Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Σε μια στροφή 180 μοιρών, ο επίτροπος της Αρχής Ανταγωνισμού στο Ισραήλ δήλωσε ότι θα συστήσει τη διάλυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Noble Energy των Ηνωμένων Πολιτειών και της τοπικής εταιρείας Delek Group, για τις οποίες, όπως αναφέρει ο επίτροπος, ελέγχουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.



Η ισραηλινή Αρχή Ανταγωνισμού, κατά την πρώτη είχε εγκρίνει τον έλεγχο του πεδίου Λεβιάθαν από τις δύο εταιρείες, όπως αυτές πούλησαν τις συμμετοχές τους σε δύο μικρότερες εταιρείες φυσικού αερίου, Karish και Tanin. Αλλά ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκίλο, επίτροπος της ισραηλινής Αρχής Ανταγωνισμού, δήλωσε ότι ανέφερε στους αξιωματούχους από τις Noble και Delek τη νέα διάταξη.

Ως αποτέλεσμα, στις Delek και Noble μένουν με δύο επιλογές: είτε πρέπει να πουλήσουν τα μερίδιά τους στο Λεβιάθαν ξεχωριστά ή να τα πουλήσουν από κοινού σε μια εταιρεία που είναι νέα στην αγορά υπεράκτιου φυσικού αερίου και να αυξήσουν έτσι τον ανταγωνισμό στην υπεράκτια βιομηχανία φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Ο ιδιοκτήτης της Delek, Γιτζάκ Τσούβα, συναντήθηκε με τον Γκίλο το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να μην εναντιωθεί στην συμφωνία. Αλλά σε μια δήλωση αργότερα την ίδια ημέρα ο Γκίλο εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι «η είσοδος των Delek και Noble στο Λεβιάθαν δημιούργησε μια κατάσταση κατά την οποία αυτές οι ομάδες ελέγχουν το σύνολο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ακτές του Ισραήλ».

Η Αρχή Ανταγωνισμού αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ακρόαση για το θέμα αυτό και αν θα αποδεχθεί τη σύσταση του Γκίλο. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές στον τομέα της ενέργεια του Ισραήλ υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 20% όπως έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Γκίλο.

Η Noble αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση του Γκίλο με μια δήλωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπέντζαμιν Ζόμερ. «Η πιθανή απόφαση του επιτρόπου να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία ρίχνει μια σκοτεινή σκιά σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ισραήλ και θα επηρεάσει τις επενδύσεις της Noble Energy στη χώρα», ανέφερε ο Ζόμερ.

Ο Ζόμερ κατήγγειλε ότι για τα τελευταία 16 χρόνια η εταιρεία του έχει επενδύσει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων του Ισραήλ. «Αυτές οι επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομία και την ποιότητα του περιβάλλοντος στο Ισραήλ», είπε. «... ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στο Ισραήλ την ενεργειακή ανεξαρτησία, με την ευκαιρία για την περιφερειακή συνεργασία και την ευκαιρία να προσθέσει στην σταθερότητα της περιοχής».

Επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν κατά αποκλειστικότητα του υπό ανάπτυξη τομείς της ενέργειας έχει καταστεί ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα στο Ισραήλ εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαρτίου του 2015. Πολλοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου του κόμματος Λικούντ ότι «είναι πάρα πολύ άνετος» με ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν μονοπώλια πάνω από τους σημαντικούς πόρους της χώρας.

Λεβιάθαν - το αρχαίο εβραϊκό όνομα για το θαλάσσιο τέρας - είναι ακριβώς αυτό: ένα πεδίο ανοικτής θαλάσσης στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν 622 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοικτής θάλασσας παγκοσμίως κατά την τελευταία δεκαετία. Η αρχική επένδυση στο πεδίο Λεβιάθαν θα μπορούσε να φτάσει έως και 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει το 2018.

«Στέλνει ένα πολύ άσχημο μήνυμα για τους επενδυτές στο Ισραήλ», δήλωσε ο Νόαμ Πίνκου, αναλυτής της χρηματιστηριακής Psagot, προσθέτοντας επίσης μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ανάπτυξη του Λεβιάθαν. «Αντί της δημιουργίας ανταγωνισμού, θα καθυστερήσει τον ανταγωνισμό», είπε.

Εκτιμάται ότι ένα πιθανό αποτέλεσμα μιας νέας συμφωνίας θα μπορούσε να είναι ότι οι Noble και Delek θα διατηρήσουν το δικαίωμα να κρατήσουν το μερίδιο τους στο φυσικό αέριο Λεβιάθαν που προορίζεαι για εξαγωγή, αλλά όχι το 60% που προορίζεται για ιδία χρήση του Ισραήλ. Αν αυτό επηρεάσει τις συμφωνίες που έχει κάνει το Ισραήλ με άλλες χώρες, είναι προς διευκρίνιση.

Οι Delek Drilling και Avner Oil Exploration, που συνθέτουν την Delek Group με έδρα την Νετάνια στο Ισραήλ, κατέχουν το 22,6% των μετοχών Λεβιάθαν. Η Noble Energy με έδρα το Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών κατέχει το 39,66%, ενώ μια τρίτη εταιρεία, η Ratio Oil Exploration από το Τελ Αβίβ, κατέχει το 15% των μετοχών.

Οι εταίροι του πεδίου Λεβιάθαν είναι σε συνομιλίες με την BG Group της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θέλει να τροφοδοτήσει με έναν υποθαλάσσιο αγωγό την αιγυπτιακή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και την εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ιορδανίας.

Μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή έχει μέχρι στιγμής δεσμευθεί για την αγορά του φυσικού αερίουμε , την επίτευξη μιας συμφωνίας διάρκειας 20 ετών αξίας από 1.200.000.000 δολάρια.

Οι Delek και Noble κατέχουν επίσης πάνω από το 50% των μετοχών του κοντινού πεδίου Ταμάρ, με εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου από 280 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ανάπτυξη της παραγωγής στο πεδίο Ταμάρ άρχισε τον Απρίλιο του 2013.

DEFENCENEWS

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top