Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Νέα καθοριστική συνάντηση των διαπραγματευτών ένα μόλις 24ωρο πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, κατά την οποία θα ανακοινωθούν ΜΟΕ και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση επί της ουσίας
Σύγχυση και ενδεχομένως ανυπόστατες προσδοκίες προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κίπρις» στα κατεχόμενα, ότι αύριο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας και του οδοφράγματος στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία.
Η αναφορά στο οδόφραγμα Δερύνειας -το οποίο συνδέεται απευθείας με την Αμμόχωστο- προκαλεί έκπληξη καθώς, όπως πληροφορείται η «Σ», η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί στρατιωτική ζώνη πρώτου βαθμού και ενδεχόμενη διάνοιξη της διόδου προϋποθέτει τη σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας. Κάτι το οποίο επικαλέστηκε στο δημοσίευμά της και η τ/κ εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας πως η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροΐου «σκαλώνει» στην άρνηση του κατοχικού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες η «Σημερινή» είχε γράψει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τις επηρεαζόμενες κοινότητες ότι όλα κρέμονται από τις αποφάσεις που θα λάβει η Άγκυρα. Η παρουσία και οι διαβουλεύσεις χθες στα κατεχόμενα τού Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενδεχομένως να δίνουν κατεύθυνση, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιογράφοι της «Κίπρις», με τους οποίους συνομίλησε η «Σ», σημείωναν ότι και οι ίδιοι έγραψαν το θέμα στη βάση πληροφόρησης και όχι επιβεβαιωμένης είδησης από τις κατοχικές αρχές.

Ολοκληρώνονται
Σήμερα θα ξανασυναντηθούν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, με στόχο να ολοκληρώσουν τον κατάλογο των προτεινόμενων ΜΟΕ, ο οποίος θα προωθηθεί αύριο στους ηγέτες για λήψη απόφασης. Αυτό που θεωρείται βέβαιο, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι η δημιουργία κοινής αγοράς στην Πύλη Πάφου, καθώς και η απόφαση για από κοινού συντήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στις εντός των τειχών πόλεις της Αμμοχώστου και της Λευκωσίας. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και επικρατεί σύγχυση.
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αφορούν στην ενοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεφωνίας, φαίνεται να παραπέμπονται σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού ως γνωστόν, η διαδικασία ανακοίνωσης ΜΟΕ θα είναι, σύμφωνα με την κυπριακή Κυβέρνηση, εξελικτική, με στόχο να διατηρήσει τη δυναμική στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Επανάκαμψη Έιντε
Εν μέσω των πολλών και, σε πολλές περιπτώσεις, διαφορετικών πληροφοριών στην Κύπρο, επανέρχεται ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπάρθ Έιντε. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να παρευρεθεί στη σημερινή καθοριστική συνάντηση των διαπραγματευτών, την ίδια ώρα που θα προετοιμάζεται με την ομάδα του για την αυριανή, πρώτη επί της ουσίας, συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Μετά την εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ και την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, έχει περιοριστεί ο ρόλος του Νορβηγού διπλωμάτη στα απολύτως απαραίτητα, αφού Αναστασιάδης και Ακιντζί κρατούν τα ηνία της διαδικασίας και διαπραγματεύονται, όπως επιβεβαιώνουν προεδρικές πηγές, χωρίς να έχουν ανάγκη συντονισμού από τον οποιονδήποτε.

Απαντήσεις Αναστασιάδη
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, στις επικρίσεις που δέχεται εσχάτως από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, περί υπέρμετρης αισιοδοξίας που βασίζεται όχι σε πρακτικές θέσεις αλλά μόνο στο καλό κλίμα. Μιλώντας στο σεμινάριο του Οργανισμού Νεολαίας, ξεκαθάρισε ότι «η ε/κ πλευρά δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι το καλό κλίμα είναι ικανό από μόνο του να παραμερίσει τους συσσωρευμένους εκείνους παράγοντες που κρατούν την Κύπρο διχοτομημένη για πάνω από τέσσερεις δεκαετίες» και πρόσθεσε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «η Τουρκία να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι θα πρέπει να κάνει πράξη τα όσα και δημοσίως διακηρύττει, περί αποφασιστικότητας και ειλικρινούς βούλησης για δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Ουσία, όχι επικοινωνία
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε αποφασισμένος να μην εμπλακεί στα γνωστά παιχνίδια επίρριψης ευθυνών. Απευθύνθηκε ευθέως στην τ/κ, αλλά κυρίως στην τουρκική ηγεσία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ε/κ πλευρά δεν διεκδικεί τη λύση του Κυπριακού ανταγωνιστικά (προφανώς ενάντια στους Τ/κ), ούτε τη διεκδικεί ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια. Θέλω να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά: Την ε/κ πλευρά, δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατήσει διχοτομημένη την πατρίδα μας», ανέφερε. Αυτό που μας ενδιαφέρει, πρόσθεσε, είναι επιτέλους να εργαστούμε συστηματικά και με αποφασιστικότητα, για να επανενώσουμε αυτόν τον τόπο.

Οι νέοι έχουν ρόλο
Λόγω και του ακροατηρίου (Οργανισμός Νεολαίας), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να αποδώσει στους νέους τον ρόλο που, κατά την άποψή του, έχουν να επιτελέσουν στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου. «Αυτό που αξίζει σε όλους μας και σε όλους σας είναι να νιώθουμε πως ολόκληρη η Κύπρος είναι η πατρίδα μας. Πως τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων νομίμως κατοικούν στην Κύπρο είναι κατοχυρωμένα», ανέφερε. Κάλεσε, επίσης, τους νέους να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα της συμφιλίωσης, της αλληλοκατανόησης. «Είναι καιρός πια που πρέπει η καχυποψία να δώσει θέση στην αλληλοκατανόηση και την εμπιστοσύνη. Είναι καιρός που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται και αποτελούν τους παράγοντες λύσης πως θα πρέπει να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα, έτσι ώστε να αρχίσουν και οι νέοι, που δεν έχουν καμιά επαφή ή που ζουν χωριστά όταν βρίσκονται στην Κύπρο, ότι υπάρχει ανάγκη επιτέλους για συνεννόηση, συναναστροφή», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αισιοδοξία Ακιντζί και ρόλος επιμελητηρίων
ΣΤΟ μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει έδαφος η από τον Ιούλιο κατατεθείσα πρόταση της ε/κ πλευράς για σύσταση επιπλέον τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων, για να επιληφθεί του θέματος της οικονομίας και του εμπορίου, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Το ομολόγησε ο Τ/κ ηγέτης μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του τ/κ επιμελητηρίου, λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιες σκέψεις όπως η δημιουργία επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο επιμελητηρίων, τις ιδέες και προτάσεις των οποίων θα λάβει υπόψη η πολιτική ηγεσία». Παράλληλα ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι έγινε μια καλή αρχή που δίνει ελπίδα και τύχη για τη συνέχεια. 
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/235802/ksekatharizoun-ta-moe#sthash.4OT9pnCM.dpuf

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top