Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πλέει το μοναδικό κινεζικό αεροπλανοφόρο

Tα νησιά Σενκάκου - Ντιαγού (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/HANDOUT
Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 πέταξαν πάνω από τα διαμφισβητούμενα μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας νησιά Σενκάκου - Ντιαογού, χωρίς να ενημερώσουν τις κινεζικές αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου την Τρίτη, σε μια κίνηση έμπρακτης αμφισβήτησης της ζώνης αεράμυνας την οποία φιλοδοξεί να επιβάλει η Κίνα στην περιοχή.

«Διεξήγαμε επιχειρήσεις στην περιοχή των νήσων Σενκάκου. Συνεχίσαμε τις κανονικές διαδικασίες, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την υποβολή σχεδίου πτήσης, επικοινωνία ασυρμάτου και καταγραφή των συχνοτήτων μας», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, χρησιμοποιώντας το ιαπωνικό όνομα για τις διαμφισβητούμενες νήσους.
Δεν υπήρξε κινεζική απάντηση, σημείωσε ο συνταγματάρχης Γουόρεν.
Τα συγκεκριμένα τέσσερα ακατοίκητα νησιά αποτελούν μήλον της έριδος μεταξύ Ιαπωνίας, Κίνας και Ταϊβάν. Η Ιαπωνία αγόρασε το 2012 την κυριότητα δύο εξ αυτών από ιάπωνα ιδιώτη, προκαλώντας την οργή της Κίνας.
Προ ημερών, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος ίπταται πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του εναερίου χώρου πάνω από τα νησιά, θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο πτήσης και να επικοινωνεί με τις κινεζικές αρχές.
Η Κίνα υπέβαλε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όταν και οι δύο επέκριναν τα σχέδιά της να επιβάλει νέους κανόνες στον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα ύδατα στην περιοχή.
Ήδη η Ιαπωνία επιχειρεί να σταματήσει τα κινεζικά σχέδια.
Την περασμένη Τρίτη, η Αυστραλία δήλωσε ότι είχε καλέσει τον πρεσβευτή της Κίνας προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία της για την οριοθέτηση της Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Κίνα και η Ιαπωνία θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας μέσω της διπλωματικής οδού.
«Η πολιτική που ανακοίνωσε η Κίνα το Σαββατοκύριακο είναι άσκοπη και εμπρηστική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.
Κινεζικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Ν. Κίνας
H Κίνα έστειλε, εξάλλου, το μοναδικό της αεροπλανοφόρο σε εκπαιδευτική αποστολή στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας εν μέσω της θαλάσσιας διένεξης με τις Φιλιππίνες και άλλες γειτονικές χώρες.
Το Liaoning, το οποίο αγοράστηκε μεταχειρισμένο από την Ουκρανία και εκσυγχρονίστηκε στην Κίνα, έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 ασκήσεις και πειράματα από τη στιγμή που αποκτήθηκε πέρυσι, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που στέλνεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Απέπλευσε από την βόρεια πόλη Τσίνγκνταο, συνοδευόμενο από δύο αντιτορπιλικά και δύο φρεγάτες, ανακοίνωσε το κινεζικό πολεμικό ναυτικό στον επίσημο ιστότοπό του.
Θα φέρει σε πέρας «επιστημονική έρευνα, πειράματα και στρατιωτικές ασκήσεις» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Είναι η πρώτη φορά που το Liaoning αναλαμβάνει αποστολή κατά την οποία θα πραγματοποιήσει μακράς διάρκειας ασκήσεις σε διεθνή ύδατα» προσέθεσε.
Η χρονική στιγμή των ασκήσεων αναμένεται να προκαλέσει ένταση με τους γείτονές της Κίνας, δεδομένων των υπαρχουσών ναυτικών διαμαχών.
Η Κίνα επίσης διεκδικεί σχεδόν όλη την πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Παρ' όλο που θεωρείται ότι βρίσκεται δεκαετίες πίσω σε σχέση με την αμερικανική τεχνολογία, το Liaoning συμβολίζει τις φιλοδοξίες του κινεζικού ναυτικού και έχει βρεθεί στο επίκεντρο εκστρατείας με στόχο την «τόνωση του πατριωτισμού» στην Κίνα.
Ναυτεμπορική

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top