Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τράτσα Μάχη
Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για μερική άρση των ποσοστώσεων στο γάλα
Την πρόταση της ελληνικής προεδρίας για χρηματοδότηση σε ποσοστό 75% (85% σε περιπτώσεις κρίσεων) όλων των προγραμμάτων προώθησης γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά ή σε τρίτες χώρες, δέχθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, τα ποσοστά χρηματοδότησης μπορούν να αυξηθούν σε 80% και 90% αντίστοιχα, όταν οι οργανώσεις που τα διαχειρίζονται είναι εγκατεστημένες σε χώρες που βιώνουν δημοσιονομική κρίση.



Παράλληλα στο Συμβούλιο Υπουργών υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, παρουσιάστηκε η νέα πρόταση σχετικά με τους κανόνες για τα βιολογικά προϊόντα και τον τρόπο επισήμανσής τους.

Η Επιτροπή Γεωργίας παρουσίασε στο Συμβούλιο πρόταση για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος σχετικά με τη βιολογική γεωργία. Στόχος των προτάσεων είναι να διορθωθούν οι σημερινές αδυναμίες, όπως η πολυπλοκότητα και οι ασάφειες στη νομοθεσία, ορισμένες δυσχέρειες στο ελεγκτικό σύστημα και οι δυσλειτουργίες στην εμπορική διακίνηση των βιολογικών προϊόντων, που στερεί ευκαιρίες στους παραγωγούς της ΕΕ.

Τα κύρια στοιχεία της νέας πρότασης είναι τα εξής:

• Εναρμονίζονται οι κανόνες παραγωγής και καταργούνται ορισμένες εξαιρέσεις, εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις.
• Τα συστατικά γεωργικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση των μεταποιημένων βιολογικών προϊόντων πρέπει να είναι αποκλειστικά βιολογικά.
• Οι φορείς που παράγουν βιολογικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.
• Το σύστημα ελέγχου ενσωματώνεται σε έναν ενιαίο κανονισμό, ώστε να είναι αποτελεσματικότερο.
• Εισάγεται ένα ομαδικό σύστημα πιστοποίησης με στόχο να διευκολύνονται οι μικρές βιολογικές εκμεταλλεύσεις.
• Εισάγονται ειδικές διατάξεις με στόχο να ενισχυθεί η ιχνηλασιμότητα και να αποφεύγονται οι απάτες.

Οι εξελίξεις στον γαλακτοκομικό τομέα

Το Συμβούλιο απασχόλησε και η κατάσταση του γαλακτοκομικού τομέα στην ΕΕ, μετά τη λήξη των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα τον Απρίλιο του 2015. Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Ε. Ε. και τα αιτήματα πολλών μελών του Συμβουλίου, η χώρα μας έβαλε για τρίτη φορά στην ατζέντα του Συμβουλίου το θέμα του γάλακτος.

Το Συμβούλιο Γεωργίας συζήτησε τις προοπτικές του γαλακτοκομικού τομέα και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσης στον τομέα στις ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2015. Ωστόσο, επειδή οι απόψεις των κρατών μελών διέφεραν, το θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό για νέα συζήτηση στα προσεχή Συμβούλια Υπουργών, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία, τις αναμενόμενες αλλαγές, καθώς και τις προτάσεις της για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων που θα ανακύψουν στα διάφορα κράτη μέλη.

Πάντως, το αίτημα ορισμένων χωρών να γίνει από τώρα μερική άρση των ποσοστώσεων δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των χωρών μελών, αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τους υπουργούς Γεωργίας απασχόλησαν επίσης τα προβλήματα που δημιουργούν οι εισαγωγές ρυζιού στην ΕΕ από τρίτες χώρες (αναπτυσσόμενες). Το αίτημα της Ιταλίας υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα και τις αντιπροσωπείες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Βουλγαρίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Ντάσιαν Τσιόλος δεσμεύτηκε ότι θα παρακολουθήσει στενά την αγορά και σε περίπτωση που χρειαστεί, διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, ώστε να παρέμβει και να προασπίσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα του κλάδου.

Επίσης άνοιξε και η συζήτηση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης για το κρέας που χρησιμοποιείται ως συστατικό στα τρόφιμα.

Το Συμβούλιο Υπουργών απασχόλησε η σχετική έκθεση που είχε υποβληθεί από την Επιτροπή, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο οι απόψεις των Κρατών Μελών διέφεραν. Τα βασικά στοιχεία που αναδείχθηκαν είναι το κόστος που συνεπάγεται η υποχρεωτική αναγραφή για τους παραγωγούς και η μετακύλισή του στους καταναλωτές, αλλά και η αξιοπιστία των μεθόδων ή τεχνικών ιχνηλασιμότητας. Γι΄αυτό η Ελληνική Προεδρία παρέπεμψε το θέμα για εξέταση στα αρμόδια προπαρασκευαστικά επιστημονικά και τεχνικά όργανα του Συμβουλίου.

Επίσης υιοθετήθηκε για πρώτη φορά ομόφωνα κατάλογος τρίτων χωρών (Γουινέα, Καμπότζη, Μπελίζ), οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «μη συνεργάσιμες» για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας. Με την εφαρμογή αυτής της απόφασης απαγορεύονται από σήμερα οι εισαγωγές στην ΕΕ αλιευτικών προϊόντων που αλιεύονται στις χώρες αυτές. Επίσης, δεν επιτρέπεται πλέον σε ευρωπαϊκά σκάφη να αλιεύουν στα ύδατα των συγκεκριμένων χωρών.
BHMA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top