Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στη Σόφια και άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη, πολλοστή αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος | AP PHOTO/ VALENTINAPETROVA
30.07.2015, 15:00

Κρατώντας βουλγαρικές σημαίες, πανό με συνθήματα όπως «δεν θα πληρώσουμε για την κλοπή στην ενέργεια» και με την αρωγή των εργατικών συνδικάτων, χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στη Σόφια και άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη, πολλοστή αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του προέδρου...
της Αρχής Ενέργειας της χώρας.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή τέλους 5% στα έσοδα των παραγωγών και εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας, μια κίνηση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στα εργατικά συνδικάτα και τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί το πλέον ευαίσθητο θέμα στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 376 ευρώ και οι συντάξεις κυμαίνονται από 76 έως 150 ευρώ. Οι διαμαρτυρίες για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς οδήγησαν τον Φεβρουάριο του 2013 σε διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της βαλκανικής χώρας με κεντρικό σύνθημα «Κάψτε τα μονοπώλια» και λίγες εβδομάδες αργότερα προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Τοπικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Μπορίσοφ τοποθέτησε συνεργάτες του στις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες ηλεκτρισμού ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων με στόχο την απομύζηση των κερδών τους.

 

Ενέργεια σε ιδιώτες


Η Βουλγαρία ιδιωτικοποίησε τον ενεργειακό της τομέα μεταξύ 2001-2005 επί πρωθυπουργίας Συμεών Σάξε Κόμπουργκ και σήμερα η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έχει κατανεμηθεί σε τρεις περιοχές τις οποίες ελέγχουν ισάριθμες ξένες εταιρείες. Πρόκειται για τις τσεχικές CEZ και Energo-pro καθώς και την αυστριακήEVN οι οποίες, παρά την υποτιθέμενη τόνωση του ανταγωνισμού, οδήγησαν την αγορά σε τιμολογιακές στρεβλώσεις, κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης και υπερπροσφορά παραγωγικής ισχύος.

Για τους λόγους αυτούς, η Κομισιόν έχει προτείνει από το 2014 τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση των εξαγωγών ηλεκτρισμού, αλλά και μια σειρά οικονομικών μέτρων για τον μηδενισμό του ελλείμματος μέσω της εισροής χρημάτων απευθείας από τα κρατικά ταμεία, χωρίς ωστόσο κάποιο απ’ αυτά να εφαρμοστεί πλήρως και να αποδώσει.

Επιπρόσθετη οργή στους πολίτες έχει πυροδοτήσει το γεγονός ότι οι συμφωνίες που έχουν συνάψει με την κυβέρνηση οι τρεις εταιρείες παραμένουν μυστικές. Ωστόσο από τις πληροφορίες που κατά καιρούς διαρρέουν στον Τύπο, η κυβέρνηση φέρεται να τους έχει εγγυηθεί μίνιμουμ κερδών τουλάχιστον 15%, ενώ τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι είτε δεν πληρώνουν φόρους είτε καταβάλλουν πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν.

Για το φετινό καλοκαίρι τώρα η ρυθμιστική αρχή EWRC προτείνει μέση ποσοστιαία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά κατά 1,99%. Ωστόσο η αρμόδια Αρχή Ενέργειας της Βουλγαρίας σχεδιάζει πολύ μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, η οποία φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 20%, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου, σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης των τεράστιων ελλειμμάτων του ανεπαρκούς ενεργειακού τομέα.

Μάλιστα η Αρχή θεωρεί πως η βιομηχανία θα πρέπει να πληρώσει το «μερίδιό» της προκειμένου να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Από την πλευρά τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές εκτιμούν ότι οι επικείμενες αυξήσεις θα πλήξουν βαριά τον ανταγωνισμό οδηγώντας σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο καθώς οι νέες τιμές σημαίνουν μικρότερη απασχόληση, χαμηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη «γκρίζα» οικονομία», σχολίασε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κατασκευαστών της Βουλγαρίας, Σβέτοσλαβ Γκλόσοφ.

Πάντως η Αρχή Ενέργειας της γείτονος, που έχει ήδη αναβάλει κατά έναν μήνα την επιβολή των αυξήσεων, εξαιτίας των διαμαρτυριών από την πλευρά των επιχειρήσεων, επιμένει παρά τις διαμαρτυρίες και των πολιτών πως δεν υπάρχει πλέον νομικό έρεισμα περαιτέρω καθυστέρησης στην υλοποίηση της απόφασης.




___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top