Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014


Η διαφορά μεταξύ ενός τρομοκράτη και ενός "μετριοπαθούς" μαχητή σύμφωνα με τις ΗΠΑ/ ΕΕ
Nasser Kandil (Λίβανος)         (μτφ. Κριστιάν)  
Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους τρομοκράτες του ΙΚΙΛ, του Μετώπου Αλ Νούσρα και Σία, στις συριακές επαρχίες της Raqqa, Hasakah, Deir ez-Zor και Idleb χθες το πρωί [23 Σεπτεμβρίου], αποτελούν μια δειλή καμπή από μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες, όμως, δεν πήγαν μέχρι το σημείο να παραδεχτούν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προσαρμόσουν την αντισυριακή πολιτική τους και να εγκαταλείψουν τα απίθανα ψέματά τους, μεταξύ άλλων, για αυτό που αφορά το στοίχημα τους για εκείνους που ο Πρόεδρος Ομπάμα περιγράφει τώρα ως «μέτρια» αντιπολίτευση, ξεχνώντας ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ένα τέτοιο στοίχημα θα ήταν καθαρή φαντασία [ 1 ]!

Αλλά θα πρέπει να πιστέψουμε ότι ο «Πόλεμος κατά του ΙΚΙΛ» του, άνοιξε ένα ρήγμα που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να επανεξετάσουν αυτό το ευφάνταστο στοίχημα, δεδομένου ότι μόλις ανακοινώθηκε, συνοδεύθηκε από την απόρριψη κάθε συνεργασίας με τη Συρία και την επανάληψη του ρεφρέν για έκκληση για τον οπλισμό και την εκπαίδευση μιας δήθεν «μέτριας συριακής αντιπολίτευσης» [ 2 ] [ 3 ].

Η λεκτική κλιμάκωση εναντίον της Συρίας φούντωσε και πάλι.
Η Ρωσία τότε παρενέβη για να συμβουλεύει τις συριακές αρχές να δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε διεθνή συμμαχία σοβαρά αποφασισμένη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε για τους κινδύνους κάθε δράσης στο συριακό έδαφος χωρίς συντονισμό με το συριακό κράτος, και αυτό για να επιτρέψει στη Μόσχα να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον με καλύτερες συνθήκες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Moallem, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου όπου σαφώς και σταθερά διευκρίνισε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία [ 4 ], διευκρινήσεις που δεν εμπόδισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να συνεχίσουν στο ίδιο ρεφρέν. 
Ως αποτέλεσμα, οι Μόσχα και Τεχεράνη εξέφρασαν την υποστήριξη τους για τη συριακή θέση και καταδίκασαν κάθε απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας του συριακού κράτους.

Ο τηλεοπτικός δίαυλος CNN πήρε συνέντευξη από την κα Bouthaina Shaaban, πολιτική σύμβουλος του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσσαντ [ 5 ]. 
Η κα Shaaban υπενθύμισε τις θέσεις της κυβέρνησής της, αλλά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν ό τι μπορούσαν έτσι ώστε το μήνυμά της να μετατραπεί σε απειλή για να δικαιολογηθεί η μετέπειτα ομιλία του Ομπάμα, ο οποίος πράγματι απείλησε να χτυπήσει τις δυνάμεις αεράμυνας της Συρίας, αν τολμούσαν να εμποδίσουν τις επιθέσεις του [ 6 ].

Οι αμερικανικές επιδρομές έλαβαν χώρα και το Πεντάγωνο συμβούλευσε τον Φρανσούα Ολάντ, τον πιο ενθουσιώδη σύμμαχο για να συμμετέχει στην επίθεση κατά της Συρίας, να μη πλησιάσει τη Συρία, τον εναέριο χώρο και το έδαφός της. 
Αμέσως, ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να στείλει την αεροπορία του επάνω από τη Συρία, αλλά ότι θα περιορίσει τις κινήσεις του στο Ιράκ [ 7 ].

Τι έγινε τότε στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε τις αρχές της Συρίας για τις λεπτομέρειες των αεροπορικών επιχειρήσεων της και για να συμφωνήσει η Συρία να θεωρήσει αυτή τη προειδοποίηση ως συντονισμό, ακόμα και σε λεπτομέρειες;

Μια πολύ καλά ενημερωμένη ιρακινή πηγή εμπιστεύτηκε στην λιβανική εφημερίδα  Al-Binaa ότι οι ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών διασταύρωσαν μια σειρά από πληροφορίες υψίστης σημασίας με τους συναδέλφους τους των δυτικών υπηρεσιών. 
Οι αμερικανικές υπηρεσίες έλεγξαν τη φερεγγυότητα τους στην Τουρκία και έγιναν διαβουλεύσεις με τη Συρία.

Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να συνοψιστούν λέγοντας ότι εξελιγμένα όπλα και μαχητικοί  σχηματισμοί, με επικεφαλής γνωστούς αρχηγούς, έφτασαν μέσω της Τουρκίας στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το ΙΚΙΛ.

Σύμφωνα με την ίδια ιρακινή πηγή, το Ιράν γνωρίζοντας πολύ καλά τι συνέβαινε, θεώρησε ότι το μέγεθος του τι συνέβαινε άξιζε να υπερβεί τις επιφυλάξεις των μεν και των δε και να μειώσει το επίπεδο της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Συρίας. 
Τα γεγονότα που έγιναν στην Υεμένη έχοντας φέρει μια αναγκαστική επαναπροσέγγιση των απόψεων του με τις ΗΠΑ, το Ιράν ζήτησε δεσμευτικές εγγυήσεις να μην στοχεύσουν συριακές θέσεις, ούτε τώρα ούτε αργότερα, υπό το πρόσχημα των χτυπημάτων κατά θέσεις του ΙΚΙΛ. Και το Ιράν πήρε αυτή τη διαβεβαίωση.

Από την πλευρά της, η Ρωσία απαίτησε οι Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιήσουν τη συριακή κυβέρνηση εκ των προτέρων για τις αεροπορικές επιδρομές σε συγκεκριμένους στόχους του ΙΚΙΛ, και να της παρέχουν τις κοινοποιήσεις σχετικά με τους αεροπορικούς διάδρομους των πτήσεων,  το χρονικό πρόγραμμα εισόδων/ εξόδων στον εναέριο χώρο της Συρίας, έτσι ώστε να προγραμματιστούν από τα δίκτυα της συριακής σύγχρονης αεράμυνας ρωσικής κατασκευής.

Όσον αφορά τη Συρία, επέμεινε σε δύο σημεία. 
Το πρώτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να αποδείξουν τη σοβαρή θέληση τους για την καταπολέμηση του ΙΚΙΛ φέρνοντας την Τουρκία να ενταχθεί επίσημα στο διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και να σταματήσει τη ροή όπλων και μαχητών προς τη Συρία. 
Το δεύτερο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν τα στοιχεία τους μέσω του μόνιμου αντιπρόσωπου της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, του Δρ Bashar al-Jaafari, για να πραγματοποιηθεί ο συντονισμός σε διπλωματικό πλαίσιο.

Πάντα σύμφωνα με την ιρακινή πηγή, η Ουάσιγκτον απάντησε θετικά σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε η Συρία, θέτοντας με τη σειρά της δύο προϋποθέσεις:
οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πάψουν να διακηρύξουν την απόρριψή τους για κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση της Συρίας, [8 ] ούτε θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την αντιπολίτευση που περιγράφουν ως «μέτρια».

Και η πηγή πρόσθεσε ότι η αμερικανική επιχείρηση που προετοιμάστηκε σχολαστικά για μέρες και η οποία χρησιμοποίησε πυραύλους Τόμαχοκ, στόχευσε και κατέστρεψε ολοσχερώς τις υπόγειες αποθήκες ενός εργοστασίου χημικών όπλων και τα φορτηγά που μετέφεραν τα απαραίτητα υλικά για τη κατασκευή τους, γεγονός που θα έθετε ένα άλυτο στρατιωτικό πρόβλημα εάν είχαν παραμείνει στα χέρια του ΙΚΙΛ για άλλο ένα μήνα!

Η ίδια πηγή αρνήθηκε ότι οι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές, σε αντίθεση με ό, τι λένε τα μέσα ενημέρωσης [9 ] [10].

Και η ιρακινή πηγή καταλήγει στο συμπέρασμα:
«Αν ψεύδονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν προειδοποιήσει τη συριακή κυβέρνηση εκ των προτέρων για τις αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις του ΙΚΙΛ, οι Άραβες σύμμαχοι τους ψεύδονται ακόμα περισσότερο όταν ισχυρίζονται ότι συμμετείχαν σ’ αυτές!».

Νάσερ Καντίλ  24/09/2014

Πηγή  : Al-Binaa
Μετάφραση από τα αραβικά στα γαλλικά από Alno Mouna-Nakhal για τη Mondialisation.ca

Ο Νάσερ Καντίλ είναι Λίβανος πρώην βουλευτής, Διευθυντής της  TopNews Νάσερ-Καντίλ, και εκδότης της λιβανικής εφημερίδας Al-Binaa

Σημειώσεις :

[1] Obama: Notion that Syrian opposition could overthrow Assad a “fantasy”
« Il n’y a pas d’opposition syrienne qui soit en mesure de vaincre Al-Assad… Je pense que l’idée selon laquelle il y aurait actuellement une force d’opposition modérée capable de vaincre Al-Assad n’est tout simplement pas vraie… Nous avons passé beaucoup de temps à essayer de travailler avec l’opposition modérée en Syrie… l’idée qu’ils puissent tout à coup renverser non seulement Assad, mais aussi les impitoyables djihadistes hautement entraînés, si nous envoyons quelques bras [ou armes], relève du fantasme… Je pense qu’il est très important que le peuple américain, et sans doute encore plus important, que Washington et les services de presse comprennent cela ! »
[2] Standing United Against ISIL: “We’re Strongest as a Nation When the President and Congress Work Together”
[3] EI : Barack Obama salue le vote du Congrès et l’aide de la France
[4] Conférence de presse de M. Walid al-Mouallem : la Syrie est disposée à collaborer à la lutte anti-terroriste [25/08/2014]
[5] Syria: Bouthaina Shaaban, adviser to Syrian President al Assad on CNN – Sept 11, 2014
“We are ready to be part of any coalition against terrorism, and any strike on Syria without coordination with the Syrian government is considered an aggression against Syria,” she said”
[6] Obama threatens to oust Assad if US planes downed in Syrian airspace
“If he [Assad] dared to do that, Mr. Obama said he would order American forces to wipe out Syria’s air defense system, which he noted would be easier than striking ISIS (or ISIL) because its locations are better known,” the newspaper said.
“He went on to say that such an action by Mr. Assad would lead to his overthrow, according to one account,” the Times said”.
[7] Hollande annonce des frappes aériennes en Irak et défend son action
[8] Washington n’a pas prévenu Damas du déclenchement des frappes
« Les États-Unis n’ont pas prévenu à l’avance le régime syrien des frappes aériennes sur des positions des djihadistes de l’État islamique, a indiqué mardi le département d’État américain. “Nous n’avons pas demandé la permission du régime. Nous n’avons pas coordonné nos actions avec le gouvernement syrien. Nous n’avons pas donné de notification à l’avance aux Syriens, ni donné d’indication sur le moment des frappes ni sur les cibles spécifiques”, a déclaré la porte-parole du département d’État, Jennifer Psaki…Nous avons informé directement le régime syrien par la voix de notre ambassadeur aux Nations unies (Samantha Power) qui en a informé le représentant permanent syrien à l’ONU”, a précisé Jennifer Psaki. “Nous avons averti la Syrie de ne pas s’en prendre à un avion américain. »
[9] Les jihadistes bombardés en Syrie «étaient proches d’une attaque aux Etats-Unis»
[10] Les pilotes saoudiens ayant participé aux raids US ?


___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top