Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, η προσφυγή σε επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη προϋποθέτει να προϋπάρχει η «σχεδόν απόλυτη» βεβαιότητα ότι κανείς άμαχος πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί
Τις προθέσεις του για τη νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική των ΗΠΑ αποκάλυψε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε εκτενή ομιλία μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών πολιτών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.




Ο Αμερικανός πρόεδρος υπήρξε σαφής: Η χρήση των αμφιλεγόμενων «drones» είναι «νόμιμη» και «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», αλλά «δεν αποτελεί πανάκεια».

«Γκρίζες ζώνες»
Το σημείο στο οποίο εστίασε ωστόσο την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας της Ουάσινγκτον ήταν αυτό των «γκρίζων ζωνών» που διέπουν τη χρήση τους στο εξωτερικό, αλλά και την υπογραφή νέων κανονισμών για την προσφυγή σε αεροπορικές επιδρομές αυτής της μορφής. Κανονισμούς που προβλέπουν ότι η χρήση των drones θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς. «Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα αν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες. Προτεραιότητά μας είναι η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, η προσφυγή σε επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη προϋποθέτει να προϋπάρχει η «σχεδόν απόλυτη» βεβαιότητα ότι κανείς άμαχος πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί. «Είναι το υψηλότερο στάνταρ που μπορούμε να θέσουμε», τόνισε σχετικά. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο στόχοι να είναι και Αμερικανοί πολίτες, γεγονός που προκαλεί μεγάλη νομική διαμάχη στις ΗΠΑ, καθώς η απόφαση για την εκτέλεση πολιτών είναι δικαστική και όχι προεδρική εξουσία. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η χρήση των drones στο εξωτερικό, ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι η εθνική κυριαρχία θα γίνεται σεβαστή. Δήλωσε τέλος ότι είναι πρόθυμος για αυστηρότερη επίβλεψη στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης μιας ανεξάρτητης επιτροπής για τον σκοπό αυτό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φρόντισε πάντως να υπογραμμίσει ότι η τρομοκρατική απειλή έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά στην περίοδο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι σήμερα. «Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε στη στρατιωτική βία όπου ριζώνει μια εξτρεμιστική ιδεολογία. Και απουσία μιας στρατηγικής που θα εξαφάνιζε τον εξτρεμισμό στην πηγή του, ένας αέναος πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κομάντος, ή στρατιωτικές επεμβάσεις, θα ήταν εξαρχής χαμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γκουαντάναμο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διαβόητη φυλακή του Γκουαντάναμο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για το κλείσιμό της, κάτι το οποίο είχε δεσμευθεί να πράξει από την πρώτη θητεία του, δίχως ωστόσο να το καταφέρει. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, ότι θα ζητήσει εκ νέου τη βοήθεια του Κογκρέσου, αλλά και να διεξάγονται οι δίκες των κρατουμένων σε πολιτικά δικαστήρια επί αμερικανικού εδάφους. Στο σημείο αυτό η ομιλία του διεκόπη από εξαγριωμένη ακτιβίστρια της οργάνωσης «Code Pink» που αντιτίθεται στην αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία τον κατηγόρησε ότι αν ήθελε μπορούσε να κλείσει άμεσα το Γκουαντάναμο και ότι την ώρα που γίνεται αυτή η κουβέντα 103 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας με κίνδυνο της ζωής τους. Η γυναίκα απομακρύνθηκε από την αίθουσα, προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος σχολίασε ωστόσο ότι «αξίζει να δώσουμε προσοχή σε όσα είπε αυτή η γυναίκα».

Αίσθηση προκάλεσε και η δριμεία επίθεση του γερμανικού Spiegel, που έγραψε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται συνεχιστής της «ρεαλπολιτίκ» του Χένρι Κίσινγκερ, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «μοναχικό δικαστή» που αποφασίζει ανά πάσα στιγμή ποιος ισλαμιστής θα πεθάνει από τα πυρά ενός drone...

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top