Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας (μτφ. Κριστιάν)

(Φωτογραφία αρχείου)
Μετά τη δολοφονία τριών Κούρδισσων αγωνιστριών στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε ανοιχτά τη Γερμανία, την επόμενη χώρα στον κατάλογο, ενώ ένας ηγέτης του ΡΚΚ ισχυρίστηκε ότι έχει συλλάβει αρκετούς αξιωματούχους του τουρκικού κράτους.
Οι Κούρδοι ανησυχούν για τις αυξανόμενες επιθέσεις των τελευταίων ημερών κατά των συλλόγων τους.
Σε συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση, tv24, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε και πάλι απειλητικές δηλώσεις για την έκδοση Κούρδων αντιφρονούντων και ακτιβιστών που ζουν στη Γερμανία, αλλιώς θα γίνουν στόχος νέων δολοφονιών.

Ερντογάν: Είναι η σειρά της Γερμανίας

Υπενθυμίζοντας μια συζήτηση πριν από τρία χρόνια με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη διάρκεια συνόδου κορυφής της G-20, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είχε υποσχεθεί να εκδώσει τους ηγέτες του κουρδικού κινήματος. «Μου είπε: ‘Έχω μια έκπληξη για σας’ και πρόσθεσε ότι θα εκδώσει τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης (PKK). Δεν είναι πλέον πρόεδρος και τίποτα δεν έγινε ακόμα».

Επαναλαμβανόμενος τα λόγια του αντιπρόεδρου του κόμματός του Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές ότι είναι η αιτία των δολοφονιών στο Παρίσι, επειδή δεν προέβησαν στην έκδοση των Κούρδων πολιτικών στη Γερμανία.
«Κοιτάξτε, ήρθε η σειρά της Γερμανίας. Έχω εξηγήσει αυτά τα προβλήματα τρεις φορές στην Μέρκελ. Έλεγε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε στη χώρα μας τέσσερις χιλιάδες περιπτώσεις (δικαστικές αποφάσεις για μέλη ή υποστηρικτές του PKK)».
Ζητήσαμε την έκδοση της Sakine Cansiz, μια από αυτές που σκοτώθηκαν στο Παρίσι και δεν το έκαναν. Και μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε τις απειλές του κατά της Γερμανίας, δείχνοντας την κουρδική κοινότητα με το χέρι του. Περιγράφοντας τους Αλεβίτες που ζουν στη Γερμανία ως «αυτονομιστές», είπε: «Από δω και στο εξής, η Γερμανία μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει σήμερα ένα κίνημα που θέλει να χωρίσει την Τουρκία από την άποψη του θρησκεύματος και η Γερμανία το υποστηρίζει επίσης».

Στις 20 Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ έκανε μια εκπληκτική δήλωση κατά τη συνεδρίαση του κόμματος του στο Karabuk, η οποία επιβεβαιώνει την ανησυχία των Κούρδων για τη διάθεση του τουρκικού κράτους έναντι του κουρδικού κινήματος. Όπως ο Ερντογάν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι γεγονότα όπως αυτό στο Παρίσι θα μπορούσαν επίσης να λάβουν χώρα στη Γερμανία, όπου ζουν περισσότεροι από 800.000 Κούρδους, από τους οποίους ένα σημαντικό μέρος υποστηρίζει το κουρδικό κίνημα PKK. Αναφερόμενος στην Sakine Cansiz, ιδρυτικό μέλος του PKK που βρίσκεται μεταξύ των τριών θυμάτων, είπε: «Γράψαμε να τους ζητήσουμε την έκδοσή της στην Τουρκία και δεν έδωσαν καμία απάντηση. Τώρα βλέπουν και αυτοί τι μπορεί να τους συμβεί. Μέσα στις επόμενες μέρες, τέτοια γεγονότα μπορούν επίσης να συμβούν στη Γερμανία».

Το 2007, η Sakine Cansiz συνελήφθη στη Γερμανία, και απελευθερώθηκε 40 ημέρες αργότερα. Η ζήτηση για την έκδοσή της από τη Τουρκία είχε απορριφτεί από τις γερμανικές αρχές λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Σε μια συνέντευξη στο κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι TV Sterk, ο Duran Καλκάν, ανώτερος ηγέτης του PKK, είπε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι σαν ομολογίες.

PKK: οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών αποτελούν ομολογίες

«Με αυτά τα λόγια, δήλωσαν ανοικτά ότι ζήτησαν την έκδοση της Sakine Cansiz, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ικανοποιήθηκαν και ως εκ τούτου την εκτέλεσαν. Πρόκειται σαφώς για απολογία της ευθύνης τους για αυτή τη δολοφονία. Πώς θα μπορούσε κανείς να κάνει καθαρότερη ομολογία; Πώς γίνεται οι γαλλικές αρχές και φορείς να μην αναγνωρίζουν αυτές τις δηλώσεις σαν ομολογίες και δεν βάζουν εμπρός στις απαραίτητες διαδικασίες;».

Ο Καλκάν υπενθυμίζει επίσης τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας που κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού στη χώρα μεταξύ 1993 και 1996, όταν υποστήριζε ότι είχε στην τσέπη της τη «λίστα των Κούρδων επιχειρηματιών» προς εκτέλεση επειδή είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση του PKK. Η Τσιλέρ κατηγορείται ότι είναι υπεύθυνη για χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις. Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προβεί σε καταγγελίες εναντίον της για να δικαστεί.

«Πιάσαμε Τούρκους πράκτορες»

Ο Καλκάν πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό ότι ο Ερντογάν, επίσης, έχει στην τσέπη του τη λίστα των ηγετών του ΡΚΚ. Ο καθένας από αυτούς είναι κυνηγημένος από μια εγκληματική οργάνωση και δολοφονικές συμμορίες. Είναι πλέον σαφές ότι το AKP, το κυβερνών κόμμα, ενεργεί στα πλαίσια ενός σχεδίου καταστροφής και εξαφάνισης των στελεχών του ΡΚΚ».

Ο ηγέτης του ΡΚΚ, υποστηρίζει ότι η οργάνωσή του έχει συλλάβει μερικούς αξιοματούχους του τουρκικού κράτους. «Τους έχουμε συλλάβει και ανακρίνει. Σύντομα θα τους παρουσιάσουμε στον τύπο, στην κοινή γνώμη. Όλα αυτά τα σχέδια έχουν αποτύχει. Η τουρκική κυβέρνηση περιμένει τώρα μάταια, νομίζοντας ότι μπορεί να σκοτώσει τους ηγέτες του ΡΚΚ (...) Αλλά μετά την αποτυχία των σχεδίων τους στα βουνά, πιάστηκαν αυτόφωρο στην Ευρώπη».

«Οι κουρδικές οργανώσεις απειλούνται σοβαρά»

Ο Μεχμέτ Ούλκερ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Κουρδικών Συλλόγων στη Γαλλία (FEYKA), από την πλευρά του δήλωσε ότι οι κουρδικές οργανώσεις στη Γαλλία απειλούνται σοβαρά, καλώντας τις γαλλικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Στις 25 Δεκεμβρίου 2012, η ένωση μας της Μιλούζ ήταν στόχος μιας προσπάθειας πυρπόλησης. Στις 9 Ιανουαρίου 2013, τρεις Κούρδισσες πολιτικές ακτιβίστριες δολοφονήθηκαν στο κέντρο του Παρισιού. Μετά από αυτά τα γεγονότα ενημερώσαμε αμέτρητες φορές τις αρμόδιες αρχές για θέματα ασφάλειας των συλλόγων μας. Στείλαμε επιστολές σχετικά με το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Εγκληματικές και ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών ενώσεων

«Παρά ταύτα, η ένωση μας στο Αβινιόν πυρπολήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2013.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου, έγινε αντιληπτός ένας άγνωστος που έβγαινε από την ένωση μας στο Melun ενώ κλείδωνε την εξώπορτα. Ο Πρόεδρος του συλλόγου πήγε στην τοπική αστυνομία για να υποβάλει μήνυση. Αντί να κινηθεί προς τον σύλλογο μας, η αστυνομία ζήτησε από τον πρόεδρο του συλλόγου μας τον κατάλογο των μελών του. Η τοπική αστυνομία δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι απαράδεκτο.
Καλούμε τις γαλλικές αρχές να επαγρυπνούν για την ασφάλεια των κουρδικών οργανώσεων. Οι αρχές δεν λαμβάνουν επαρκείς προφυλάξεις σχετικά με τον κίνδυνο προς τα στελέχη μας και τα μέλη μας».

Εν τω μεταξύ, μια εμπρηστική βόμβα στόχευε τη κουρδική ένωση στο Γκενκ, Βέλγιο, στις 16 Ιανουαρίου. Εκατοντάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στις 19 Ιαν. στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την εγκληματική επίθεση.

http://www.actukurde.fr/actualites/419/les-kurdes-d-europe-menaces-erdogan-vise-l-allemagne.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top