Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly government cabinet meeing in Jerusalem. EPA, ABIR SULTAN / POOL
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Με τις επίσημες διαρροές να πέφτουν βροχηδόν, το άστρο του Δαβίδ και η (πάλαι ποτέ βυζαντινή) ημισέληνος φαίνεται να έχουν εισέλθει σε τροχιά ευθυγράμμισης για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας. Αυτή τοποθετείται και από τις δύο πλευρές στα μέσα Ιουλίου.
Αυτό που παίζει τώρα είναι πως θα βρεθεί εκείνη η “γλωσσική ασάφεια” που να επιτρέπει στον “νεο- χαλίφη” της Άγκυρας-τον Ταγίπ Ερντογάν- να ισχυρίζεται με δημόσιες τυμπανοκρουσίες, πως α) δεν πρόδωσε την Χαμάς και του Παλαιστίνιους της Γάζας και β) πως ως ο “Μεγάλος Μάστρος” (“Buyuk Usta”) ταπείνωσε για ακόμη μια φορά το Ισραήλ, του Ισραηλινούς και τους τσίφτιδες (cifti) Εβραίους της διασποράς. 

Εν μέσω όλων των πρόσφατων “πανηγυρισμών” από το ευρώ-ατλαντικό στρατόπεδο, πως επιτέλους θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο αυτά κράτη που θεωρούνται “αναντικατάστατοι” στρατηγικοί εταίροι της Δύσης στην περιοχή, προέκυψε μια ψυχρολουσία. Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων της Γάζας δήλωσε πως η Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν τους πούλησε, ουσιαστικά, αφού υποχώρησε και συμβιβάστηκε στον τρίτο όρο που δημόσια και με τυμπανοκρουσίες έθεσε. Αυτός ήταν πως οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν πρόκειται να αποκατασταθούν εκτός εάν η Ιερουσαλήμ άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Όπως είναι γνωστό το Ισραήλ υπέκυψε, το 2013 και μάλιστα ταπεινωτικά, στους άλλους δύο όρους που ήταν α) να απολογηθεί δημόσια στην Τουρκία αναφορικά με το γνωστό επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά στη Μεσόγειο το 2010 και β) να πληρώσει αποζημειώσεις για τους 9 Τούρκους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, όταν το πλοίο Μαβί Μαρμαρά είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Παλαιστίνιος εκπρόσωπος της Χαμάς , μιλώντας στις 23 Ιουνίου από την πόλη Ντόχα των Εμιράτων, στην εφημερίδα Rai al-Youm με έδρα το Λονδίνο, υπήρξε ξεκάθαρος. Είπε: “Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ανακοίνωσε στους ηγέτες της Χαμάς πως έκανε όλα τα δυνατά για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας… αλλά η Ισραηλινή κυβέρνηση πεισματικά αρνήθηκε την προσπάθειά του. Ο Ερντογάν δήλωσε στην ηγεσία πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ διότι έτσι θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας”.

Η δήλωση αυτή άφησε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο τον επίδοξο “νεο-χαλίφη” της Άγκυρας, τον υπερασπιστή της πίστης και της κοινότητας των πίστων-της Ούμας- που δηλώνει δημοσίως πως καθήκον του είναι να πάει ως “κατακτητής” στην Αλ Κούτς (Ιερουσαλήμ) και να προσευχηθεί στο τζαμί Αλ Άσκα. Και έτσι, την επόμενη, έσπευσε ασθμαίνων ο Τούρκος ΥΠΕΞ -που βρίσκονταν στά κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας- να δηλώσει πως η Άγκυρα απαιτεί συμμορφώση και στον τρίτο όρο, κάτι που επανέλαβε και στις 22 τρέχοντος. “Ειναι απλοί οι όροι”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρέπει να πληρωθεί και ο τρίτος, όπως έγινε και με τους άλλους δύο. Άπο το Ισραήλ εξαρτάται, επανέλαβε, η αποκατάσταση των σχέσεων.

Είναι γεγονός πως στο θέμα της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας έγινε συμβιβασμός. Οι φυσικός αποκλεισμός της από το Ισραήλ παραμένει. Όμως θα υπάρχει χαλάρωση, με τους Τούρκους να προμηθεύουν υλικά για την ανοικοδόμηση, φάρμακα, ενέργεια και άλλες υπηρεσίες, πάντοτε όμως μέσω του Ισραήλ και υπό τον αυστηρό του έλεγχο.

Από πλευράς της η Άγκυρα τερμάτισε της επίσημη παρουσία της Χαμάς, την οποία το Ισραηλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, στην Τουρκία. Ο αρχηγός τη Χαμάς Khaled Mashaal, που εδώ και δύο χρόνια είχε το αρχηγείο του στην Τουρκία και που εμφανίζονταν “αρχηγικά” σε επίσημες εκδηλώσεις της Τουρκίας και του ισλαμιστικού κόμματος του Ερντογάν , είναι εδώ και μήνες “εξαφανισμένος”. Δεν παρευρέθηκε στη φετινή ετήσια συνέλευση του κόμματος – ενώ πέρυσι ήταν ο “στάρ” της συνέλευσης- ούτε και ήταν παρόν στο γάμο της κόρης του Ερντογάν το περασμένο Μάϊο.

Άλλο όμως τα πράγματα και άλλο τα επιφαινόμενα και οι αντιλήψεις. Αυτό που κυριαρχεί στους σχεδιασμούς του “Μεγάλου Μάστρου” είναι η εικόνα του μέσα στην Τουρκία των πιστών, και στην ευρύτερη κοινότητα των Αράβων μουσουλμάνων. Και η τοποθέτηση της Χαμάς του χάλασε την προπαγανδιστική του “σούπα”. Μάλιστα στο προεδρικό περιβάλλον του Ερντογάν μιλούν απαξιωτικά για μια ακόμη “πισώπλατη μαχαιριά ” των Αράβων-Παλαιστινίων, που δεν έχουν ικανοποίηση παρά τις “θυσίες” που η Τουρκία, (όπως και παλιά το Χαλιφάτο των Οθωμανών) κάνει για αυτούς.

Στο ζήτημα της Γάζας παίζει και ένα σενάριο που είδε ξαφνικά το φως και μάλλον όχι τυχαία. Ο τελικός “μεγάλος συμβιβασμός” θα υλοποιηθεί με την κατασκευή τεχνητού νησιού λίγα μίλια από της ακτές της Γάζας που να συνδέεται με μια θαλασσογέφυρα με τη Γάζα. Στο τεχνητό νησί θα υπάρχει αεροδρόμιο και άλλες υπηρεσίες που θα κάνουν την πρόσβαση στη Γάζα από τον έξω κόσμο εφικτή. Όμως η θαλασσογέφυρα και η ασφάλεια θα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών.

Εδώ παίζουν και επιπρόσθετα σενάρια. Το κόστος του εγχειρήματος είναι περίπου 5 δις δολλάρια και το Ισραήλ αναζητά επενδυτές. Ένα πιθανός επενδυτής αλλά και κατασκευαστής ίσως να είναι και η Τουρκία του Ερντογάν. Ίσως εδώ να παίζει και το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στα ενεργειακά του Ισραήλ και της Ανατολικής Μεσογείου. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην Τουρκία να ισχυρίζεται πως μέσω του “μεγάλου” αυτού στρατηγικού συμβιβασμού θα “ανοίξει” ένα πραγματικό παράθυρο για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Από τη άλλη, όμως, τα περι “τεχνητού νησιού ” μπορεί να είναι ακόμη μια ευρηματική μπλόφα των Ισραηλινών να παραπέμψουν τα πράγματα στις …ελληνικές καλένδες.

Ένα είναι σίγουρο. Η Ισλαμιστική Τουρκία του Ερντογάν επίγειται να βγεί από την απομόνωσή της στην περιοχή, μια κατάσταση που η ίδια δημιούργησε. Και με τις σχέσεις της με τη Ρωσία να βρίσκονται στα τάρταρα, μόνο το Ισραήλ- που έχει και εξαιρετικές σχέσεις με Ρωσία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ- μπορεί να τη βγάλει από την απομόνωσή της.

Θα βρεθεί όμως εκείνη η ξύλινη γλώσσα τη διπλωματίας που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να παρουσιάζεται ως “υπερασπιστής” της Ούμας, ενώ για μια ακόμη φορά θα θα συνωμοτήσει με τους Ισραηλινούς κατά των Παλαιστινίων; Δεν θα είναι η πρώτη φορά ούτε για τον ένα, ούτε για τον άλλο. Όσο για του Ισραηλινούς θα μάθουν και αυτοί, όπως ο κάθε εξυπνάκιας, πως, πέραν από τη μαζοχιστική αυτοταπείνωση, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
 
http://mignatiou.com/2016/06/to-astro-tou-david-i-imiselinos-ke-i-chamas-sti-gaza/

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top