Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ενώ συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τους τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης, η RBTH ζήτησε την άποψη ρώσων ειδικών σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτός ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δυο μεγάλες δυνάμεις και το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία. 




Η αρχή του φθινοπώρου αποτέλεσε μια περίοδο εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για το θέμα της Συρίας. Σε αυτές δεν συμμετέχουν μόνο διπλωμάτες, αλλά και στρατιωτικοί των δύο χωρών. Είναι γεγονός ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει λόγος για κοινό αγώνα κατά του ΙSIS, αλλά μόνο για την αποτροπή πιθανών απρόβλεπτων συμβάντων. Πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να λάβει όλες τι πληροφορίες που χρειάζεται για τη συνεργασία Μόσχας και Δαμασκού, μέσω ενός καναλιού που έχει αποκατασταθεί ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας. Άλυτο παραμένει ωστόσο το κύριο θέμα διαφωνίας, η οποία είναι η μοίρα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απομάκρυνσή του, ενώ η Μόσχα επιμένει ότι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν για τις τύχες του ηγέτη τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Οι ειδήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας, ανησύχησαν και το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη στις 21 Σεπτεμβρίου επειγόντως στη Μόσχα, συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα η οποία θα αναπτύξει ένα μηχανισμό συντονισμού των ενεργειών, για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μιας τυχαίας σύγκρουσης και άλλων ανεπιθύμητων γεγονότων στη Συρία.

Η Ουάσιγκτον μετριάζει τη ρητορική της

Οι ερωτηθέντες από τη RBTH ειδικοί, εκτιμούν ότι η διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και ο πιο ενεργός ρόλος της Μόσχας στη Συρία, θα βοηθήσουν ώστε η διαδικασία επίλυσης να εξέλθει από το αδιέξοδο. Ο Γκεόργκι Μίρσκι, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, θεωρεί πως το τελευταίο διάστημα στη ρητορική των ΗΠΑ έχουν γίνει εμφανείς αλλαγές όσον αφορά τον Άσαντ. Η Ουάσιγκτον, αν και εξακολουθεί να επιμένει στην αποχώρησή του, παρ’ όλα αυτά δεν θέτει χρονικά πλαίσια γι’ αυτό και δεν αποκλείει την πιθανότητα συμμετοχής του Άσαντ στις διαπραγματεύσεις. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει, «εμείς είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις. Είναι όμως και ο Άσαντ έτοιμος γι’ αυτές; Είναι έτοιμη η Ρωσία να τον καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρει αληθινά μια έξοδο από αυτή την κρίση;».
Τις αλλαγές στην αμερικανική προσέγγιση σχετικά με τον Σύρο πρόεδρο, ο Μίρσκι τις συνδέει πρώτα απ’ όλα με τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε στη RBTH ο ειδικός «ύστερα από την επιτευχθείσα συμφωνία με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Άσαντ έπαψε ν’ αποτελεί τον σύμμαχο ενός εχθρού». Κατά τον Μίρσκι, κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ στη Συρία είναι, αυτή τη στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος και όχι ο Άσαντ. Αν, όπως τονίζει, οι εξτρεμιστές καταλάβουν την εξουσία στη Συρία, αυτό θα είναι ένα πλήγμα για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή και ο Ομπάμα θα μείνει στην ιστορία ως ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος παρέδωσε τη Δαμασκό στους τρομοκράτες.

Οι επιλογές για τη Συρία

Οι κίνδυνοι του «Μεγάλου παιχνιδιού»
Όσον αφορά το μέλλον της Συρίας, οι αναλυτές παραθέτουν τρία τουλάχιστον σενάρια:Συνεννόηση με τον Άσαντ, μια Συρία χωρίς τον Άσαντ, και παράταση της σύγκρουσης. Η ΤατιάναΤιουκάεβα, καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και ειδικός του πρακτορείου αναλύσεων Εξωτερική Πολιτική, εξηγεί στη RBTH πως «το σενάριο παραμονής του Άσαντ παραμένει το λιγότερο πιθανό, καθώς οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάρα πολλούς πόρους για την ανατροπή του και απλώς δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με μια ήττα». Ο Μίρσκι επισημαίνει πως «για τις ΗΠΑ ο Άσαντ είναι το μικρότερο κακό σε σύγκριση με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά αν ο Ομπάμα συμφωνήσει να αφήσει τον Άσαντ, τότε θα δεχθεί σφοδρές επικρίσεις».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, προτιμότερο σενάριο είναι η διατήρηση του συριακού καθεστώτος, αλλά χωρίς τον Άσαντ. Η Τιουκάεβα εκτιμά ότι «η εκδοχή της τυπικής διατήρησης του σημερινού καθεστώτος είναι πιο επιθυμητή, αλλά την υλοποίησή του εμποδίζουν ισχυροί περιφερειακοί παίκτες, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Πιο πιθανή φαντάζει η παράταση της σύγκρουσης, στη διάρκεια της οποίας οι τρεις προαναφερόμενες χώρες θα διεξάγουν πολιτική εξάντλησης του καθεστώτος, διαμέσου των πιστών τους ισλαμιστικών ομάδων».

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top