Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οι Κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μάχες για απελευθέρωση και άλλων περιοχών
Μετά τους εορτασμούς στην πλειονότητα των κουρδικών περιοχών της Συρίας, οι πρώτοι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στο Κομπανί, το οποίο μετρούσε 50.000 κατοίκους πριν από τις μάχες



Οι Κούρδοι κάτοικοι του Κομπανί ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη συριακή αυτή πόλη μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους, με τη μάχη να έχει πλέον μεταφερθεί στα γύρω χωριά, που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η ανακατάληψη του Κομπανί, το οποίο το ΙΚ επιθυμούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του για να εδραιώσει την επιρροή του σε ένα μεγάλο μέρος των τουρκοσυριακών συνόρων, επετεύχθη έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες μαχών, που μετέτρεψαν την πόλη αυτή σε σύμβολο της αντίστασης κατά των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών τού υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι κουρδικές δυνάμεις επέφεραν στο ΙΚ τη μεγαλύτερη ήττα του μετά την εμφάνισή του το 2013. Όμως οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να είναι παρόντες σε πολλές δεκάδες περιοχές στην επαρχία του Κομπανί, ένα από τα τρία κουρδικά καντόνια της Συρίας. Χθες, Κούρδοι αξιωματούχοι και μαχητές ανακοίνωσαν ότι «η μάχη της απελευθέρωσης» των περιοχών αυτών ξεκίνησε.

200 χιλιάδες πρόσφυγες
Σχεδόν 200.000 Κούρδοι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και τα περίχωρά της και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι μάχες που κόστισαν τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους, περισσότεροι από 1.000 από τους οποίους ήταν τζιχαντιστές. Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ανακοίνωσαν αργά τη Δευτέρα ότι το Κομπανί «απελευθερώθηκε πλήρως» από το ΙΚ, στο οποίο αναφέρθηκαν με το αραβικό του ακρωνύμιο Ντάες.

«Η ήττα του Ντάες στο Κομπανί θα είναι η αρχή του τέλους για την οργάνωση», επεσήμανε η πολιτοφυλακή σε μιαν ανακοίνωση στον ιστότοπό της. Η πολιτοφυλακή ευχαρίστησε τον διεθνή συνασπισμό για την υποστήριξή του, αλλά και τους Κούρδους και τους Ιρακινούς μαχητές. «Το καθήκον που μας έχει ανατεθεί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, διότι μένει η μάχη για την απελευθέρωση του υπόλοιπου καντονιού του Κομπανί», επισημαίνει η YPG.

Νέες μάχες
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες συνεχίστηκαν χθες νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του Κομπανί, με τις κουρδικές δυνάμεις να έχουν ανακτήσει τον έλεγχο ενός γειτονικού χωριού. Μετά τους εορτασμούς στην πλειονότητα των κουρδικών περιοχών της Συρίας, οι πρώτοι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στο Κομπανί, το οποίο μετρούσε 50.000 κατοίκους πριν από τις μάχες, όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές υλικές ζημιές.
«Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, το ηθικό είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο Ίντρις Νασάν, αναπληρωτής αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις του καντονίου του Κομπανί, ο οποίος βρισκόταν χθες μέσα στην πόλη. Όμως ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή και να μη βιαστούν να επιστρέψουν. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες, τουλάχιστον το 50% της πόλης είναι ερείπια», είπε. «Δεν υπάρχουν βασικές υποδομές, ούτε τροφή, ούτε φάρμακα, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό». Αναλυτές εκτιμούν ότι η ήττα αυτή θα αναχαιτίσει την επέκταση του ΙΚ κυρίως προς τη βόρεια Συρία. Παρόλα αυτά οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμη μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Διαμαρτύρεται ο Ερντογάν
Την ίδια ώρα στη γειτονική Τουρκία ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου χαρακτηρίζει «τρομοκρατικό» το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του οποίου το στρατιωτικό σκέλος είναι η YPG, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να δει την ημέρα που στη Συρία θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική ζώνη, όπως υπάρχει στο Ιράκ. «Δεν επιθυμούμε (μια επανάληψη) της κατάστασης στο Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου ο Ερντογάν επανέλαβε τις επικρίσεις του για τη διεθνή απάντηση στο Κομπανί, επισημαίνοντας ότι η πολιορκημένη πόλη Χαλέπι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επίσης είπε ότι η Τουρκία ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος από τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα δεν έχουν πουθενά να ζήσουν, αν επιστρέψουν στη χώρα τους. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από όλη τη Συρία.

Επέμβαση τουρκικών δυνάμεων
Στο μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν χθες στο Σουρούτς, στη νότια Τουρκία, για να εμποδίσουν κάθε διέλευση μέσω των τουρκικών συνόρων προς το Κομπανί. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον ομάδων ανθρώπων που πλησίαζαν στα σύνορα, την ώρα που πολλές χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ για να γιορτάσουν την ανακατάληψη της κουρδικής πόλης. Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), φώναζαν συνθήματα υπέρ της YPG.

Νέο βίντεο του Ιάπωνα
Το Ισλαμικό Κράτος απείλησε σε νέο βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα να εκτελέσει τον Ιάπωνα όμηρο που κρατά και έναν Ιορδανό πιλότο, αν το Αμμάν δεν αφήσει ελεύθερη μια Ιρακινή τζιχαντίστρια που κρατά και έχει καταδικάσει σε θάνατο. Το βίντεο, το οποίο ανέβηκε σε ιστότοπους των τζιχαντιστών, δείχνει μια φωτογραφία του Ιάπωνα ομήρου Κέντζι Γκότο να κρατά τη φωτογραφία του Ιορδανού πιλότου που έχει αιχμαλωτίσει το ΙΚ, του Μάαζ αλ Κασάσμπε.
Μια φωνή, που φέρεται να είναι αυτή του Γκότο, ανακοινώνει ότι «έχει 24 ώρες ζωής», και ότι ο Ιορδανός πιλότος «έχει ακόμη λιγότερο» χρόνο.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top