Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Κούρδοι στο Χαλέπι της Συρίας μοιράζουν γλυκά για την απελευθέρωση του Κομπανί (REUTERS/Hosam Katan)
Κούρδοι μαχητές ανακατέλαβαν την συριακή πόλη Κομπανί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ύστερα από 112 μέρες πολέμου, όπως άρχισε να γίνεται γνωστό από διάφορες πηγές τη Δευτέρα. Ο Ιντρίς Νασάν, υφυπουργός Εξωτερικών του καντονιού του Κομπανί, δήλωσε στο CNN ότι αναμένει επίσημη ανακοίνωση την Τρίτη «αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι». Την Κυριακή, ιρακινός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει ότι η ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα«απελευθερώθηκε» από τα χέρια του ISIS.



«Η YPG έχει τον έλεγχο», πρόσθεσε ο Νασάν αναφερόμενος στις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας, την πολιτοφυλακή των Κούρδων της βόρειας Συρίας. «Προς το παρόν βεβαιώνονται ότι οι δρόμοι και όλα τα σημεία έχουν καθαρίσει από το ISIS προκειμένου να ανακηρύξουν την πόλη ελεύθερη».

Ο εκπρόσωπος της YPG Πολάτ Καν έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια για την απελευθέρωση του Κομπανί σε όλη την ανθρωπότητα, στο Κουρδιστάν και στον λαό του Κομπανί».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κομπανί, οι Κούρδοι ψάχνουν σπίτι-σπίτι την απελευθερωμένη πόλη για να εντοπίσουν τυχόν παγίδες και να τις εξουδετερώσουν. Όταν ολοκληρώσουν, θα καλέσουν τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το Ισλαμικό Κράτος ύψωσε την σημαία του πρώτη φορά στα περίχωρα του Κομπανί στις 6 Οκτωβρίου. Έκτοτε έχουν χάσει την ζωή τους στις μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών 1.017 τζιχαντιστές του ISIS, 324 μαχητές της YPG, 12 αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης και 12 άμαχοι

«Παράλληλα, εκατοντάδες μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και των αράβων συμμάχων τους εντός της πόλης του Κομπανί και εκτός. Εν τω μεταξύ, μεγάλα τμήματα της πόλης έχουν καταστεί ακατοίκητα λόγω των αμερικανικών και αραβικών αεροπορικών επιδρομών, της ανατίναξης παγιδευμένων αυτοκινήτων και της ανταλλαγής πυρών», ανακοίνωσε η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το καντόνι του Κομπανί αυτοανακήρυξε την αυτονομία του τον Ιανουάριο του 2014, ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη νίκη της Δευτέρας. Το ISIS ήλπιζε να το προσθέσει στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του στη Συρία και στο Ιράκ στις οποίες ανακήρυξε το «χαλιφάτο» τον Ιούνιο του 2014. Το Κομπανί έχει στρατηγική σημασία επειδή συνορεύει με την Τουρκία.

Στο Ιράκ, η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Ντιγιάλα από το Ισλαμικό Κράτος στέφθηκε με επιτυχία, δήλωσε ο ιρακινός υπουργός μεταφορών Χάντι αλ-Αμίρι, επικεφαλής μιας ισχυρής σιιτικής πολιτοφυλακής. Η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε την ζωή σε 58 άτομα, μεταξύ των οποίων δυο δημοσιογράφοι. Σχεδόν 300 τραυματίστηκαν.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν μαχητές του ISIS που έχουν καταφύγει σε περιβόλια και αγροκτήματα απομονωμένων περιοχών.
ΒΗΜΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top