Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Νέοι Τραπεζούντιοι μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν το συγκρότημα «IMERA» με λογότυπο την Παναγία Σουμελά! 
Γεννήθηκε πριν από λίγα χρόνια η μουσική μπάντα και βαπτίστηκε από την ελληνική «Ημέρα», για να φέρει στο φως σκοπούς που
κινδυνεύουν να χαθούν, ιστορίες και μύθους επενδεδυμένους με αυθεντική παραδοσιακή μουσική. «Είναι από την παρακαταθήκη του Πόντου» αυτό το όνομα. Το λένε τα ίδια τα παιδιά σε ενημερωτικό σημείωμα που έχουν αναρτήσει στο προφίλ τους στο Facebook. «Βρίσκονται στη φύση του Πόντου και τις παλιές εποχές και μέρες» οι ρίζες του συγκροτήματος, το οποίο «στόχο έχει να απλώσει τα κλαδιά του στο μέλλον». Τα τρία σύμβολα που χρησιμοποιούν είναι η Παναγία Σουμελά, το πράσινο χρώμα, από την καταπράσινη φύση του Πόντου, και το γαλάζιο από τη θάλασσα του Ευξείνου.
Ο Χουσεΐν, η Μερβέ, ο Γιλντιράι και ο Μπεράτ δηλώνουν ότι επιθυμούν να ερευνήσουν και να φέρουν στο φως της Ημέρας, μουσικές, σκοπούς, τραγούδια, παραμύθια και μύθους της περιοχής του Πόντου, σε διάφορες γλώσσες, «χωρίς να πειράξουμε την αυθεντικότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.»
Το πρώτο τους άλμπουμ ονομάζεται «Ένα»! Πριν από την κυκλοφορία του ανέβασαν στο youtube ένα μαγικό τραγούδι για την Τραπεζούντα που βγάζει πόνο και αγάπη. «Αχ Τραπεζούντα»!


Το συγκρότημα έδωσε μια συνέντευξη στο τουρκικό ιστολόγιο της εφημερίδας Taka, με τίτλο «Το συγκρότημα ΗΜΕΡΑ είναι προϊόν της καρδιάς μας» την οποία αναδημοσιεύουμε: 
«Τέσσερις νέοι από την Τραπεζούντα, ο Χουσεΐν Ουλουσάν, η Μερβέ Γιαβούζ, ο Γιλντιράι Γιανλί και ο Μπεράτ Μπαϊρακτάρ αποφάσισαν να κάνουν ένα μουσικό συγκρότημα το οποίο ονόμασαν "ΗΜΕΡΑ". Άκουσα τις κασέτες τους και ζαλίστηκα κυρίως με τους σολίστ του συγκροτήματος, Χουσεΐν και Μερβέ. Τραγουδούν με άνεση και από τα βάθη της καρδιάς τους…»
Πρέπει να δημιουργήσουμε ελεύθερες μουσικές
«Γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια. Η γνωριμία μας αρχίζει από τα χρόνια που φοιτούσαμε στο Πανεπιστήμιο Ατατούρκ του Ερζερούμ. Φυσικά σπουδάσαμε μουσική. Όλοι μας έχουμε μουσική παιδεία. Δηλαδή, είμαστε σίγουροι γι' αυτό που θέλουμε και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε. Είμαστε νέοι και έχουμε ενέργεια. Είμαστε δυναμικοί νέοι αυτού του τόπου. Το πλεονέκτημά μας είναι η καταγωγή μας. Ξέρουμε την παράδοση, τις μουσικές, τις αγωνίες, τον πόνο, τα μοιρολόγια των ανθρώπων της περιοχής. Εμείς έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε τη δική μας μουσική ταυτότητα. Γιατί γνωρίζουμε ότι για να έχει κανείς μέλλον και να αφήσει κάτι πίσω του, πρέπει να δημιουργήσει ελεύθερα. Ο καθένας από μας παίζει ένα όργανο. Βασικό όργανο του συγκροτήματος είναι το πιάνο. Κάθε φοιτητής του μουσικού τμήματος είναι υποχρεωμένος να μάθει πιάνο. Τα άλλα όργανα ήταν προαιρετικά.»
Η κύρια πηγή της δημιουργίας μας είναι ο ίδιος ο λαός
«Φυσικά, κατά καιρούς γίνονται και μεγάλοι καβγάδες. Μάλιστα μερικές φορές συγκρουόμαστε και μεταξύ μας. Όμως αυτό δεν διαρκεί πολύ. Άλλωστε είπαμε, έχουμε όλοι μας έναν μεγάλο κοινό έρωτα. Παίζουμε και τα παλιά γνωστά τραγούδια. Όμως δίνουμε σε αυτά το δικό μας χρώμα, χωρίς να αλλοιώνουμε τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Πηγαίνουμε στο λαό, ακούμε ιστορίες, τραγούδια, πόνους, παραμύθια. Μετά τα μελοποιούμε και τα κάνουμε τραγούδια. Και τι δεν υπάρχει στο λαό μας. Η μεγαλύτερη πηγή είναι οι άνθρωποι του τόπου μας. Η κιθάρα δεν μπορεί να δώσει τη γνωστή φωνή της λύρας (κεμεντζέ). Για το λόγο αυτόν η λύρα είναι πολύ σημαντική για την τουρκική και τη μαυροθαλασσίτικη μουσική. Όμως εμάς δεν μας διαφεύγει ότι η κιθάρα είναι η μητέρα των έγχορδων.»
Πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα
«Από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν οι συναυλίες μας. Συνεχίζεται η προετοιμασία μας. Κάθε μέρα δουλεύουμε με τις ώρες, σαν να κάνουμε προπόνηση στον αθλητισμό. Για να είσαι σε φόρμα, θα πρέπει να είναι γυμνασμένα τα δάχτυλά σου. Αν όχι, δεν μπορείς να πετύχεις αυτά που θέλεις. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και δουλεύουμε σκληρά, γιατί ο δρόμος που διαλέξαμε είναι δύσκολος και το ξέρουμε. Πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα. Και αν δεν προχωρήσεις, πηγαίνεις πίσω.»
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα Taka


___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top