Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκαν από την εκρηκτική άνοδο ενός πρώην κωμικού, ανέδειξαν κεντροαριστερή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία Γερουσία χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία και προκαλούν την έντονη ανησυχία των ευρωπαίων εταίρων της χώρας. 


"Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση", σχολίασε το βράδυ ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της ιταλικής αριστεράς. Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία. 
"Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο", είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.
 
"Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά", σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.
 
Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να "γοητεύσει" τους ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.
 
Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
 
"Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια"...
 
Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωυθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. "Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα", δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Ο "Προφεσόρε" ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομάις της χώρας.
 
Οσο για τον Μπερλουσκόνι, κάνει μία θεαματική επιστροφή. "Οσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν", δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.


Capital 



Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Οι συσχετισμοί σε Βουλή και Γερουσία
Ο συσχετισμός δυνάμεων στη Γερουσία σκιαγραφεί ανάγλυφα τον εφιάλτη της ακυβερνησίας στην Ιταλία. 
Η Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι απέσπασε την τελευταία στιγμή περισσότερες έδρες στη Γερουσία από την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι καθώς και τις περισσότερες ψήφους. 
Το ποσοστό αυτό όμως δεν του δίνει την πλειοψηφία στο Σώμα. Με δεδομένο ότι ο Μπέπε Γκρίλο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, τα νούμερα δεν βγαίνουν. 
Η Κεντροαριστερά με τον Μόντι έχουν αθροιστικά λιγότερες έδρες από τις 158 που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Ανευ νοήματος θα ήταν και μια συμμαχία Μπερλουσκόνι - Μόντι αφού ούτε το δικό τους άθροισμα εδρών φτάνει το 50+1. 
Η μόνη λύση αριθμητικά θα ήταν ένας «μεγάλος συνασπισμός» Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς, κατά το πρότυπο του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών που κυβέρνησε τη Γερμανία από το 2005 έως το 2009. 

Παρά την παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που δυσκολεύει πολύ μια τέτοια συμμαχία, θα έκανε λάθος κανείς να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο. 
Πιο σαφή είναι τα πράγματα στη Βουλή, όπου το πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει δίνει τουλάχιστον το 55% (340 έδρες) στον πρώτο συνασπισμό κομμάτων. Εκεί ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν χρειάζεται τη στήριξη κανενός. Τα δύο σώματα, όμως, έχουν ίση νομοθετική ισχύ. Το γεγονός αυτό καθιστά αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγή του νομοθετικού έργου. 


Οι Ιταλοί προτίμησαν ακτιβιστή αντί τεχνοκράτη

Οι Ιταλοί προτίμησαν ακτιβιστή αντί τεχνοκράτηΟ ακτιβιστής κωμικός Μπεπε Γκρίλο, που έγινε αρχικά γνωσός από τις αντικαπιταλιστικές ομιλίες του στις γενικές συνελεύσεις των μεγάλων εταιριών, είναι ο θριαμβευτής των ιταλικών εκλογών. Ο νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός του έρχεται πρώτο σε ψήφος και μπορεί να έχει ρόλο ρυθμιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις, καθώς κανένας από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς την υποστήριξη του. Εντυπωσιακή επάνοδος Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο με απροσδόκητα υψηλό ποστό. Πολύ χαμηλότερο από τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του κενροαριστερού μπλοκ, που ήρθε πρώτο σε ψήφους,  αλλά λόγω εκλογικού συστήματος μένει δεύτερο σε έδρες στη Γερουσία.

 Ο κεντροαριστερός συνασπισμός  υπό τον Μπερσάνι και ο κεντροδεξιός του Μπερλουσκόνι  εμφανίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων και περισσότερες έδρες επειδή με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων (απομένουν μόνον 7 τμήματα σε σύνολο 61.446), η εκλογική δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:
 - Ο κεντροαριστερός συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώνει συνολικά 29,5% των ψήφων για τη Βουλή και 31,6% για τη Γερουσία
- Τα κεντροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στο μπλοκ του Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνουν 29,1% για τη Βουλή και  30,7% για τη Γερουσία (όπου όμως κερδίζουν μια έδρα περισσότερο από την κεντροαριστερά, λόγβ εκλογικού νόμου).
 - Το "Κίνημα 5 Αστέρων" του Γκρίλο 25,5% και 23,8% αντίστοιχα. Με αυτά τα ποσοστά έρχεται πρώτο κόμμα. Τα ποσοστά που προαναφέρονται για τους δεύο συνασπισμούς αποτελούν άθροισμα ποσοστών επιμέρους κομμάτων.
 - Ο πολιτικός φορέας του Μάριο Μόντι και συνεργαζόμενοι σχηματισμοί παίρνουν συνολικά 10,5% για Βουλή και και 9,1% για Γερουσία.
Το αποτέλεσμα καθόρισαν η ψήφος διαμαρτυρίας και η βαθιά αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Ο ακτιβιστής  Μπέπε Γκρίλο με το αντισυστημικό μπλογκο-Κίνημα του κατόρθωσε να μεταφράσει σε ψήφους και πολιτική δύναμη τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας  και την οργή για το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. .

Αντίθετα, το «πείραμα» Μόντι αποδεικνύεται ότι δεν έπεισε τους Ιταλούς ότι είναι αναγκαία η γερμανικής "εμπνεύσεως" λιτότητα και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση.
Η ιταλική Κεντροαριστερά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ούτε καν στηριζόμενη στον Μάριο Μόντι. Αρχικά υπήρξαν δηλώσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα που παρέπεμπαν σε μία νέα προσφυγή στις κάλπες. Αργότερα τα  τα ιταλικά μέσα ανέφεραν ότι ο Μπερσάνι ενδεχομένως θα κάνει απόπειρα να στραφεί στον Μπέπε Γκρίλο, σε μια συνεργασία-ανάχωμα στον Μπερλουσκόνι.

Ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρια σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα συμμετέχει «σε παρασκηνιακές συμφωνίες».

Σοφοκλέους in 

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top