Από το ΓΕΣ έχει λεχθεί κατά καιρούς (και από τα πλέον επίσημα χείλη) πως η παραλαβή εν τέλει των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams αποτελεί "ζήτημα τιμής". Ο κλάδος, αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί τόσο στο παρόν όσο και στο απώτερο μέλλον να διαθέσει τα κονδύλια εκείνα που θα της επιτρέψουν να αγοράσει κύρια οπλικά συστήματα και προσαρμοζόμενος στη νέα πραγματικότητα ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ (σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους των ΕΔ) όλα εκείνα τα απολύτως αναγκαία μέσα για τη διατήρηση του αξιόμαχου του στρατεύματος. ΗΡΘΕ πλέον η ώρα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσει το έργο της παίρνοντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για τη θωράκιση της χώρας.

hellarmforces2010
http://www.enkripto.com/2013/01/blog-post_5904.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top