Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μουσταφά Ακιντζί
διαμόρφωσαν τη «γραμμή» της τουρκικής 
πλευράς στις διαπραγματεύσεις. 

Μόνιμη διευθέτηση εντός έτους εάν έχουν αποφασιστικότητα οι πλευρές, βλέπει ο Μ. Τσαβούσογλου
Επίλυση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την ισότητα, καθώς και τα δικαιώματα των δύο πλευρών, θέλει και επιδιώκει η τ/κ κοινότητα, επισήμανε ο Μουσταφά Ακιντζί


Την εκτίμηση ότι, εάν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιδείξουν τη δέουσα αποφασιστικότητα, είναι δυνατόν να υπάρξει μόνιμη λύση εντός του έτους, εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ για λύση και ευχήθηκε και η αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να συνεχισθεί.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση και το γεύμα εργασίας των αντιπροσωπιών ψευδοκράτους και Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές, και, στο τέλος του οδικού χάρτη, στην πενταμερή διάσκεψη που θα γίνει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα συζητηθούν θέματα όπως οι εγγυήσεις. “Το να συζητούμε από τώρα αυτά και να τα φέρουμε στην επικαιρότητα, δεν υπάρχει κανένα νόημα, κανένα όφελος”, υπέδειξε. Επειδή δεν ήρθε η ώρα γι’ αυτά τα ζητήματα, δεν θέλησε, όπως διευκρίνισε, να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, αλλά, όταν έρθει η ώρα, “θα ανακοινώσουμε τη στάση μας και τις θέσεις μας, τώρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει όφελος να τα συζητάμε”.

«Θέλουν λύση»
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι ο κ. Τσαβούσογλου και το τουρκικό ΥΠΕΞ από την αρχή έχουν συμβάλει σοβαρά σε αυτή τη διαδικασία και ότι πλέον ήρθε ο καιρός για λύση, το πιστεύουν και αυτοί από καρδιάς, είπε χαρακτηριστικά. Ήρθε, πλέον, η ώρα η κοινότητά μας να ζήσει στην Κύπρο με ισότητα και ασφάλεια, και οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, ευχόμενος με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ολοκληρώσουν αυτήν τη διαδικασία με ένα θετικό αποτέλεσμα και “οι νεότερες γενιές στην Κύπρο να έχουν ένα διαφορετικό μέλλον”.

Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε, επιπρόσθετα, ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είναι συνέχεια εκείνης που είχαν στις 6 Μαΐου στην Άγκυρα και βρήκαν την ευκαιρία για αξιολόγηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστώντας την τουρκική κυβέρνηση, τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις. “Και εγώ πιστεύω από καρδιάς ότι, μετά από χρόνια μη λύσης, πλέον ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου η κοινότητά μας θα ζήσει με ασφάλεια και ισότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών”. Ευχήθηκε, δε, όπως, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα έχει αύριο Πέμπτη τη δεύτερη συνάντηση, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν θετικά αυτήν τη διαδικασία, ώστε να μπορέσουν οι νεότερες γενιές να έχουν ένα διαφορετικό μέλλον στην Κύπρο. “Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι τέλους, με την ευχή να φτάσουμε στην επιτυχία”, τόνισε.

Βάση το Κοινό Ανακοινωθέν και οι «συγκλίσεις»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίηση της Άγκυρας για την επανέναρξη των συνομιλιών στις 15 Μαΐου με την επιστροφή -όπως είπε- του κ. Αναστασιάδη στο τραπέζι μετά το διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις που είχε δοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Εξέφρασε, επίσης, στήριξη στην απόφαση των ηγετών να συναντώνται δύο φορές τον μήνα και οι διαπραγματευτές τους ακόμη περισσότερες. Ευχήθηκε, δε, όπως οι διαπραγματεύσεις φέρουν ένα αποτέλεσμα στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου και των μέχρι σήμερα συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί.
“Και οι δύο πλευρές, εάν είναι αποφασισμένες, εντός αυτού του έτους στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μια μόνιμη λύση, μια μόνιμη ειρήνη” υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος διαμηνύει σε όλα τα φόρα την αποφασιστικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης. Όπως ήταν η αποφασιστικότητά τους το 2004, έτσι συνεχίζεται και περισσότερο από ποτέ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι υποχώρηση, όπως γράφει κάποτε ο Τύπος, αλλά η απόφαση της Τουρκίας για μια μόνιμη λύση. Βλέπει, συνέχισε, την ίδια αποφασιστικότητα στον κ. Ακιντζί, τον Οζντίλ Ναμί και στα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Λύση εντός του έτους
Ευχήθηκε, ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα που υπάρχει τώρα στην ε/κ πλευρά να αυξηθεί στη συνέχεια και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι μόνον οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία, που την παρακολουθούν, αλλά “την παρακολουθεί από κοντά και η ΕΕ και ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί”. Γι' αυτό, υπέδειξε, μια λύση θα είναι προς όφελος όλων και η Κύπρος θα μετατραπεί σε νησί ειρήνης και ανάπτυξης, ευημερίας προς όφελος και των δύο “λαών”. Όπως πάντα, πρόσθεσε, η Τουρκία θα είναι στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” και του τ/κ “λαού” και θα συνεχίσει τη στήριξή της για την οικονομική και άλλη ανάπτυξη και σταθερότητα των Τ/κ. “Αλλά η πιο μεγάλη στήριξή μας είναι προς τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και μακάρι εντός του έτους να φτάσουμε σε μια μόνιμη λύση”, σημείωσε.

Στο τέλος οι εγγυήσεις
Ερωτηθείς για δημοσιεύματα στην Ελλάδα και την ΕΕ, που αφορούν το θέμα των εγγυήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτήν τη στιγμή από τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές, αλλά υπάρχει ένας οδικός χάρτης, στο τέλος του οποίου θα γίνει μια πενταμερής σύνοδος και εκεί θα συζητηθούν τα εν λόγω θέματα μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή. “Από τώρα να τα φέρνουμε στην επικαιρότητα και στην ατζέντα δεν έχει όφελος, ούτε νόημα”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι “το να συζητούνται αυτά τα θέματα σε αυτό το στάδιο δεν έχει όφελος”. Προέτρεψε, δε, τους δημοσιογράφους να μην αναφέρονται σε τέτοια “σπεκουλαδόρικα” δημοσιεύματα.

Σε ερώτηση, εάν θα δεχόταν η Τουρκία μια λύση χωρίς εγγυήσεις και οι Κύπριοι, Τ/κ και Ε/κ, να ζήσουν στη χώρα τους χωρίς τις λεγόμενες μητέρες-πατρίδες, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να συζητηθούν αυτά τα θέματα και πως η Τουρκία ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα σε όλες τις διαδικασίες εποικοδομητικά ως εγγυήτρια χώρα. Όπως και το 2004, έτσι και τώρα αυτόν τον ρόλο επιδεικνύει, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι στα θέματα που συζητούν τώρα οι ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία. “Εάν ρίχνεις από τώρα την μπάλα αλλού, είναι σαν να γελοιοποιείς τη διαδικασία. Τώρα ας επικεντρωθούμε στα θέματα που βρίσκονται μπροστά μας, δεν υπάρχει λόγος να ρίχνουμε την μπάλα αλλού. Τώρα όλα πηγαίνουν γραμμή, πηγαίνουν καλά, αυτή τη διαδικασία πρέπει να τη στηρίξουμε”.

Κληθείς, εξάλλου, να πει εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του ΟΙΔ όπου το ψευδοκράτος έχει καθεστώς παρατηρητή και υπάρχουν κάποια προβλήματα κυρίως λόγω Αιγύπτου, με αφορμή το ταξίδι του στο Κουβέιτ από τα κατεχόμενα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχει κάποια δυσκολία όσον αφορά το στάτους του ψευδοκράτους, απλώς υπήρξε ένα πρόβλημα με μια ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη που είχε αναφορά στο “τ/κ κράτος”, πράγμα το οποίο η Τουρκία επεσήμανε και εκείνη η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινωθέν, όπως ανέφερε.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/235835/lysi-se-pentameri-diaskepsi#sthash.VGDjg9O9.dpuf

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top