Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015



Παρασκευή 29 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Moldoviţa απεικονίζει την άλωση της Κωνσταντινούπολης, 1537.
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο «Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων» παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «1453: Η Άλωση της Πόλης», με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 29 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως τις 29 Μαΐου 1453. Όταν, τελικά, η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Κατά την τελευταία νύχτα της μακράς και πολυκύμαντης ζωής της Αυτοκρατορίας, πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά η θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία κατά την διάρκεια της οποίας Αυτοκράτορας, Πρωθυπουργός, Πατριάρχης, κλήρος και λαός έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο.
Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ επιβλέπει την υπερνεώλκηση του τουρκικού στόλου. Πίνακας του Fausto Zonaro, (1854-1929).
Πεντακόσια εξήντα δύο χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης και τις δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην οριστική πτώση του Βυζαντίου και στην άνοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προβάλλεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής 2007 - 08 που εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα του 1453. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, ιστορικές μαρτυρίες, αλλά και εντυπωσιακό κινηματογραφικό υλικό από τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη και προβάλλει την ιστορική αλήθεια εκείνης της εποχής.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος θα ενημερώσει το κοινό για την εξέλιξη της διεκδίκησης επαναλειτουργίας του κορυφαίου ναού της Ορθοδοξίας.
Τον Ακάθιστο Ύμνο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια…» θα ψάλλει η Ελληνοαμερικανή σοπράνο, Νικόλ Μητρούσιας.

Η είσοδος του Μωάμεθ Β΄ στην Κωνσταντινούπολη (πίνακας του Jean-Joseph Benjamin-Constant, 19ος αιώνας).
Πληροφορίες
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Παρασκευή 29 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη.
naftemporiki.gr

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top