Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Της Μικαέλλας Λοίζου
Διευκρινίσεις για τις συνομιλίες έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη «Χαβαντίς

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Τουρκία θα λύσει το κυπριακό πρόβλημα είτε επειδή νιώθει ότι έχει κόστος από αυτήν την κατάσταση είτε επειδή θεωρεί ότι η λύση θα της εξασφαλίσει κέρδη
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ κάνει το καθετί δυνατόν για να αποδείξει ότι είναι υπέρ της λύσης, είπε ο Εκπρόσωπος.

Διευκρινίσεις για την έκβαση της συζήτησης κατά τη διαπραγμάτευση της Πέμπτης, έδωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Η συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Χουσεΐν Εκμεκτσί και τη δημοσιογράφο Εσρά Αϊγκούν, δόθηκε υπό το φως της παραπληροφόρησης που υπήρξε στον τ/κ Τύπο, αναφορικά με το τι διημείφθη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
«Όταν οι δύο ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε θέμα, η κα Μπάτενχαϊμ έκανε διάλειμμα 15 λεπτών», είπε. «Οι φωνές υψώθηκαν κάπως. Αλλά γενικά ήταν μια πολιτισμένη συνάντηση», πρόσθεσε.

Εξήγησε πως ο κ. Αναστασιάδης δεν εγκατέλειψε την συνάντηση αλλά είπε: «Επειδή δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε οτιδήποτε, δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσει αυτή η συνάντηση» και αποχώρησαν όλοι μαζί.

«Πρώτα ήλθε το δικό μας αυτοκίνητο και μετά ήλθαν τα αυτοκίνητα της τ/κ πλευράς», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρότεινε οι δύο πλευρές να εκδώσουν έναν κατάλογο με τρεις στήλες, για τα θέματα που έχουν συμφωνήσει, για τα θέματα που είναι κοντά για συμφωνία και για τα θέματα τα οποία δεν έχουν συμφωνήσει. Και στην τρίτη φάση θα επικεντρωθούμε στα θέματα που δεν έχει επέλθει συμφωνία και θα αρχίσουμε το πάρε-δώσε». Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, απάντησε: «Όχι.
Ο Αναστασιάδης πρότεινε οι δύο πλευρές να ετοιμάσουν αυτόν τον κατάλογο με τις τρεις στήλες μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη». Ακολούθως, είπε, οι διαπραγματευτές θα επεξεργαστούν τον κατάλογο και θα παρουσιάσουν ένα κοινό έγγραφο, βάσει του οποίου θα ξεκινήσει η τρίτη φάση αρχές του Οκτώβρη. Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, επειδή ο Έρογλου δεν αποδεχόταν αυτήν την πρόταση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη διαφοροποίησε, λέγοντας να καταγραφούν μόνο οι συγκλίσεις, αρχίζοντας από το κοινό ανακοινωθέν, και στην τρίτη φάση να συζητηθούν οι αποκλίσεις αλλά ο Έρογλου το αρνήθηκε και αυτό.

Πολύ κοντά

«Οι θέσεις και οι προτάσεις για όλα τα θέματα έχουν τοποθετηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και από τις δυο πλευρές. Τώρα, ας πάρουμε όλες αυτές τις προτάσεις και το κοινό ανακοινωθέν και ας παρουσιάσουμε τα θέματα στα οποία έχουμε συμφωνήσει, πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για μερικά θέματα.
Μετά, ας αρχίσουμε να συζητάμε τα θέματα που δεν έχουμε συμφωνήσει και ας προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε και σε αυτά», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σε σχέση με τα ΜΟΕ, επανέλαβε τη θέση τού Προέδρου Αναστασιάδη, δηλαδή πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε βήματα για μερικές τουρκικές προτάσεις, όπως το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λεύκας αλλά θέλουμε ταυτόχρονα άνοιγμα του οδοφράγματος Αθηαίνου-Πυρόι.

Το σχέδιο Ανάν

Οι Τ/κ δημοσιογράφοι επεσήμαναν στον κ. Χριστοδουλίδη πως «στην τ/κ πλευρά υπάρχει η αντίληψη ότι είπαμε ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, και μετά πάμε στο τραπέζι των συνομιλιών πάντα με οικοδομητικές προτάσεις, τείνουμε το χέρι μας στην ε/κ πλευρά αλλά η ε/κ πλευρά παίζει με τη συνεχόμενη μη-λύση», ρωτώντας αν ισχύει αυτό. «Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν. Ο δε Έρογλου το απέρριψε.
Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Αναστασιάδης είναι ηγέτης υπέρ της λύσης. Κάνει το καθετί δυνατόν για να αποδείξει ότι είναι υπέρ της λύσης», απάντησε ο Εκπρόσωπος.

«Μπορούμε να φθάσουμε σε λύση. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φθάσουμε σε μια λύση. Η κατάσταση που ζούμε αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο είναι μια ανωμαλία. Η διαίρεση 40 χρόνων είναι μια μεγάλη περίοδος. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα στους συμπατριώτες μου: Εμείς μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ και πρέπει να το λύσουμε. Η λύση θα είναι συμβιβασμός. Εάν πραγματικά θέλουμε λύση, και οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς για τη λύση. Και πιστεύω ότι οι Κύπριοι - δηλ. οι Τ/κ και οι Ε/κ - θέλουν λύση», πρόσθεσε.

«Θέλουμε την Τουρκία στην Ε.Ε.»

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Τουρκία θα λύσει το κυπριακό πρόβλημα είτε επειδή νιώθει ότι έχει κόστος από αυτήν την κατάσταση είτε επειδή θεωρεί ότι η λύση θα της εξασφαλίσει κέρδη. «Πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχουν αρκετά σοβαρά συμφέροντα για τα οποία η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα.
Ένα από αυτά είναι η ενέργεια. Εάν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, θα είναι μια ευκαιρία για μια μεγάλη συνεργασία στο θέμα της ενέργειας», εξήγησε. «Δεύτερον, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από το η Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και πιστέψτε με, εμείς θέλουμε περισσότερο από όλους η Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γεωγραφική της θέση. Η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί. Θα είναι πάντα ο γείτονάς μας.
Εγώ θέλω να είμαι γείτονας με κάποιο που θα μπορώ να έχω καλές σχέσεις, που θα είναι μέλος της Ε.Ε., που θα σέβεται τις δημοκρατικές αξίες και που θα σέβεται το νομικό δίκαιο. Εμείς, γι' αυτόν το λόγο, θέλουμε η Τουρκία να είναι κομμάτι της Ε.Ε.», πρόσθεσε. Σημείωσε πως η κύρια ανησυχία των Ε/κ είναι η Τουρκία και αυτή ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που απορρίφθηκε το σχέδιο Ανάν.

«Θέλουμε ενωμένη Κύπρο»

Ερωτηθείς γιατί δεν αποδέχεται τα χρονοδιαγράμματα του Έρογλου ο Πρόεδρος Ανατασιάδης, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Ο Έρογλου θέλει να αποφασίσουμε πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα όταν ακόμα δεν έχουμε οποιοδήποτε σχέδιο στα χέρια μας. Είναι δυνατό αυτό; Ο Αναστασιάδης δεν θα υποβάλει για δημοψήφισμα ένα σχέδιο το οποίο ξέρει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό. Επειδή αυτό θα είναι το τέλος των προσπαθειών και εμείς δεν θέλουμε ένα τέτοιο τέλος. Εμείς θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο».
«Είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε το λάθος του 2004. Πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο στον κόσμο, το οποίο θα στηρίζουν πραγματικά οι δύο ηγέτες», πρόσθεσε. Καταληκτικά και απευθυνόμενος προς τους Τ/κ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «εάν είμαστε μαζί, το μέλλον μας θα είναι ευήμερο. Και αυτό είναι εφικτό».

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/07/blog-post_564.html#.U9Xhw_nUwwE

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top