Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

«Είμαι ένα άτομο που στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»
Κωνσταντινούπολη: Μόνο ένα "λιμάνι" υπάρχει στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι Τ/κ και αυτό είναι η Τουρκία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Τ/κ επιθυμούν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ασφάλεια (της Τουρκίας) αλλιώς δεν θα εγκριθεί.
Ας λειτουργήσει το σύστημα της ασφάλειας, να εδραιωθεί το αίσθημα της ασφάλειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αργότερα μπορούμε να το επαναξιολογήσουμε, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.
“Γίνεται λόγος για μια διζωνική ομόσπονδη δομή και μια από τις δύο ζώνες θα είναι η Τ/Κ συνιστώσα πολιτεία, η οποία θα έχει ξεχωριστή αστυνομία κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Στην μικτή αστυνομική δύναμη θα υπάρχουν και Τ/Κ αστυνομικοί. Τώρα θα υπάρχουν ξεχωριστοί θεσμοί μας, δικαστήρια μας, βουλή μας και κυβέρνησή μας. Το 1963 είχε ζητηθεί μονομερώς η αλλαγή 13 σημείων. Οι Τ/Κ είχαν απομακρυνθεί από αυτή τη δομή. Το κοινό κράτος μετατράπηκε σε ένα κράτος και το ανέλαβαν οι Ε/Κ. Ως Τ/Κ δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά μια τέτοια κατάσταση”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σε αυτό το νέο ομοσπονδιακό σύστημα θέλουν οπωσδήποτε εγγυήσεις. “Από ποιον μπορούμε να το περιμένουμε αυτό. Μόνο ένα  λιμάνι υπάρχει στο οποίο μπορούν να προσφύγουν οι Τ/Κ και αυτό είναι η Τουρκία.  Σε αυτό το θέμα δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία αλλά δεν έχουμε την άνεση να δεχτούμε τη θέση του ‘εμείς διασφαλίζουμε λύση, μπαίνουμε στην ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια και εγγυήσεις’. Να μας συγχωρέσουν αλλά σε αυτό δεν συμμετέχουμε. Ένας έμπορος που αγόρασε τις πατάτες ενός Τ/Κ απειλήθηκε από τους Ε/Κ και βλέπουμε ότι ήθελαν να κάψουν το μαγαζί του. Όλα αυτά συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Επομένως κανείς να μην μας λέει δεν έχετε ανάγκη από εγγυήσεις. Ας μας αφήσουν να ζήσουμε κάτω από αυτή την ασφάλεια και αργότερα τα βλέπουμε αυτά και τα αξιολογούμε αλλά σήμερα είναι φανερό ότι αυτό χρειάζεται και δεν είναι δυνατόν οι Τ/Κ να αποδεχτούν μια συμφωνία που να μην περιέχει αυτή την ασφάλεια”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η Ε/κ πλευρά έχει μια φοβία με τα χρονοδιαγράμματα και αυτό εμφανίστηκε και στην τριμερή όπου δεν ανακοινώθηκε χρονοδιάγραμμα. “Και η Ε/κ πλευρά αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που θα υπάρξουν σε περίπτωση που η λύση παραταθεί για το 2017. Για μας δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αλλά θα είναι το τέλος της διαδικασίας”, είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θέλουν να συζητήσουν το κεφάλαιο του εδαφικού σε ένα διαφορετικό σχήμα. Θέματα όπως οι ονομασίες, τα ποσοστά, ο χάρτης μπορούν να συζητηθούν σε μια χώρα όπως η Ελβετία σε μια συνάντηση αδιάκοπη και αμέσως μετά σε ένα πενταμερές σχήμα να συζητηθούν και τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως είπε, μετά τον Οκτώβριο που θα πραγματοποιηθούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις, τους δύο τελευταίους μήνες πρέπει να συζητηθούν το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις σε πενταμερή σχήμα, να υπάρξει κατάληξη και να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Πρόσθεσε ΄ότι το κεφάλαιο ΕΕ έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, είναι από τα κεφάλαια στα οποία υπήρξε η μεγαλύτερη πρόοδος.

Για το θέμα του πληθυσμού ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι αυτοί που δεν είναι υπήκοοι θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην Κύπρο με άδεια εργασίας και μάλιστα εάν η οικονομία χρειάζεται εργατικά χέρια η πιο κοντινή μας πηγή είναι η Τουρκία η οποία έχει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. “Επομένως θα μπορούν να έρθουν από την Τουρκία νέοι άνθρωποι να δουλέψουν. Το ομόσπονδο κράτος θα έχει αρμοδιότητες σχετικά με τις εργατικές εργατικές ρυθμίσεις ωστόσο αλλά εμείς έχουμε λάβει μέτρα από τώρα για τους ανθρώπους μας που ήδη διαμένουν στην ΤΔΒΚ για να μην αδικηθούν. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Η άδεια εργασία τους θα μπορεί να παραταθεί για όσο το απαιτεί η οικονομία. Δεν τίθεται θέμα να στείλουμε πίσω τους ανθρώπους που ήρθαν από την Τουρκία”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ακόμη και αν το Κυπριακό από μόνο του δεν διασφαλίσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα σημαίνει ότι θα ξεπεραστεί ένα σοβαρό εμπόδιο από μπροστά της. “Μπορεί να ανοίξουν αρκετά κεφάλαια.

Θα είναι προς όφελος όλων η επίλυση του Κυπριακού αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση θα υπάρξουν κίνδυνοι για το 2017”, είπε.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε πως εάν όλες οι πλευρές θέλουν λύση και συνεχίζουν να είναι αποφασιστικές σε αυτό το θέμα πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της χρονικής περιόδου. “Το 2017 θα υπάρχει νέος ΓΓ του ΟΗΕ και θα προσπαθήσει να μάθει τον φάκελο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αμερικανική ηγεσία η οποία η οποία λέει ότι θέλει να μας βοηθήσει και θα υπάρξει μια νέα ηγεσία στις ΗΠΑ. Μετά από αυτό θα έρθουν στην ατζέντα οι υδρογονάνθρακες των Ε/Κ. Αυτό θα φέρει και νέες εντάσεις. Το 2018 θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές των Ε/Κ κι εμείς μέσα σε αυτή τη διαμάχη θα προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό, αυτό είναι αδύνατον”, ανέφερε.

Όπως είπε η μη λύση του Κυπριακού έχει αποτελέσει εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο εμπόδιο, υπάρχουν και άλλα εμπόδια. “Είμαι  ένα άτομο που στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα πορευτεί καλύτερα με τις αξίες της ΕΕ.Ακόμη και αν η λύση του Κυπριακού δεν διασφαλίσει από μόνη της την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα σημαίνει ότι θα ξεπεραστούν σοβαρά εμπόδια μπροστά της Αρκετά κεφάλαια θα ανοίξουν ξανά. Τα τουρκικά θα γίνουν επίσημη γλώσσα της ΕΕ”, είπε ο Ακιντζί.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top