Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΚΑΡΙΜ ΣΑΧΙΝ / THE GUARDIAN
Πέντε μήνες μετά την εκδίωξή τους από τους Κούρδους μαχητές, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν στην πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, με την αιφνιδιαστική αντεπίθεσή τους, που ξεκίνησε χαράματα Πέμπτης κι έχει ήδη κοστίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
Οι εξτρεμιστές κέρδισαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, καθώς εισέβαλαν στην πόλη μεταμφιεσμένοι σε μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού- ένοπλης οργάνωσης Σύρων αντικαθεστωτικών που υποστηρίζεται από τη Δύση και αντιτίθεται τόσο στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Aσαντ, όσο και στο Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου την ίδια ώρα με την επίθεση στο Κομπάνι, το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε και σε ένα δεύτερο μέτωπο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, στην πόλη Χασάκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Στην επίθεσή τους αυτή βρήκαν στήριγμα σε πολιτοφυλακές, οι οποίες μέχρι πρότινος συμμαχούσαν με το καθεστώς Aσαντ, αλλά τελευταία άλλαξαν στρατόπεδο. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν δυτικές συνοικίες, ενώ ο κυβερνητικός στρατός υποχώρησε προς το κέντρο της πόλης.

Η ξαφνική επίθεση σε δύο μέτωπα αιφνιδίασε πολλούς, εντός και εκτός Συρίας, καθώς το Ισλαμικό Κράτος βρισκόταν σε οπισθοχώρηση, έχοντας υποστεί σειρά σημαντικών ηττών, οι οποίες συρρίκνωσαν τα εδάφη που ελέγχει στη Συρία, το τελευταίο διάστημα. Η κουρδική πολιτοφυλακή που ακούει στο όνομα Μονάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG, ένοπλο τμήμα του αριστερού, κουρδικού κόμματος PYD που διατηρεί στενές σχέσεις με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ) συνεργάζεται με μια συμμαχία ανταρτών, γνωστή ως «Το Ηφαίστειο του Ευφράτη». Με την υποστήριξη των αμερικανικών, αεροπορικών βομβαρδισμών, ο συνασπισμός αυτός κατάφερε να αποσπάσει εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας πόλης Τελ Αμπιάντ. Την εβδομάδα που πέρασε κατάφερε, επιπλέον, να καταλάβει την Ταξιαρχία 93, μια στρατιωτική βάση που ελέγχει σημαντικές οδικές αρτηρίες και μια πετρελαιοπηγή, όπως επίσης και την πόλη Αΐν Ισα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους έφτασαν σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την πόλη Ράκα, πρωτεύουσα επαρχίας και βασικό οχυρό του «χαλιφάτου» που έχουν ανακηρύξει οι εξτρεμιστές σε Συρία και Ιράκ.
«Το ηθικό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους έπαθε καθίζηση με την προέλαση των Κούρδων στην ύπαιθρο της επαρχίας Ράκα» λέει ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος των YPG. «Τώρα προσπαθούν να ανορθώσουν το ηθικό των μαχητών τους, δείχνοντας ότι έχουν ακόμη τη δύναμη να χτυπούν τον εχθρό σε άλλα σημεία της χώρας». Σύμφωνα με τον κ. Ξελίλ, η διπλή αντεπίθεση των τζιχαντιστών λειτουργεί επίσης ως αντιπερισπασμός, προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση που δέχεται το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα και άλλες περιοχές της Συρίας.
Στα τέλη του 2014, το Ισλαμικό Κράτος λίγο έλειψε να καταλάβει το Κομπάνι, αλλά οι Κούρδοι μαχητές, υποστηριζόμενοι από τους βομβαρδισμούς των πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κατάφεραν να τους απωθήσουν και να απελευθερώσουν την πόλη. Η πολιορκία του Κομπάνι στοίχισε στο Ισλαμικό Κράτος περί τους 1.000 μαχητές και η πόλη αναδείχθηκε σε σύμβολο της κουρδικής αντίστασης.
Τον περασμένο μήνα, το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την ιστορική, συριακή πόλη Παλμύρα με τα σπουδαία ελληνιστικά και ρωμαϊκά μνημεία, στην επαρχία Χομς. Την ίδια περίοδο, κατέλαβε την πόλη Ραμάντι στο Ιράκ, πρωτεύουσα της κατεξοχήν σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ. Αυτές οι επιτυχίες των τζιχαντιστών προκάλεσαν έντονη ανησυχία σε δυτικές πρωτεύουσες, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιτυχίες κυρίως των Κούρδων και δευτερευόντως του κυβερνητικού στρατού του Μπασάρ Ασαντ αναζωογόνησαν την αισιοδοξία για τις προοπτικές αναχαίτισης και τελικής εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία και το Ιράκ.
Εισβολή στις πόλεις Χασάκα και Ντέρα
Πιο απειλητική από την επίθεση στο Κομπάνι διαγράφεται η εισβολή του Ισλαμικού Κράτους -τέταρτη κατά σειρά- στη Χασάκα. Η πόλη ήταν διαιρεμένη, με το ένα τμήμα της να ελέγχεται από τον στρατό του Ασαντ και το άλλο από τους Κούρδους.
Σύμφωνα με τον Ρεντούρ Ξελίλ, οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν ακόμη εμπλακεί στη μάχη της Χασάκα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να προσεταιριστεί μέλη των Δυνάμεων Εθνικής Αμυνας, μιας τοπικής πολιτοφυλακής που πολεμούσε στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στους τζιχαντιστές να συλλέξουν πληροφορίες και να προετοιμαστούν για την έφοδο στην πόλη. Η εκδοχή αυτή ανταποκρίνεται στην τακτική που εφαρμόζει συστηματικά το Ισλαμικό Κράτος - διείσδυση, σε πρώτη φάση, στην πόλη-στόχο, συλλογή πληροφοριών, δημιουργία δικτύων και, στη συνέχεια, αιφνιδιαστική στρατιωτική έφοδος.
Σε μια άλλη εξέλιξη, περίπου 51 ομάδες αντικαθεστωτικών ανταρτών ενώθηκαν για να εξαπολύσουν από κοινού μείζονα επίθεση εναντίον του κυβερνητικού στρατού στη σημαντική πόλη Ντέρα, στο νότιο τμήμα της Συρίας. Η Ντέρα είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η -αρχικά ειρηνική- εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, το 2011. Αν πετύχει η επίθεση των αντικαθεστωτικών, θα πρόκειται για την τρίτη πρωτεύουσα επαρχίας -μετά τη Ράκα και το Ιντλίμπ- που θα χαθεί για τη Δαμασκό από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
καθημερινη

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top