Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε το βράδυ της Δευτέρας βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Δαμασκό.

Λίγη ώρα νωρίτερα, Ουάσινγκτον και Μόσχα πρότειναν  να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία από το Σάββατο, αν και τα βασικά ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας παραμένουν. 






Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τους όρους της διακοπής των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Οι συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες θα πρέπει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 12:00 ώρα Δαμασκού) να έχουν ανακοινώσει εάν αποδέχονται την συμφωνία. Εάν συμφωνηθεί, η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Η συμφωνία δεν αφορά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων στρατιωτικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας, αλλά και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία απασχόλησε τους Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η συμφωνία μπορεί να γίνει παράδειγμα δράσης κατά της απειλής της τρομοκρατίας και τόνισε ότι είνένα πραγματικό βήμα για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το επόμενο βήμα στις προσπάθειες να συνεχιστούν οι συνομιλίες για πολιτική αλλαγή στη Συρία και τόνισε ότι πρόκειται «για μια στιγμή ευκαιρίας». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη.

Η συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών και οι πολύνεκρες επιθέσεις στη Συρία, δεν εξασφαλίζουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί με την κατάπαυση του πυρός. Ακόμα και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε αυτή, δεν είναι σίγουρο ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τις δυνάμεις του Άσαντ και της αντιπολίτευσης να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσόρισε τη συμφωνία και κάλεσε και αυτός τους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες να την εφαρμόσουν, αναφέρει ο εκπρόσωπός του.

Ο Στεφάν Ντούτζαριτς είπε σε δημοσιογράφους ότι η διακοπή των εχθροπραξιών είναι το πρώτο βήμα για μία μεγαλύτερης διάρκειας κατάπαυση του πυρός.

Μυστικές συνομιλίες

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών, κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με το θέμα της ειρήνευσης στη Συρία, αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Υπήρξαν κάποιοι γύροι κλειστών διαβουλεύσεων, όχι δημοσίων. Και διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα συντόνισε τις κοινές ρωσοαμερικανικές αποφάσεις για τη Συρία με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, στις διμερείς επαφές που είχε ο πρόεδρος Πούτιν με τους ηγέτες των δύο αυτών χωρών. "Αυτές οι αποφάσεις συζητήθηκαν και συντονίστηκαν κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων διμερών συνομιλιών", είπε όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τις επαφές της με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και ιδίως με τις χώρες της περιοχής.

"Ο βασικός στόχος που θέτουν τώρα η Ρωσία και οι ΗΠΑ στην κοινή ανακοίνωσή τους είναι ο τερματισμός της άσκοπης αιματοχυσίας στη Συρία και η συνέχιση του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, διευκολύνοντας έτσι μια πολιτική διευθέτηση στη χώρα αυτή", είπε.

Η Τουρκία καλωσορίζει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να μπει τέλος στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν ως στόχο αμάχους. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί όλες τις απειλές στα σύνορά της.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5336948/hpa-rwsia-symfwnhsan-se-katapaysh-pyros-sth-syria-apo-to-sabbato/

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top