Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ο πρέσβης της ΕΕ στη Ρωσία, Βιγκάουντας Ουσάτσκας, δηλώνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να βλέπει τη Μόσχα ως τον πιο φυσικό πολιτικό και οικονομικό εταίρο της, αλλά όσο δεν διευθετείται η ουκρανική κρίση, τα πράγματα θα είναι τουλάχιστον δύσκολα.
Για την κριτική κατά της Ρωσίας:
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αλληλοκατηγορούμαστε, αλλά: Πρώτον, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους και να διεξαχθεί η έρευνα. Δεύτερον, όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το συμβάν. Χρειάζονται αποφασιστικά βήματα. Υπό τη σκιά όλων αυτών των γεγονότων, είμαστε απογοητευμένοι και για το ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν εκκλήσεις προς τους αυτονομιστές να σταματήσουν να πολεμούν.
Για τις κυρώσεις:
Από μόνο του το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων, αποτελεί ήδη μια ανωμαλία. Βέβαια, τα πάντα στη ζωή είναι προσωρινά, και οι κυρώσεις το ίδιο. Αυτές επιβάλλονται για ένα προσωρινό διάστημα, αλλά μπορεί να παραταθούν ή και να αρθούν. Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, αν μη τι άλλο εκπλήσσει. Πόσο πιο μακριά μπορούμε να φτάσουμε;
Τι είναι αυτό που εμποδίζει την αμοιβαία κατανόηση:
Μιλώντας ανοιχτά, ένα από δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι οι προσεγγίσεις για την Ουκρανία. Στη Ρωσία εκλαμβάνουν την Ουκρανία ως τμήμα της ιστορικής κληρονομιάς της Ρωσίας. Η θέση της ΕΕ βασίζεται στο ότι η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αυτόνομα για τις σχέσεις του με τις άλλες χώρες. Όσο δεν βρίσκεται μια κοινή προσέγγιση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα είναι δύσκολο για τους δυο μας να επιστρέψουμε σε μια θετική ατζέντα.
Για τη συνεργασία με τη Ρωσία:
Εμείς πάντοτε λέγαμε ότι δεν υπάρχει πιο φυσικός εταίρος -και στην οικονομία, και στην πολιτική- από τη Ρωσία, κι όχι μόνο επειδή μοιραζόμαστε κοινή ήπειρο και κοινή ιστορία. Θα μπορέσουμε επίσης να συνεργαστούμε με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, αν δημιουργήσουμε έναν κοινό οικονομικό χώρο από τη Λισσαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε όμηροι της κρίσης στην Ουκρανία. Όσο δεν φτάνουμε σε μια κοινή προσέγγιση και δεν γίνονται συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγούσαν στη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε σε εκείνη τη θετική ατζέντα, από την οποία μόνο κερδισμένοι θα βγαίναμε όλοι.
Όλες οι χώρες της ΕΕ ενδιαφέρονται για φυσιολογικές και καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Όχι μόνο εμπορικές, αλλά και σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής, επιστήμης, εκπαίδευσης, που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή πολύ επιτυχώς, ανεξάρτητα από τη δεδομένη βαθιά κρίση. Φέτος, όχι μόνο πραγματοποιούμε το Έτος επιστήμης ΕΕ και Ρωσίας, αλλά και ξεκινάμε τα νέα προγράμματα «Ορίζοντας-2000», τα οποία θα δημιουργήσουν τεράστιες δυνατότητες για τους επιστήμονες και ερευνητές από τη Ρωσία. Επίσης, από το φετινό φθινόπωρο ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών μέσω του προγράμματος Erasmus +.
Για την πιθανότητα διεξαγωγής της συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΕΕ:
Είναι σημαντικό να στηρίξουμε το διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα στο υψηλότερο επίπεδο, και είμαι βέβαιος πως τόσο οι σημερινοί, όσο και οι μελλοντικοί διευθύνοντες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και στη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κάτι για το οποίο ιδιαίτερη σημασία έχουν ο διάλογος, η κατανόηση και η στήριξη από την πλευρά της Ρωσίας.
Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθεί φέτος η σύνοδος κορυφής, είναι κάτι για το οποίο δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις, αλλά ως πρέσβης της ΕΕ στη Ρωσία είμαι απογοητευμένος για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις μας τους τελευταίους 4-5 μήνες. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι θα εξέλθουμε από το στάδιο της κρίσης διαμέσου της εκ των ων ουκ άνευ διαδικασίας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ μας.
Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top