Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Σελαχατίν Ντεμιρτάς | EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μπροστά σε ένα πολυπληθές και ετερόκλητο κοινό, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, το οποίο γέμισε ασφυκτικά χθες το απόγευμα την αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, μίλησε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. 





Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, είχε ως αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων από την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, την επικείμενη εκδίκαση της αγωγής που έχει ο ίδιος ασκήσει ενάντια στο Ελληνικό Δημόσιο, τις απόψεις του φυλακισμένου Από για τη Μέση Ανατολή και κυρίως τον ρόλο του κουρδικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή.

Ακρως επικριτικός προς τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού εμφανίστηκε ο Σ. Ντεμιρτάς, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη την προσέγγιση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι -όπως τόνισε- «διαπραγματεύονται με την εθνικιστική, δεξιά, θρησκόληπτη κυβέρνηση Ερντογάν που παραβιάζει το δίκαιο στην ίδια την Τουρκία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία και με ευθύνη του ΑKP».

Υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει λύση, χωρίς έναν οδικό χάρτη επίλυσης του Κουρδικού, επισήμανε πως η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί πλήρως από τις δικές της αξίες, ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί τύχη για την Ελλάδα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και -όπως είπε- «δεν πρέπει οι πολίτες να περιμένουν τα πάντα από τους κυβερνώντες, αλλά να ακολουθήσουν και μοντέλα αυτοδιοίκησης, όπως αυτό της Ροζάβα στη Βόρεια Συρία».
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στο πρόσωπο και στην ιστορία του «αντιστασιακού ηγέτη» Οτσαλάν, τον οποίο επισκέφθηκε 8 φορές στο νησί του Ιμραλί, βλέποντας ο ίδιος τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του.

«Οι πολιτικές ιδέες του Οτσαλάν, η ενεργός συμμετοχή πολλών μελών της κοινωνίας στη διοίκηση, το σύγχρονο μοντέλο που ο ίδιος ονομάζει δημοκρατικό εκσυγχρονισμό είναι αυτό που σήμερα εφαρμόζεται στο Κομπάνι και στη Ροζάβα» υποστήριξε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην «επανάσταση των γυναικών» σε αυτές τις περιοχές.
«Γυναίκες που από το ISIS αλλά και όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζονται άλλοτε ως ζώα και άλλοτε ως προϊόντα προς πώληση» πρόσθεσε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του ισχυρίστηκε πως «αν δεν είχε παραδοθεί ο Οτσαλάν στην Τουρκία, η σημερινή κατάσταση στην περιοχή θα ήταν διαφορετική και δεν θα θρηνούσαμε τόσα θύματα, τόσο στη Συρία, την Τουρκία όσο και στο Αιγαίο». 

«Στη σημερινή αναγέννηση της περιοχής της Μεσοποταμίας, οι αγωνιστές είναι οι μαθητές του ηγέτη μας, του Οτσαλάν» τόνισε ο Σάλεχ Μούσλιμ, συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας στη Ροζάβα (PYD), κάνοντας αναφορά στο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ χριστιανών (Ασσύριοι), Αράβων και Κούρδων.

Ο ίδιος θύμισε τους εκατοντάδες μάρτυρες που πέθαναν υπερασπιζόμενοι εκκλησίες και τζαμιά απέναντι στο ISIS, ενώ έκλεισε καταχειροκροτούμενος στέλνοντας μήνυμα νίκης και αντίστασης.

Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση, που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Νικόλας Ζηργάνος («Εφ.Συν.») και Σταύρος Λυγερός, απηύθυναν ο Μανώλης Γλέζος, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Π. Λαφαζάνης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς.

Παρόντες στο πρώτο πάνελ με τίτλο «17 χρόνια από τη διεθνή συνωμοσία» (όρος που χρησιμοποιήθηκε από το σύνολο των ομιλητών) η Σονγκούλ Καραμπουλούτ, μέλος του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου, η Εμπρού Γκιουνάι, δικηγόρος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η Μάργκαρετ Οουεν, Βρετανίδα δικηγόρος, ο δικηγόρος του στην Ελλάδα Γιάννης Ραχιώτης και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Ο Γιάννης Ραχιώτης αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος της δίκης του Οτσαλάν (έχει προσδιοριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου και αναμένεται άδεια από τον ΔΣΑ) και στην κατάφωρη παραβίαση των συμβάσεων του Δουβλίνου και της Γενεύης του 1951 (υποχρέωση μη επαναπροώθησης προσφύγων). Θύμισε μεταξύ άλλων τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τότε, η οποία, «παραβιάζοντας πλήθος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έθεσε τη ζωή του Οτσαλάν σε πραγματικό κίνδυνο, σε μια Τουρκία όπου εκτός των άλλων ίσχυε ακόμα η θανατική ποινή».

 http://www.efsyn.gr/arthro/den-eihe-paradothei-o-otsalan-stin-toyrkia-tha-itan-diaforetika-ta-pragmata-stin-periohi

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top