Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά…. 29 σημεία προς ικανοποίηση, περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες η λίστα που παρέδωσε τη Τετάρτη η αντιπροσωπεία της Gazprom στην ηγεσία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Το εντυπωσιακό μάλιστα στοιχείο είναι ότι πολλά από αυτά κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής.



Έκπληκτα λοιπόν τα στελέχη του Ταμείου διάβασαν μεταξύ άλλων αιτήματα, όπως για παράδειγμα ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αλλάξει κάποια στιγμή επί το δυσμενέστερο το φορολογικό καθεστώς στην αγορά ενέργειας, να μπορεί η Gazprom (αν φυσικά πλειοδοτήσει) να… πουλήσει τη ΔΕΠΑ πίσω στο ΤΑΙΠΕΔ !

«Προφανώς και παρόμοια αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, οι Ρώσοι κάνουν παζάρι, χρειάζεται ψυχραιμία», έλεγαν κυβερνητικές πηγές που ενημερώθηκαν σχετικά.

Σε άλλο σημείο της λίστας γίνεται σαφή αναφορά στα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, με τους Ρώσους να θέτουν θέμα μιας κάποιας ρύθμισης από την κυβέρνηση ως όρο για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες την έκπληξή τους για τη στάση των Ρώσων, μη μπορώντας να κρύψουν τον προβληματισμό τους, πόσο μάλλον όταν το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη δεχθεί να συζητήσει και να ικανοποιήσει πολλά από τα προηγούμενα. Τέτοια είναι το να μειωθεί σημαντικά ή και να απαλειφθεί εντελώς το ποσοστό της εγγυητικής καλής εκτέλεσης έργου που θα καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού αν τελικά δεν του κατακυρωθεί (π.χ. κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν), να περιορισθεί το αρχικό ύψος της εγγυητικής, να προστεθεί στη συμφωνία ρήτρα αλλαγής νομίσματος, κλπ.

Τα τελευταία αυτά αιτήματα είχαν τύχει εν πολλοίς θετικής αποδοχής από στελέχη της κυβέρνησης. Δεν συνέβη το ίδιο και με τα καινούργια.

Παίζει μόνη της, βάζει όποιους όρους θέλει…

Στελέχη της κυβέρνησης που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Ρώσων στο διαγωνισμό, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις. Άλλοι πάλι συνδέουν τις ολοένα και περισσότερες ρωσικές αξιώσεις με το ύψος του τιμήματος που θα δώσουν στις 10 Μαίου. «Σαν να θέλει να μας πει η Gazprom ότι είναι τόσο πολλά τα ανοικτά θέματα γύρω από τη ΔΕΠΑ, που μην περιμένετε υψηλό τίμημα σαν τα 900 εκ. ευρώ της ενδεικτικής μας προσφοράς», έλεγε χαρακτηριστικά χθες στελέχος του ενεργειακού χώρου.

Το βέβαιο είναι ότι επειδή η ρωσική εταιρεία παίζει εδώ και καιρό μόνη της στο γήπεδο, και ξέρει καλά πως το Μέγαρο Μαξίμου την έχει ανάγκη, βάζει πλέον όποιους όρους θέλει.

«Θέλουμε σε πολιτικό επίπεδο να μην υπάρχει καμία σκιά ότι τους αποκλείουμε, πράγματι όμως υπέβαλαν και νέα αιτήματα. Θα συνεχίσουμε κανονικά τη διαβούλευση», σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι την Τετάρτη έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση, όπου πράγματι οι Ρώσοι ζήτησαν αρκετά πράγματα, αλλά χωρίς να υπάρξει σύγκρουση (όπως αρχικά διέρρευσε) ανάμεσα στα δύο μέρη.

Και συμπληρώνουν ότι σε αυτή πάντως τη φάση δεν είναι σαφές πόσα από τα ρωσικά αιτήματα θα ικανοποιηθούν. Η όποια λύση βρεθεί, αυτή θα είναι «λύση- πακέτο».

Σημειωτέον ότι στη συνάντηση της Τετάρτης με την ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ καθώς στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ πωλείται και το μερίδιο 35% που κατέχει ο όμιλος διύλισης στη ΔΕΠΑ.

ΔΕΠΑ : Μειώνεται για χάρη της Gazprom η εγγυητική, τι είπαν Σαμαράς- Λεμπέντεφ

Εγγυητική επιστολή που θα είναι αρκετά κάτω του 20% επί της δεσμευτικής προσφοράς του πλειοδότη, επιδιώκει η Gazprom να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του προωθεί μια λύση "πακέτο", χωρίς όπως όλα δείχνουν να εμπεριέχει όρο ότι σε περίπτωση μη κατακύρωσης του διαγωνισμού στον πλειοδότη, το Δημόσιο θα παρακρατεί έστω και ένα μικρό ποσό της εγγυητικής εν είδη «penalty».

Στη διάρκεια μιας μαραθώνιας σύσκεψης που έγινε χθες στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ με αντιπροσωπεία της Gazprom υπό τον γενικό διευθυντή διεθνών σχέσεων του ομίλου Πάβελ Οντέροφ, η ρωσική πλευρά έθεσε ως αίτημα η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου («Good Agreement Guarantee») που υποχρεούται να καταθέσει ο πλειοδότης, να μην ξεπερνάει τα 30- 40 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ διαφώνησε, και ζήτησε από τους Ρώσους να ανεβάσουν τον πήχη κοντά στα 100 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την προ μηνών ενδεικτική τους προσφορά των 900 εκ. ευρώ (σσ: η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το τελικό της τίμημα θα είναι χαμηλότερο), εφόσον πλειοδοτούσαν, θα έπρεπε να καταθέσουν εγγυητική 180 εκ. ευρώ.

«Δείτε τον ΟΠΑΠ»...

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρωσική αντιπροσωπεία επικαλέστηκε την περίπτωση του ΟΠΑΠ όπου η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου κυμαίνεται στο 3% ή στα 20 εκ. ευρώ επί του αρχικού τιμήματος της Emma Delta (622 εκ. ευρώ).

Όπως ωστόσο υποστηρίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το νέο αίτημα των Ρώσων είναι εύλογο και το πιθανότερο είναι ότι θα ικανοποιηθεί, «απλώς καταβάλλεται προσπάθεια ο πήχης να ανέβει λίγο υψηλότερα».

Θέμα με τα χρέη ΔΕΠΑ, χαμηλότερο τίμημα…

Λέγεται πάντως ότι η Gazprom έθεσε θέμα και σχετικά με τα συσσωρευμένα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, προτείνοντας να καταβάλει δύο προσφορές : Μία για τη ΔΕΠΑ χωρίς χρέη, και μία για τη ΔΕΠΑ με χρέη. Το σκεπτικό είναι ότι σε μια αγορά ενέργειας όπως η σημερινή όπου όλοι χρωστούν σε όλους χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ, οι τεράστιες οφειλές προς την ΔΕΠΑ δύσκολα θα καταστεί δυνατό να μειωθούν.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το τελικό τίμημα των Ρώσων δύσκολα θα διαμορφωθεί στα 900 εκ. ευρώ της αρχικής τους προσφοράς (σσ: που άλλωστε δεν έχει κανένα βάρος, γι’ αυτό και ονομάζεται ενδεικτική).

Μόνο για ΔΕΣΦΑ η Sintez ;

Κινητικότητα είχαμε όμως και σε επίπεδο Sintez, που μέσω της θυγατρικής της Negusneft διεκδικεί τόσο τη ΔΕΠΑ όσο και τη ΔΕΣΦΑ. Χθες βρέθηκε στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Λεονίντ Λεμπέντεφ που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τη συνάντηση η αίσθηση που υπήρχε στο Μαξίμου ήταν ότι η Sintez θα καταθέσει προσφορά μόνο για τη ΔΕΣΦΑ, και όχι και για τη ΔΕΠΑ, όπως ο αρχικός της σχεδιασμός.

H αίσθηση αυτή υπαγορεύεται από τα λεγόμενα των ίδιων των ανθρώπων της Sintez ότι όταν η Gazprom συμμετέχει στην τελική φάση ενός διαγωνισμού, η πρώτη αποφεύγει να αντιπαρατεθεί μαζί της.Εφόσον επαληθευτεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε δύο Ρώσους στην τελική φάση του διαγωνισμού, τον έναν μόνο για τη ΔΕΠΑ, και τον άλλον μόνο για τη ΔΕΣΦΑ.


energypress

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top