Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Συζητώντας με τον κ. Νταβούτογλου μεταφέραμε τις θέσεις τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακης πλευράς δήλωσε ο Ανδρος Κυπριανού. Φωτογραφία via Twitter @GenSecAKEL
Γνωρίζουμε που στεκόμαστε τώρα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στα γραφεία του ΑΚΡ στην Πόλη η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να διατηρήσουν επαφή, ωστόσο δεν τους είπε κάτι συγκεκριμένο για επόμενη συνάντηση.







Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι είχαν μία μεγάλη σε διάρκεια και σημαντική συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου με την έννοια ότι τους δόθηκε η δυνατότητα από τη μια να μεταφέρουν τις διαχρονικές θέσεις της ε/κ πλευράς στον Τούρκο Πρωθυπουργό και από την άλλη να ακούσουν τις δικές του απόψεις και προσεγγίσεις σε ζητήματα τα οποία θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά. 

«Νομίζω ότι ήταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία αφήνει πάρα πολλά περιθώρια», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού. 

Βέβαια, πρόσθεσε, «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος στην πορεία για τη λύση», σημειώνοντας ότι «θα χρειαστεί να πείσουμε για διάφορα ζητήματα τα οποία αποτελούν διαχρονικές θέσεις της δικής μας πλευράς». 

«Η δική μας η άποψη είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, έχουμε επιχειρήματα, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορούμε να πείσουμε για κάποια ζητήματα», είπε. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει εκφράσει την επιθυμία και τη βούληση η Τουρκία να συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες. 

«Θεωρεί ότι επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη μιας συνεργασίας στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και θεωρεί ότι η ενωμένη Κύπρος μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσα σε αυτά τα πλαίσια», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν έχει αντιληφθεί ότι πραγματικά η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε: «Έτσι έχει πει κατ’ επανάληψη στη διάρκεια της συνάντησής μας ο κ. Νταβούτογλου. Επαναλαμβάνω ότι το κατά πόσο θα επιτευχθεί ή όχι μια τέτοια λύση θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εμείς, επανέλαβε, «έχουμε εξηγήσει τις δικές μας θέσεις στον Τούρκο Πρωθυπουργό στα σημαντικά ζητήματα και επαναλαμβάνω ότι πρέπει να πείσουμε για κάποια πράγματα». 

Σε ερώτηση εάν τώρα είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος έπειτα από τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, περιθώρια υπάρχουν, το θέμα είναι να καταφέρουμε να πείσουμε». 

Σε ερώτηση για το κόστος της λύσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι σε μία πρώτη συνάντηση δεν είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν όλα τα ζητήματα. «Έχουμε θίξει το θέμα του κόστους της λύσης, όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες», είπε. 

Σε ερώτηση τι εννοεί ότι «πρέπει να πείσουμε» και σε ποια ζητήματα, και εάν συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων. «Ο κ. Πρωθυπουργός συζητά. Το θέμα είναι να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας θέσεων», ανέφερε. 

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων και δεν επιμένει στις σημερινές εγγυήσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτό το έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη ο Τ/κ ηγέτης. «Δηλαδή από τη στιγμή που οι Ε/κ έχουν ανησυχίες από το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε. Οπότε το ζήτημα θα συζητηθεί», είπε ο ‘Αντρος Κυπριανού. 

Σε ερώτηση εάν συζητιέται ήδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε επί λέξει «θα συζητηθεί». 

Σε ερώτηση εάν έθεσε θέμα τετραμερούς η Τουρκία ο Άντρος Κυπριανού απάντησε «όχι, όχι τίποτα, τίποτα από όλα αυτά». 

Είπε ότι συζήτησαν τις προσεγγίσεις της ε/κ πλευράς, όπως είχαν συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ είπε ότι συζήτησαν και το περιουσιακό. 

Σε ερώτηση εάν ο κ. Νταβούτογλου του έδωσε κάποιο μήνυμα να μεταφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Άντρος Κυπριανού είπε όχι, αλλά ήταν ξεκάθαρος ότι η Τουρκία θέλει λύση, θα επιδιώξει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί όπως τους είπε με ξεκάθαρο τρόπο όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την επίτευξη λύσης στην Κύπρο. Και η Τουρκία, και η Ελλάδα, και πάνω από όλα βέβαια οι Κύπριοι. 

Σε ερώτηση εάν του ζήτησε να συμβάλει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο ως ηγέτης του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι γνωρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός το διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει το ΑΚΕΛ όσον αφορά την προσπάθεια λύσης στο Κυπριακό και αναμένει ότι το ΑΚΕΛ θα διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Το είπε με ξεκάθαρο τρόπο, ανέφερε. 

Σε ερώτηση εάν με αυτή τη συνάντηση πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι θεωρεί πως ναι. «Τουλάχιστον ξέρουμε πού στεκόμαστε. Και θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια, τα οποία θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τα αξιοποιήσουμε», είπε. 

Ξέρετε, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «η δική μας προσέγγιση είναι ότι μέσα από τις συζητήσεις λύνονται τα προβλήματα. Όχι με το να ταμπουρωνόμαστε ο καθένας στις θέσεις του. Αν δεν συζητήσεις, δεν μπορείς να γεφυρώσεις διαφωνίες και διαφορές. Υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθούν». 

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν επιστρέψει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ναι ωστόσο είπε ότι ίσως τον ενημερώσει και τηλεφωνικά, προτού επιστρέψει. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης πως την ώρα που έφευγαν από τη συνάντηση ο Τούρκος Πρωθυπουργός τους είπε «ότι πρέπει να διατηρήσουμε επαφή», αλλά δεν συζήτησαν κάτι το συγκεκριμένο.

ΚΥΠΕ – Άννα Αντρέου – Τουρκία-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
http://mignatiou.com/2016/01/kiprianou-epita-apo-ti-sinantisi-me-ntavoutoglou-gnorizoume-pou-stekomaste/

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top