Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Με ένα ιδιαίτερα θερμό και συγκινητικό μήνυμα του ο Σύλλογος Πομάκων Γλαύκης θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια την  υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά η οποία βοήθησε με κάθε τρόπο ώστε παιδιά από την Γλαύκη να μπορέσουν να επισκεφθούν την Αθήνα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Φωτογραφία αρχείου
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αποφάσισαν την Τετάρτη, σε τηλεφωνική επαφή τους, να συναντηθούν από κοντά στο εγγύς μέλλον ώστε να επισφραγίσουν μια βελτίωση των σχέσεων των χωρών τους.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αναζωογονήσουν τις διμερείς σχέσεις και να παλέψουν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Λευκωσία: Την ώρα που ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενέκρινε τυπικά το «νομοσχέδιο» που κατά πλειοψηφία είχε εγκρίνει η «βουλή» στις 20 Ιουνίου για τη συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της «Τ.Δ.Β.Κ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος στο γνωστό και ως οικονομικό πρωτόκολλο, στην Άγκυρα συζητούσαν για τη βοήθεια.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Την εκτίμηση των ΗΠΑ προς τη μακρά φιλία και στρατηγικό συνεταιρισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Λεωνίδα Παντελίδη.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Το Ισραήλ μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων τους, προσπαθεί να καθησυχάσει τη Λευκωσία ενώ είναι πρόδηλο πως ο λόγος για να γυρίσουν σελίδα οι δύο χώρες είναι το αέριο και

Διαβάστε το ολόκληρο...

Θα μιλήσουν τηλεφωνικά Πούτιν-Ερντογάν

Άγκυρα: «Εκτός συζήτησης» είναι η καταβολή αποζημίωσης αλλά και η απολογία προς τη Ρωσία για την κατάρριψη του μαχητικού της στη μεθόριο με τη Συρία, λέει τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι η τουρκική ηγεσία απλώς «εξέφρασε λύπη» για το περιστατικό.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Βρυξέλλες: Το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ανοίγει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ είναι σημαντικό επειδή συνήθως ανοίγει όταν μια χώρα είναι κοντά στην ένταξή της και συνεισφέρει στο να κρατηθεί η ενταξιακή διαδικασία ζωντανή. Το κεφάλαιο 33 αφορά την οικονομία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

GLOBES (28.6.16): Gas execs see Israel-Turkey gas deal by 2017
Hedy Cohen
Experts believe Jerusalem will export 8-10 BCM to Turkey annually by 2020; official negotiations will begin soon.
The rapprochement agreement between Israel and Turkey

Διαβάστε το ολόκληρο...

H πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα δεχτεί στις Βρυξέλλες την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο κτήριο της Κομισιόν στις 18.00 ώρα Ελλάδας. H Στρέτζον αναμένεται να συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και ειδικών δυνάμεων της Δύσης κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο είχε υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος, κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Μπουκαμάλ, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράκ.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα στη Βρετανία, δηλώνει ότι η επιχείρηση με τη συμμετοχή ξένων αλεξιπτωτιστών, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με αεροκίνηση ελικοπτέρων, έγινε τα ξημερώματα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
«Brexit: Σε νέα βάση και οι Βάσεις στην Κύπρο!» - Μάλλον όχι… 
Η Βρετανία θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας της, διατηρώντας μικρότερο μέρος, όσο δηλαδή εξυπηρετεί τις ανάγκες της. 

Διάβασα το άρθρο του συνάδελφου Κώστα Βενιζέλου στον «Φιλελεύθερο» 25.6.2016, με τίτλο «Brexit: Σε νέα βάση και οι Βάσεις στην Κύπρο!» και θα ήθελα να διαφωνήσω με την επισήμανση. Μάλλον όχι, κατά την γνώμη μου. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Σε συμφωνία εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εκτιμούν στελέχη των εταίρων -Noble, Delek και Ratio- του κοιτάσματος Λεβιάθαν ότι θα οδηγήσει η επαναπροσέγγιση Άγκυρας - Τελ Αβίβ, που ανακοινώθηκε επίσημα χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Globes.
Καθώς η Αίγυπτος δεν θα χρειαστεί αέριο μακροπρόθεσμα λόγω των μεγάλων ανακαλύψεων που συντελέστηκαν στην δική της ΑΟΖ πρόσφατα (Ζορ κτλ), ενώ και η αγορά της Ιορδανίας αδυνατεί να απορροφήσει όλες τις ποσότητες από το Λεβιάθαν, η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ ανοίγει ξανά τη συζήτηση για διέλευση του ισραηλινού αερίου από τα κοιτάσματα της Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δύο καμικάζι ανατινάχτηκαν στο χώρο των αφίξεων εξωτερικού

Σε κρίσιμη κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες των εκρήξεων στο αεροδρόμιο Ατατούρκ - Άγνωστη ακόμα η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών

Διαβάστε το ολόκληρο...

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Τον υποστράτηγο Μοχάμαντ Μπακέρι όρισε επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο τελευταίος είναι επικεφαλής όλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προϊσταται και των δύο παράλληλων στρατιωτικών δομών στη χώρα, του Στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Γιάννης Αντύπας

Το επερχόμενο τέλος του Ισλαμικού Κράτους οδηγεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αλλαγή προτεραιοτήτων - Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας επιπλέον λόγος για τον Ερντογάν να κλείσει μέτωπα στην εξωτερική πολιτική - Το Κουρδικό παραμένει η κύρια πηγή ανησυχίας για τον «Σουλτάνο»
Μετά από μία μακρά περίοδο όπου η Τουρκία συμπεριφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή επιρροής της ως αναθεωρητική δύναμη οΤαγίπ Ερντογάν δείχνει να αλλάζει πολιτική, επιστρέφοντας στην ομάδα των χωρών του στάτους κβο.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, συζητήθηκε η πορεία των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων (φωτ. αρχείου).
Η συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας για την αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Ωστόσο δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει ισχύ για εμάς, θα εμπλέκεται σε κρίσιμο βαθμό με εμάς σε κάθε θέμα ξεχωριστά», τόνισε ο κ. Κέρι (φωτ. αρχείου).
Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε τη θέση της στη διεθνή σκηνή, ωστόσο δεν την υποβάθμισε, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος πρόσθεσε ότι «λυπάται» για την απουσία της Βρετανίας από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον - Βρυξελλών.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Εκτιμήσεις: Μικρές επιπτώσεις σε όσα μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια και υγροποιημένο φυσικό αέριο

Η Ε.Ε. παρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 46% των συνολικών ποσοτήτων πετρελαϊκών προϊόντων που αυτό εισάγει.
Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr
Οι ναυτιλιακές εταιρείες στα containerships και στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου που απασχολούν τα πλοία τους με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα και τα δεξαμενόπλοια δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις προκαλέσει στη ναυτιλία η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Όσλο: Ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν απέτυχε στη δικαστική του προσπάθεια να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τη Νορβηγία πως δεν θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ εάν ταξιδέψει στο Όσλο για παραλάβει βραβείο για την ελευθερία του λόγου. Οι δικηγόροι του Σνόουντεν είχαν δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα μηνύσει τη Νορβηγία για να διασφαλίσει την ελεύθερη διέλευσή του στο σκανδιναβικό κράτος, ενώ οι ΗΠΑ του έχουν κάνει μήνυση για κατασκοπεία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

 Η αβεβαιότητα των αγορών είναι πολύ πιο επίφοβη για μια εύθραυστη οικονομία όπως η κυπριακή
Σταύρος Α. Ζένιος
Ενα ηφαίστειο έχει ξυπνήσει, και οι συνέπειες δεν μπορεί παρά να είναι δυσάρεστες για όλους. O «δείκτης φόβου» όπως χαρακτηρίζεται από τον Bloomberg εκτοξεύθηκε κατά 52%, η στερλίνα υποτιμήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1980, το ιαπωνικό Χρηματιστήριο είχε πτώση 7.9%, και οι τραπεζικές μετοχές 15%. Ο αρθρογράφος των Financial Times Wolfngag Munchau γράφει ότι ανησυχεί

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Στη φωτογραφία ο Tαγίπ Ερντογάν και ο Ριζά Σαρράφ, ο ιρανοαζέρος "επιχειρηματίας", που λάδωσε τη μισή κυβέρνησή του και είναι φυλακισμένος στο Μαϊάμι, της Φλόριντα... Οι αντίπαλοι του Ερντογάν λένε: "Μίλα Ριζά, μίλα..."
Του Σάββα Καλεντερίδη

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη
δικηγόρου

Ως γνωστόν, το Πολίτευμα της Ελλάδος είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Καθορίζεται ρητώς στο άρθρο 1 του ελληνικού Συντάγματος. Εν ολίγοις, «Προεδρευομένη» σημαίνει, ότι ο Αρχηγός του Κράτους Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λίγες τυπικές, περισσότερο, αρμοδιότητες και στο περιθώριο της εξουσίας, «Κοινοβουλευτική» ότι η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και «Δημοκρατία», διότι κυρίαρχος είναι ο λαός, ο οποίος και αποφασίζει.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ένα γιγάντιο κινεζικό εμπορικό πλοίο διέσχισε τη νέα, διευρυμένη διώρυγα του Παναμά, κατά την τελετή εγκαινίων και μετά από περίπου οκτώ χρόνια εργασιών.
Το πλοίο της εταιρείας Cosco έγινε δεκτό με πυροτεχνήματα, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με την πρόσκληση να είναι ανοιχτή για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Π. Ήφαιστος

Ο καταιγισμός πληροφοριών γύρω από την «έξοδο» της Βρετανίας από την ΕΕ αφήνει λίγα περιθώρια για ορθή αντίληψη των βραχυχρόνιων εξελίξεων και θολώνει τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τάσεις. Το άρθρο τον σύνδεσμο του οποίου κρίνω χρήσιμο να παραθέσω στο τέλος μαζί με το αγγλικό κείμενο στο οποίο αναφέρεται, μας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο Μουράτ Καραγιλάν μιλά για χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες του τουρκικού στρατού και της στρατοχωροφυλακής, αρνούμενος τις δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Ανώτερος διοικητής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ)  διέψευσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για μερικές εκατοντάδες νεκρούς και δήλωσε ότι το ΡΚΚ έχει σκοτώσει 7.000 Τούρκους στρατιώτες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

του Φοίβου Κλόκκαρη*

Οι ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) για το Κυπριακό, που διεξάγονται για δεκαετίες, εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία, η οποία τις χρησιμοποιεί ώς όχημα για ολοκλήρωση της στοχοθεσίας της πρός έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.
Το επιχείρημα, ότι είναι η μόνη επιλογή που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού, είναι αστήρικτο και πάσχει στη βάση του, λόγω δύο ουσιαστικών αδυναμιών:
(1) Της φύσης των συνομιλιών. Δεν διεξάγονται στην ουσία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των Ελληνοκυπρίων (ΕΚ)και της «ΤΔΒΚ», της υποτελούς διοίκησης που εγκατέστησε η κατοχική Τουρκία στην Κύπρο και η οποία υποστηρίζει τα συμφέροντα της χώρας αυτής σε βάρος εκείνων της Κύπρου. Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δύο μερών δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος.

Διαβάστε το ολόκληρο...

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 
Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Πρωτομαγιά του 2004, περιλήφθηκε στη Συνθήκη Προσχώρησης ένα πρωτόκολλο που αφορούσε τις Βρετανικές Βάσεις. Το Πρωτόκολλο 3 πρωτίστως σημειώνει πως το έδαφος των Βάσεων δεν αποτελεί έδαφός της και συνεπώς το κοινοτικό κεκτημένο γενικώς δεν ισχύει στις περιοχές των Βάσεων. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Σε ασκήσεις λεπτών ισορροπιών επιδίδονται από σήμερα Άγκυρα και Τέλ Αβίβ, καθώς όπως όλα δείχνουν οι δυο χώρες ετοιμάζονται για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων τους που μένουν παγωμένες την τελευταία εξαετία με αφορμή το γνωστό επεισόδιο στο πλοίο Μαβή Μαρμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία που οριστικοποιείται σήμερα στην Ρώμη θα υπογραφεί τον Ιούλιο μεταξύ του Τούρκου υπηρεσιακού υφυπουργού Εξωτερικών Φ. Σινιρλιόγλου και του ισραηλινού γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Ντορ Γκόλντ .

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο λόγος;
Κατά την διάρκεια 26 ημερών το 2014, σχεδίασε γκράφιτι χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους και ακρυλικές μπογιές, σε βράχους των προστατευόμενων περιοχών, δημιουργίες τις οποίες αναδημοσίευσε στο Instagram και στο Tumblr. Εκτοτε είχε σβήσει τους λογαρισμούς της αλλά ένα site ορειβατών πρόλαβε να δημοσιεύσει τις εικόνες του "έργου" της σε κάμποσα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM, Νίκολα Ποπόσκι , για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η χώρα του έχει χάσει έναν σημαντικό υποστηρικτή για την ένταξη της στην ΕΕ.

«Για τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, το Brexit σημαίνει την απώλεια ενός υποστηρικτή της διεύρυνσης της ΕΕ. Είναι προφανές ότι πρέπει να ακούμε τις παρατηρήσεις ατόμων που εκτιμούν ότι υπάρχουν δημοκρατικό έλλειμμα σε ορισμένες πολιτικές αποφάσεις της Ευρώπης», δήλωσε ο Ποπόσκι.

Διαβάστε το ολόκληρο...

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του Κώστα Βενιζέλου
Εξαιρετικά σημαντικές και πρωτόγνωρες εξελίξεις εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζουν εκ των πραγμάτων το Κυπριακό. Είναι σαφές πως διάφορες εξελίξεις και συγκυρίες ενδέχεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό οδηγώντας την σε ατελέσφορες συζητήσεις. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly government cabinet meeing in Jerusalem. EPA, ABIR SULTAN / POOL
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Με τις επίσημες διαρροές να πέφτουν βροχηδόν, το άστρο του Δαβίδ και η (πάλαι ποτέ βυζαντινή) ημισέληνος φαίνεται να έχουν εισέλθει σε τροχιά ευθυγράμμισης για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας. Αυτή τοποθετείται και από τις δύο πλευρές στα μέσα Ιουλίου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Έχοντας ευνοήσει το Brexit, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι σε θέση να ανακατευθύνει τη χώρα της προς το γιουάν.
Τιερί Μεϊσάν
Ενώ ο διεθνής Τύπος αναζητεί τρόπους για να

Διαβάστε το ολόκληρο...

Στον βασικό διαπραγματευτή ο οποίος θα σηκώσει το βάρος των συνομιλιών με τη βρετανική ηγεσία στη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επικεφαλής της «Task Force Brexit» ορίστηκε ο βέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους που ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής των τομέων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Πέντε χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή για το 2025, μετατέθηκε η έναρξη λειτουργίας του αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στη Γαλλία. Αυτό αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το συμβούλιο που εποπτεύει την κατασκευή της μονάδας στη Νότια Γαλλία, το οποίο παράλληλα εκτίμησε πως οι έως τώρα φάσεις του έργου έχουν ολοκληρωθεί στην ώρα τους.
Στόχος του αντιδραστήρα είναι να απαντηθεί στην πράξη κατά πόσο είναι τεχνολογικά εφικτή η ελεγχόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνική σύντηξη, δηλαδή τη φυσική διαδικασία που επιτρέπει στον ήλιο να παράγει φως και θερμότητα. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, αφού τα «καύσιμα» της σύντηξης είναι πρακτικά ανεξάντλητα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

ifestosTheoriaDiethnousΕισαγωγή  Π. Ήφαιστος. Θέση μας είναι ότι η έξοδος ή «έξοδος» (γιατί δεν ξέρουμε πως θα είναι η ΕΕ μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύεων) της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ η οποία θα είναι πολύ πιο μακρόσυρτη και περιπετειώδης απ’ ότι μερικοί νομίζουν ή θέλουν, θα αποτελέσει καταλύτη στρατηγικών εξελίξεων οι οποίες μετά το 1990 βρίσκονταν σε ύφεση. Οι σχεδιαστές στρατηγικής του Foreign Office λογικά κάτι θα ξέρουν.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Σκοπός είναι μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη μιας αρχιτεκτονικής λογισμικού που θα είναι ευέλικτη, ασφαλής, θα μπορεί να αλλάξει η κλίμακά της και θα είναι ικανή να υποστηρίζει εργαλεία και δεδομένα από σειρά πηγών.
Το κοντινό διάστημα γύρω από τη Γη θεωρείται ότι θα αποτελέσει αργά ή γρήγορα τον επόμενο χώρο πολεμικών επιχειρήσεων στον οποίο θα δραστηριοποιούνται οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, και είναι ένας ομολογουμένως δύσκολος χώρος, κατά πολύ μεγαλύτερος από τους ωκεανούς, με βασικό χαρακτηριστικό τις μεγάλες ταχύτητες τεράστιων αριθμών αντικειμένων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση που απαντά στο ερώτημα που απασχολεί πλέον τους πάντες, δηλαδή: «Τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τον κόσμο ολόκληρο μετά το Brexit και τι οδήγησε σε αυτό;» κάνει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico ζήτησε από δημοσιογράφους, πολιτικούς και τεχνοκράτες την γνώμη τους.

Ρωτήθηκαν 11 αναλυτές, ειδικοί των αγορών, της πολιτικής, δημοσιογράφοι, καθηγητές για το μείζον αυτό ερώτημα κκαι απάντησαν τα εξής:

Διαβάστε το ολόκληρο...

By Dimitris Konstantakopoulos
Fukuyama, an ex-official of the State Department, with very poor intellectual capacities, became world famous in 1990 with his idea that History has ended. Now History is back, in full steam.
One may agree or disagree with Brexit. But he has to admit that here we have to do with a clear anti-estabishment revolt of the British, a revolt with clearly national but also clear class characteristics. Look for instance the pattern of the vote.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Σε ό,τι αφορά την πολιτική των κυρώσεων, ο κ. Πούτιν εκτίμησε ότι το Brexit δεν θα επηρεάσει με κάποιο τρόπο τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (φωτ. αρχείου).
«Παρακολουθούσαμε με προσοχή τι συνέβαινε, αλλά δεν επηρεάζαμε με κανένα τρόπο τη διαδικασία», σχολίασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα και υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν έκανε καμία παρέμβαση.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αθήνα
O οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) για την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Το outlook υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό, η αξιολόγηση όμως παρέμεινε στη βαθμίδα του «Αa1». «Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που θα επιβαρύνει την οικονομική και χρηματοοικονομική απόδοση της χώρας και θα είναι πιστωτικά αρνητική για το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αξιολογούμενες οντότητες» σημειώνει η Moody’s.

Διαβάστε το ολόκληρο...


Π. Ήφαιστος
Η είδηση αυτή εάν είναι ακριβής σημαίνει ότι αυτό που ονομάζεται ΕΕ είναι ένα πεδίο όπου άχρωμοι, άοσμοι, πολιτικά ανεξέλεγκτοι και συχνά αισθητικά αποκρουστικοί τεχνοκράτες επιδίδονται στο άθλημα παράλογων και ανορθολογικών πράξεων. Είμαι ο τελευταίος που θα

Διαβάστε το ολόκληρο...

Φωτογραφία αρχείου
Σε 18 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή.
Συνολικά 8 αεροσκάφη, έξι σε σχηματισμό και δύο μεμονωμένα CΝ-235, παραγματοποίησαν επίσης και πέντε παραβάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δύο εκ των αεροσκαφών ήταν οπλισμένα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οι μάχες στη Συρία εντείνονται μάχες στη Συρία εντείνονται
Η λιβανική, ριζοσπαστική σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ τόνισε ότι η μάχη για να μην χαθεί το Χαλέπι είναι μάχη για ολόκληρη τη Συρία, δεσμευόμενη ότι θα συνεχίσει να μάχεται δίπλα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ο ηγέτης της οργάνωσης, γνωστής για τους δεσμούς της με το σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, Σαγέντ Χασάν Νασράλα, είπε ότι, καθώς οι μάχες στη Συρία εντείνονται, η οργάνωση έχει χάσει μόνο μέσα στον Ιούνιο, 26 μαχητές.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Να μην βγουν γρήγορα συμπεράσματα από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, αλλά να υπάρξει νηφαλιότητα για την αξιολόγηση των νέων δεδομένων».

Όπως τόνισε η γερμανίδα Καγκελάριος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εγγυητής της ειρήνης και της ευημερίας».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μια ήπειρο δίχως σύνορα, κατά το πρότυπο της ΕΕ και της Ζώνης Σένγκεν

Σε μια «ήπειρο δίχως σύνορα», κατά το πρότυπο της Ευρωπαΐκή 'Ενωσης (ΕΕ) και της Ζώνης Σένγκεν, φιλοδοξούν να μετατρέψουν την Αφρική οι ηγέτες των χωρών - μελών της Αφρικανικής Ένωσης (AU) μέσω της έκδοσης ενός κοινού διαβατηρίου για όλους τους Αφρικανούς το οποίο θα επιτρέπει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται ελεύθερα από χώρα σε χώρα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Αυτή την αυγή τολμούμε να ονειρευτούμε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο». Με αυτά τα λόγια πανηγύρισε το Βrexit ο επικεφαλής της εκστρατείας του Leave, ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz. EPA/GEORGI LICOVSKI
Δ. Δημητρακούδης
“Σοκαρισμένος” και “έκπληκτος” από την ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σε μία πρώτη αντίδρασή του το πρωί στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Όταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέρχεται από αυτή, τότε δεν μπορεί να μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, το δημοψήφισμα αποτελεί οριστικά έναν σεισμό, πρόσθεσε.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό, πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικό. Είναι φανταστικό», ανέφερε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο οποίος έφθασε στη Σκωτία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μεγάλη ήττα για τη γερμανική Ευρώπη, από μια χώρα που αψήφησε την καταστροφική ισχύ των αγορών και των λοιπών τοκογλυφικών κεφαλαίων

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Γιώργος Λάρκος

Κάθε φορά συζητάμε για το τη δεν κάναμε. H ανικανότητα των υπευθύνων που παίρνουν τις καθοριστικές αποφάσεις όσο και του κόσμου που προσλαμβάνεται με λανθασμένα κριτήρια προκαλούν τα συνεχόμενα εγκλήματα που βιώνουμε τα τελευταία 30 χρόνια: το

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε την ανησυχία της για τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Τουρκία μετά τη σύλληψη του αντιπροσώπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontieres, RSF), Ερόλ Εντέρογλου, καθώς και άλλων δύο γνωστών Τούρκων διανοουμένων, του Αχμέτ Νεσίν και της Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί.

Διαβάστε το ολόκληρο...

back to top