Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Οι ΗΠΑ προωθούν «βήματα για αλλαγή του παιχνιδιού» σε Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, με στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ.

Ερωτηθείς μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του κόμματος, για το ρόλο των ΗΠΑ στην προώθηση ΜΟΕ από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Κόνινγκ είπε ότι αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο ΜΟΕ.
Αναφέρθηκε σε «βήματα για αλλαγή του παιχνιδιού» (game changing steps) τα οποία προτείνουν οι ΗΠΑ τόσο προς την πλευρά της Τουρκιάς, όσο και των Τ/κ, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στο Κυπριακό.



«Τα συζητούμε με κάθε ευκαιρία με όλους τους εμπλεκόμενους» είπε και πρόσθεσε ότι «τέτοια βήματα μπορούν να συμβάλουν πολύ θετικά στην κατάληξη και εφαρμογή μιας συνολικής λύσης».
Είπε ότι δεν πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά αποτελούν μέρος της ίδιας προσπάθειας για επιτυχή κατάληξη και εφαρμογή μιας λύσης, που θα επανενώνει μετά από 40 χρόνια το νησί και θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Ανέφερε επίσης ότι το Κυπριακό είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Τζον Κέρι, ενώ είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και της Πρεσβείας των ΗΠΑ για το θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου, είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Νεοφύτου για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Βλέπουμε μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τη διευθέτηση του Κυπριακού, για μια καινούρια, ενωμένη Κύπρο, με πολύ θετικές προοπτικές σε όλους τους τομείς» είπε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Κόνινγκ έκανε λόγο για «επικίνδυνες και πολύ αρνητικές επιδράσεις της ρωσικής πολιτικής», λέγοντας ότι διαπίστωσε συνεννόηση των δύο πλευρών στο θέμα.

«Συμφωνούμε ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει σοβαρά το διεθνές δίκαιο και η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη» μέσα από δηλώσεις και πράξεις, είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ.
Καταλήγοντας, είπε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ και εταίρος των ΗΠΑ, καλείται να συμβάλει στις προσπάθειες να πεισθεί η Ρωσία να επιστρέψει στο δρόμο της διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου θα αποτελούσε ένα πολύ θετικό βήμα και ένα «παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» που θα άλλαζε την ψυχολογία και διάθεση του κυπριακού λαού. Τόνισε όμως ότι τα ΜΟΕ δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αντικαταστήσουν τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

«Επιδιώκουμε τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού που να δημιουργεί προοπτικές και ελπίδες σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε να υπάρξει στο προσεχές διάστημα εποικοδομητική στάση της άλλης πλευράς στο Κυπριακό, ενώ είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα της Αμερικής, σημειώνοντας παράλληλα τη μέχρι σήμερα θετική παρέμβαση των ΗΠΑ στο να βοηθήσουν τις δυο κοινότητες να ξεπεράσουν προβλήματα.

Εξάλλου, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα οι θέσεις αρχών των ΗΠΑ στη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας να είναι οι ίδιες όσον αφορά και το Κυπριακό, προσθέτοντας παράλληλα ότι και η Λευκωσία στηρίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διένεξη στην Ουκρανία.

Είπε ότι η Κύπρος έχει δεσμούς φιλίας και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, την ίδια στιγμή όμως είναι και μια χώρα μέλος της ΕΕ και οφείλει να ακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά στη ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε για τη θετική συμβολή των ΗΠΑ στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος με το πλοίο “Morning Glory”, προσθέτοντας ότι αν υπήρχε παρόμοια διαχείριση και στη περίπτωση του “Monchegorsk”, ίσως η Κύπρος να μη βίωνε την έκρηξη στο Μαρί.

Πηγή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

1 Σχόλια:

Unknown είπε... Απαντήστε σε αυτό

μονο για την Αμμοχωστο για την Κερυνεια ουτε λογος!!!

back to top