Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

«Πόσο ψηφιακή είναι η χώρα σας» αναρωτιέται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την παρουσίαση του νέου δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας που εμφανίζουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της E.E. Την απάντηση δίνει ο νέος δείκτης Digital Economy & Society Index (DESI) που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βαθμολογεί τις επιδόσεις των κρατών-μελών στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Agenta)», που στόχος της είναι η επίτευξη ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ε.Ε.


Η νέα μέτρηση, όπως αναμένεται, ήταν άκρως απογοητευτική για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, έπειτα από δισ. ευρώ επενδύσεων στην ψηφιακή τεχνολογία, πετυχαίνει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ: κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Προηγείται μόνον από τη Βουλγαρία (27η) και τη Ρουμανία (28η). Η χώρα, όπως αναφέρεται στο σχετικό προφίλ που ετοίμασε η Κομισιόν για την Ελλάδα, υστερεί στον δείκτη της συνδεσιμότητας (26η), στο ανθρώπινο δυναμικό (26η) και στη χρήση του Διαδικτύου (26η). Καλύτερη είναι η θέση της σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας (19η) και στον δείκτη παροχής δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών (21η). Και στους πέντε επιμέρους υπο-δείκτες, η χώρα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου.

Ειδικά στη συνδεσιμότητα, δηλαδή το είδος και την κάλυψη που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, η Ελλάδα υστερεί στα αποκαλούμενα δίκτυα νέας γενιάς (27η) και στην υιοθέτηση της κινητής ευρυζωνικής τεχνολογίας (26η). Επίσης, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι μάλλον ακριβές, αφού οι Ελληνες καταναλωτές καταβάλλουν το 1,8% του ακαθάριστου εισοδήματός τους για τη φθηνότερη ευρυζωνική σύνδεση. Χαμηλές είναι ακόμη οι επιδόσεις της Ελλάδος και στον δείκτη χρήσης της τεχνολογίας, αφού μόλις το 59% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών κάνουν συστηματική χρήση του Διαδικτύου. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στην 26η θέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να ανέρχεται στο 75%.

Την καλύτερη επίδοση έλαβε η χώρα στην αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων. Η χώρα κατετάγη στην 6η θέση. Επίσης, οι Ελληνες φαίνεται να ενημερώνονται μέσω Διαδικτύου, αφού το 85% των συστηματικών χρηστών Διαδικτύου παρακολουθεί την ειδησεογραφία μέσω Internet (8η θέση).
Ο δείκτης DESI που εγκαινίασε χθες η Κομισιόν παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του φόρουμ «Digital4EU» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αντρους Ανσιπ, και του Γκίντερ Ετινγκερ, αρμόδιου επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα. Τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν για τη σύσταση του δείκτη είναι ως επί το πλείστον του 2013 και του 2014. Πρώτη χώρα κατετάγη η Δανία (με τιμή δείκτη DESI 0,68), ακολουθεί η Σουηδία (0,66) και η Ολλανδία (0,63). Η Ελλάδα στην 26η θέση έλαβε τιμή δείκτη DESI 0,36 με τον μέσο όρο (Ε.Ε.-28) να ανέρχεται στο 0,47.
Καθημερινή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top