Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μόνο οι νέοι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα θα υπολογίζονται στις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποχρεωτική κατανομή τους στα κράτη - μέλη και όχι όσοι βρίσκονται ήδη σήμερα σε καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters και το οποίο περιλαμβάνει, όπως αναφέρει το πρακτορείο, πρόταση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.

Η πρόταση αυτή αποτελεί μια παραχώρηση προς τις κυβερνήσεις κρατών - μελών της Ε.Ε. που έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανομή βάσει ποσοστώσεων των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να γλιτώσουν από μακρόχρονες συρράξεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική έγιναν δεκτές με έντονο σκεπτικισμό από κυβερνήσεις οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εντεινόμενο αντιμεταναστευτικό αίσθημα, σε μια περίοδο εφαρμογής πολιτικών λιτότητας.
Οι πρόσφατοι θάνατοι χιλιάδων μεταναστών στην προσπάθεια τους να καταφέρουν τον διάπλου της Μεσογείου έδειξε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Στο προσχέδιο της πρότασης στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. η Κομισιόν διευκρινίζει ότι οι σχεδιασμοί για την επανεγκατάσταση 24.000 αιτούμενων άσυλο από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα σε άλλα κράτη - μέλη «θα αφορά μόνο τα πρόσωπα τα οποία θα φθάσουν στην επικράτεια της Ιταλίας και της Ελλάδας από την ημερομηνία επακριβώς που η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ».
Με βάση την πρόταση αυτή η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει επίσης να δεσμευτούν να βελτιώσουν τις δικές τους διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ή/και του επαναπατρισμού των προσφύγων. Εάν αποτύχουν να το πράξουν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την αναστολή της εφαρμογής της νέας ρύθμισης μέχρι και για έξι μήνες.
Ακόμη, η πρόταση αναφέρει ότι όποιος αιτούμενος άσυλο δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν θα επιτρέπεται να εγκαθίσταται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.
Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον ότι όσοι πρόσφυγες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα και στην Ιταλία θα παραμείνουν εκεί εκτός εάν επαναπροωθηθούν.
Η πρόταση πάντως σηματοδοτεί μια σημαντική τροποποίηση της αρχής που προέβλεπε ότι η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου γινόταν αποκλειστικά στη χώρα υποδοχής τους και εισηγείται την κατανομή της ευθύνης σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Το σχέδιο της Κομισιόν εξακολουθεί πάντως να συναντά αντίσταση, ιδίως από τις κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, που επισημαίνουν ότι υποδέχονται ήδη πρόσφυγες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Βρετανία, η οποία επέλεξε να μη συμμετέχει στο σχέδιο, θέλει η αντίδραση της Ε.Ε. να επικεντρωθεί περισσότερο στους διακινητές.
Η Ελλάδα και η Ιταλία, δύο χώρες που αποτελούν τη βασική πύλη της Ε.Ε. για τους μετανάστες από την βόρεια Αφρική, την Ασία και την Μέση Ανατολή, ζητούν έντονα βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το κύμα των μεταναστών: 600.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ε.Ε. τον περασμένο χρόνο.
Βάσει του σχεδίου της Επιτροπής, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τις περισσότερες αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, με την Γερμανία να υποδέχεται περίπου 9.000 ανθρώπους. Η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας δήλωσε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο «είναι στα όρια της τρέλας», θα υποδεχθεί 830 ανθρώπους.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έλευση οικονομικών μεταναστών, η Κομισιόν επισημαίνει ότι μόνο οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου ανθρώπων από χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές κρίσεις, όπως η Συρία και η Ερυθραία, θα γίνονται δεκτές.
Στο μεταξύ η Frontex – ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενισχύει σημαντικά τα μέσα που έχει αναπτύξει στη Μεσόγειο, λίγες ώρες μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προς την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, την καλοκαιρινή περίοδο θα αναπτυχθούν τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, έξι σκάφη ναυτικής επιτήρησης και 12 περιπολικά πλοία, καθώς και εννέα επιπρόσθετες ομάδες ειδικών, σε μια περιοχή νότια της Σικελίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης Τρίτων.
Νωρίτερα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δουβλίνο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕκάλεσε την Ευρώπη να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες και να «προσφέρει περισσότερη βοήθεια» στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, καλώντας τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. να «αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πιο πλήρη και συλλογικό τρόπο».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top