Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Καθοριστική η επιτυχής έκδοση του ομολόγου ύψους €1 δισ.

Λευκωσία: Τους λόγους που πιθανό να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλύει ο οίκος Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο, η πρώτη έκδοση χρέους της Κύπρου την περασμένη εβδομάδα αποτελεί βασικό ορόσημο μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης (μνημόνιο) τον περασμένο Μάρτιο.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία χρηματοδότησης μέσω μιας παρατεταμένης πορείας πρόσβασης στην αγορά σε προσιτές τιμές είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου. Τονίζεται ότι το επταετές ομόλογο του €1 δισ. τιμολογήθηκε στο χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει η Κύπρος χωρίς υποστήριξη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα τον οίκο, άλλες εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου είναι η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Επίσης η οικονομική ανάκαμψη και η μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο οίκος σημειώνει ότι παρατηρείται οικονομική ανάκαμψη, που υποστηρίζεται από τη βελτίωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με πτώση της ανεργίας και τις έντονες τουριστικές εισροές.

Τονίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ δημιουργεί κίνδυνο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου κυρίως επειδή θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό.

Αναφέρεται επίσης ότι οι συνολικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Μια παρατεταμένη υποτίμηση της στερλίνας θα αποδυνάμωνε την αγοραστική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου και ενδεχομένως θα εμπόδιζε την ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού στην Κύπρο.

Σημειώνεται ακόμα ότι η πολιτική δημοσιονομικής διαχείρισης ήταν ισχυρή και ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει υπερβεί τους στόχους της. Ο οίκος αναμένει δημοσιονομικά πλεονάσματα 0,2% του ΑΕΠ το 2016 και 1% για το 2017.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top