Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Φωτιές άναψε στην Ουάσιγκτον ο Μπ. Νετανιάχου (εδώ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, στην Ιερουσαλήμ), λόγω της προγραμματισμένης ομιλίας του, χωρίς συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Στο χειρότερο σημείο τους από τον πόλεμο του Σουέζ, το 1956, επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.
Την πρωτοφανή κρίση μεταξύ των στενών συμμάχων πυροδότησε η επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, εν μέσω οξύτατων διαφωνιών για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.



Η σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις, άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή του Νετανιάχου να εκφωνήσει ομιλία από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή έχει ήδη βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προβλέπεται να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου στις 3 Μαρτίου, προσκεκλημένος από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ, ο οποίος αγνόησε το πρωτόκολλο που επιβάλλει να έχει ενημερωθεί νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καταστήσει σαφές ότι ήταν αντίθετος στην επίσκεψη Νετανιάχου, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ, καθώς κάτι τέτοιο θα ενέπλεκε τις ΗΠΑ στην εσωτερική πολιτική διαμάχη του σημαντικού τους συμμάχου.

Οπως δήλωσε η Ράις στη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια τηλεόραση PBS, η επίσκεψη Νετανιάχου, μόλις δύο εβδομάδες προ των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών, «προσθέτει μια πολιτικάντικη διάσταση, η οποία δεν είναι μόνο ατυχής, αλλά και καταστρέφει τις ίδιες τις βάσεις των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων».

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις περί μικροκομματικών υπολογισμών, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μοναδικό κίνητρο για την επίσκεψή του ήταν η υποχρέωσή του «να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει» μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. «Επομένως, θα πάω στην Ουάσιγκτον για να απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο, γιατί το αμερικανικό Κογκρέσο είναι πιθανόν να βάλει φρένο προτού υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν», τόνισε ο Νετανιάχου. Σε άλλες δηλώσεις του, χθες το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας «εγκατέλειψαν» την προσπάθεια αναχαίτισης των φιλοδοξιών του Ιράν για απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα παρευρεθεί στην ομιλία Νετανιάχου ενώπιον των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, την οποία θα μποϊκοτάρουν, επίσης, πολλά σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών. Αίφνης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα βρίσκεται στο εξωτερικό την ημέρα της ομιλίας Νετανιάχου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπογράμμισε ότι θα επισκεφθεί την ίδια ημέρα την Ελβετία για διαπραγματεύσεις με τον Ιρανό ομόλογό του γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε πρόσκληση Δημοκρατικών γερουσιαστών να παρευρεθεί σε ιδιωτική συνάντηση. «Προσφέραμε στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) μια ευκαιρία να εξισορροπήσει την πολιτικά διχαστική πρόσκλησή του από τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέινερ... Η άρνησή του απογοητεύει όσους εξ ημών σταθήκαμε επί δεκαετίες στο πλευρό του Ισραήλ», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν.

Στη διάρκεια ακρόασης υποεπιτροπής του Κογκρέσου, ο Τζον Κέρι καυτηρίασε, «φωτογραφίζοντας» τον Νετανιάχου, εκείνους που «τρέχουν γύρω γύρω και βιάζονται να πουν ότι δεν τους αρέσει η συμφωνία με το Ιράν», τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία.

Ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας εβδομάδας.

AFP, REUTERS, Καθημερινή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top