Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Κούρδοι πρόσφυγες βλέπουν την πόλη τους, το Κομπάνι, καλυμμένο με πυκνούς καπνούς από εκρήξεις
Του Γιώργου Τσιάρα
Συνεχίζονται για 40ή ημέρα οι άγριες μάχες των Κούρδων με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συνοριακής πόλης. Πάνω από 800 οι νεκροί. Πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία ενισχύσεις των Κούρδων. Εκκρεμεί η ενίσχυση και από πεσμεργκά.



Η ενίσχυση των Κούρδων μαχητών από μερικές εκατοντάδες ομοεθνείς τους που πέρασαν επιτέλους τα σύνορα με την Τουρκία και οι συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Κομπάνι δεν έγειραν –ακόμη τουλάχιστον- την πλάστιγγα σε βάρος των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως πολλοί προέβλεπαν: οι άγριες μάχες συνεχίζονται για 40ή ημέρα, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις έχει ξεπεράσει τους 800, αλλά οι τζιχαντιστές φαίνεται να διατηρούν τον έλεγχο μεγάλου μέρους της μεθοριακής πόλης της Συρίας, η κατάληψη της οποίας έχει αποκτήσει συμβολική σημασία για τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο, από τους καταμετρημένους νεκρούς, οι 481 ήταν πολεμιστές του Ι.Κ., ενώ στις συγκρούσεις έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 302 πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της ένοπλης πτέρυγας του Kόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) που υπερασπίζεται την πόλη, και των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης σκοτώθηκαν 11 Κούρδοι εθελοντές και 21 Κούρδοι άμαχοι. Στον απολογισμό αυτόν δεν λαμβάνονται υπόψη οι σκοτωμένοι από τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι Κούρδοι μαχητές του Κομπάνι πάντως κατάφεραν χτες να αποκρούσουν επίθεση των φανατικών ισλαμιστών, που επιχείρησαν να καταλάβουν συνοριακό σταθμό στο Κομπάνι, χάρη και στην –όλο και πιο αποτελεσματική– αεροπορική υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων.

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι αεροσκάφη της πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Κομπάνι, καταστρέφοντας κυρίως βαρείς όλμους και εκτοξευτήρες ρουκετών, ενώ οι συνολικές αεροπορικές επιδρομές ξεπέρασαν τις τριάντα μέσα στο τελευταίο τριήμερο.

Δεκάδες ήταν και στο Ιράκ τα συμμαχικά πλήγματα εναντίον μαχητών του «Χαλιφάτου». Ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν το Σαββατοκύριακο ήταν θέσεις των εξτρεμιστών κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, στην περιοχή της Φαλούτζα και στη βόρεια πόλη Μπαϊτζί, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ.

Στα χέρια των Κούρδων η Ζουμάρ

Να σημειωθεί εδώ ότι οι Κούρδοι του Ιράκ ανέκτησαν χτες τον έλεγχο της Ζουμάρ, ενώ ο ιρακινός στρατός και σιίτες εθελοντές πολιτοφύλακες ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης Τζουρφ αλ-Σακχάρ, αλλά και ένα ύψωμα στρατηγικής σημασίας νότια της Βαγδάτης.

Οι κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ πάντως δεν θα εμπλακούν σύντομα σε μάχες στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, αφού οι παραδοσιακές διαφωνίες με τους Κούρδους της Συρίας δεν αμβλύνονται: μάλιστα, ο επιτελάρχης του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, είπε ότι οι δυνάμεις των πεσμεργκά στην περιοχή θα αναχωρήσουν για το Κομπάνι μέσω Τουρκίας «μόνο μόλις οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα με την Τουρκία και τους Κούρδους της Συρίας». Πριν από λίγες μέρες, το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε την αποστολή μέσω της Τουρκίας κουρδικών δυνάμεων στην πολιορκούμενη από το Ι.Κ. συριακή πόλη Κομπάνι.

efsyn

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top