Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αντίληψης σε ορισμένα θέματα που αφορούν την ουσία της ομοσπονδίας, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε αυτό και αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά το τί σημαίνει ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλούσε τηλεφωνικώς στο ράδιο και την τηλεόραση Χαβαντίς για τις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, σε κάποια θέματα υπάρχουν εννοιολογικές διαφορές, κάποτε φιλοσοφικές. Αυτά, ανέφερε, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν υποστηρίζοντας ότι ένα κράτος που έπρεπε να ήταν κοινό για χρόνια έχει μετατραπεί σε ενιαίο κράτος με μια μόνο κοινότητα και αυτό έχει γίνει συνήθεια για 53 χρόνια. Η ε/κ πλευρά δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα αυτό, είπε.


Για τον κ. Ακιντζί δυσκολίες προκαλούν και οι Προεδρικές του 2018. “Δεν το λέω για να κάνω τον Αναστασιάδη να λυπηθεί αλλά το υπογραμμίζω ως μια πραγματικότητα, ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να αποφασίσει για ένα πράγμα, είτε θα γίνει ιστορικός ηγέτης για την κοινότητά του, είτε θα είναι ένα από τους υποψηφίους στις Προεδρικές του 2018. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση γι` αυτό”. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι πιστεύει και ο ίδιος πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος το 2018.
Για τη Γενεύη, είπε, το θέμα θα οριστικοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα απόψε. Απόψε, πρόσθεσε, θα συζητήσουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι μετά την Ελβετία πρέπει να ακολουθήσει η πενταμερής. Αυτά, είπε, είναι το καλό σενάριο, “εάν δεν πετύχουμε τροχαίο στο δρόμο”.
Κληθείς να αξιολογήσει την κατάσταση στην ε/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που στηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση, έχασαν στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές και στη Βουλή μπήκε ακόμη και το ρατσιστικό – όπως είπε – ΕΛΑΜ ενώ μικρότερα κόμματα αύξησαν τα ποσοστά τους. Εάν συγκεντρώσεις τις ψήφους αυτών που είναι ενάντια στη ΔΔΟ, το ποσοστό τους δεν είναι απαξιωτικό, σημείωσε.
Σε περίπτωση μη λύσης, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, στις Προεδρικές εκλογές επειδή ο ηγέτης (Πρόεδρος Αναστασιάδης) που διενεργεί τις διαπραγματεύσεις για μια ΔΔΟ δεν θα έχει στήριξη από το ΑΚΕΛ, μπορεί να εκλεγεί ένας από αυτούς που λένε ότι ως θέμα αρχής είναι ενάντια στη ΔΔΟ. “Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό δίλημμα, χωρίς να το λέμε, χωρίς να συζητείται, είναι αισθητό ακόμα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε σε διασύνδεση των θεμάτων με βάση και το ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, λέγοντας ότι με βάση το ότι στόχος παραμένει το τέλος του 2016, πρέπει πλέον να συζητηθούν και τα θέματα Εδαφικού και Ασφάλεια – Εγγυήσεις. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά παραμένουν διαφορές σε σοβαρά ζητήματα στα πρώτα τέσσερα Κεφάλια, πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, δεν λέει ξεκάθαρα ότι το έχει αποδεχθεί ενώ ο ίδιος το έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν θα θέσει ενώπιον της κοινότητας ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία. Είτε, ανέφερε, αυτό δεν θα το αποδεχθεί η ε/κ πλευρά και δεν θα γίνει συμφωνία, είτε για να το αποδεχθεί περιμένει άλλα θέματα.
Είναι φυσικό, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά να θέλει να δει τι θα γίνει στο εδαφικό για να καταλάβει και που θα πάει το θέμα των εγγυήσεων, λέγοντας ότι το ζήτημα ασφάλεια – εγγυήσεις είναι διεθνής συμφωνία και θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι έμεινε ενάμιση μήνας ακόμη ουσιαστικά, αφού – όπως είπε – από τα μέσα Δεκεμβρίου αρχίσουν οι γιορτές Χριστουγέννων, μετά η Πρωτοχρονιά κτλ Μέσα σε αυτό το διάστημα, πρόσθεσε, οι κοινότητες, η κοινωνία και οι χώρες κάνουν προετοιμασία και για μια πενταμερή.
Μέχρι στιγμής, είπε, οι συζητήσεις για το εδαφικό είναι πολύ γενικές, χωρίς χάρτες, ποσοστώσεις και ονόματα και μέσα στις επόμενες 40-45 μέρες “είναι τα θέματα στα οποία θα εργαστούμε μαζί με τα άλλα ζητήματα για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα”.
Αναφερόμενος στο έγγραφο Κοτζιά για το θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι περιέχει πολύ αρνητικές απόψεις περί “μηδενικών εγγυήσεων, μηδενικών στρατευμάτων, μηδενικών αυτών και εκείνων. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σημείο έναρξης”. Ούτε αντικατοπτρίζει τα αισθήματα και τις ανησυχίες των Τ/κ κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top