Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Σάββας Καλεντερίδης

 Ο ελληνικός στρατός βρέθηκε στη Μικρά Ασία τον Μάιο του 1919, περισσότερο ως ακολούθημα γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας παρά ως αποτέλεσμα σώφρονος ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού. Λίγους μήνες πριν,

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παρότι η επίσκεψη στη Συρία του Ναύαρχου Guan Youfei (επικεφαλής του νέου τμήματος της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας της Κίνας) τοποθετείται στο πλαίσιο μιας πρώτης επαφής με όλες τις χώρες της περιοχής, πυροδότησε ανησυχία στη Δύση.
Τιερί Μεϊσάν
Αν και δεν είναι γνωστό το τι πραγματικά συμφωνήθηκε μεταξύ των κινεζικού

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παράνομες οι ενισχύσεις της Ιρλανδίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξασφάλιζε επί σειρά ετών η κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην Apple δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ. Τώρα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας καλείται να συγκεντρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους αναδρομικά από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, μεταδίδει το Reuters.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κατά πληροφορίες έφτασε στο νησί σε βάρκα με Σύρους πρόσφυγες - Φέρεται να λέει ότι απειλείται από το καθεστώς Ερντογάν
Πολιτικό άσυλο φέρεται να ζήτησε Τούρκος δικαστικός που έφτασε, σύμφωνα με το politischios.gr, τα ξημερώματα της Τρίτης στη Χίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος δικαστικός έφτασε στο νησί σε βάρκα με Σύρους πρόσφυγες. Κατά τις ιδιες πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι απειλείται από το καθεστώς Ερντογάν.

Διαβάστε το ολόκληρο...



Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος
ath.papandropoulos@euro2day.gr

Πώς ο Ερντογάν στήνει το δικό του πραξικόπημα περιγράφει ο Χαμίτ Μποζαρσλάν, διευθυντής Μελετών στη Γαλλική Σχολή Ανωτέρων Κοινωνικών Μελετών και Επιστημών (EHESS). Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε... συναγερμό.
Γεννημένος στην Τουρκία το 1958 και με λαμπρές σπουδές στην Γαλλία -διδακτορικό στην Ιστορία και τις Πολιτικές Επιστήμες-, ο Χαμίτ Μποζαρσλάν έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το βιβλίο του «Η Ιστορία της Σύγχρονης Τουρκίας». Το 2006 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της EHESS και το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Επανάσταση και Κατάσταση Βίας: Μέση Ανατολή 2011-2015» (εκδόσεις CNRS).

Διαβάστε το ολόκληρο...

A file picture shows a German Air Force (Luftwaffe) 'Tornado' reconnaissance jets taking off for the NATO air bace in Incirlik. EPA/CARSTEN REHDER

Η τουρκική άδεια για να επισκεφθούν Γερμανοί βουλευτές την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί από την απόφαση που χαρακτηρίζει γενοκτονία της σφαγή των Αρμενίων το 1915, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε το ολόκληρο...


erdogan_gaziantep00

Oι Σύροι και οι Τούρκοι είναι σε θέση  να καταλήξoυν σε μια συμφωνία για την ασφάλεια άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η συριακή κρίση.

Σύμφωνα με τον χρονικογράφο της λιβανέζικης εφημερίδας assafir, τα γενικά χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Αλλά φαίνεται ότι στρέφονται γύρω από μια ανταλλαγή μεταξύ των 2 πρωταγωνιστών: οι τούρκοι θ΄αφήσουν το Χαλέπι στη συριακή εξουσία και ως αντάλλαγμα αυτή θα τους αφήσουν το πεδίο ελεύθερο για να χτυπήσουν το κουρδικό σχέδιο στη Συρία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

  • Η Νάντια Μουράντ στο βήμα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (φωτ.: AIHGS)
Μια διαφορετική διάλεξη είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την Δευτέρα 22 Αυγούστου, όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών και του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Νίκος Ελευθερόγλου
  • Νίκος Αναστασιάδης (Α) και Μουσταφά Ακιντζί (Δ) σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
Μπορεί Αναστασιάδης και Ακιντζί να συμφώνησαν μετά τη συνάντησή τους, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, για σιωπητήριο στην πορεία του διαλόγου μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου, η τουρκική εφημερίδα Μilliyet όμως αποκαλύπτει πτυχές του διαλόγου που δημιουργούν ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρει.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οι επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK στην Τουρκία πληθαίνουν και μαζί αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών Τούρκων στρατιωτών.

21 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη νοτιοανατολική Τουρκία, τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, και μεγάλες ποσότητες τουρκικού οπλισμού και πυρομαχικών περιήλθαν ως λάφυρα στους Κούρδους αντάρτες. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αντάρτες κατέλαβαν μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην επαρχία Χάμα . EPA/SANA HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τζιχαντιστές και άνδρες του λεγόμενου “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” κατέλαβαν τη Χαλφάγια, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην επαρχία Χάμα της βόρειας Συρίας, κι απειλούν πλέον πόλεις όπου κατοικούν μειονοτικοί χριστιανοί και αλεβίτες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Eργο του Βραζιλιάνου καρικατουριστή Κάρλος Λατούφ που διακωμωδεί την πρόσφατη τουρκική εισβολή στην Συρία
του Νίκου Μιχαηλίδη*

Η εισβολή του Σαντάμ Χουσεϊν στο Κουβέιτ το καλοκαίρι του 1990 αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το καθεστώς και την χώρα του. Η επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Μπααθικού καθεστώτος και η απαγόρευση πτήσεων στο βόρειο Ιράκ έριξε τον σπόρο για την σταδιακή συγκρότηση «κουρδικού κράτους» και την τριχοτόμηση της χώρας. Έτσι σήμερα στο άλλοτε ενιαίο Ιράκ, παρά το ότι δεν έχουν ακόμα αποκτήσει σαφή διεθνή νομική υπόσταση υπάρχουν και λειτουργούν μια κουρδική, μια σουνιτική και μια σιιτική πολιτική οντότητα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Το συριακό Υπ.Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι παραβιάσεις και οι σφαγές που διαπράχθηκαν από το τουρκικό καθεστώς κατακτώντας συριακά εδάφη αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Διαβεβαίωσε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία απ΄ οποιαδήποτε πλευρά οφείλει να γίνεται σε συντονισμό με τη συριακή Δημοκρατία και το συριακό στρατό.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Η πραγματική εικόνα αποδομεί την φημολογία» λένε στο ΥΠΟΙΚ, όμως σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη - 272.000 φορολογούμενοι θα δώσουν μέχρι και 1.000 ευρώ επιπλέον 
Αυξημένο ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει το 36% των περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Mike Whiney, Counterpunch. 26-8-16
[Ο κεντρικός αρχιτέκτονας του σχεδίου αμερικανικής παγκόσμιας κυριαρχίας, κορυφαίος στρατηγικός εγκέφαλος και σύμβουλος προέδρων, ο πολωνικής καταγωγής Σμπίγκνιου Μπρζεζίνσκυ, του οποίου το τελευταίο σύγγραμμα « Η Μεγάλη Σκακιέρα» κατέστη βίβλος αναφοράς για τους διεθνολογούντες και στην Ελλάδα, υποχρεώνεται σε ρεαλιστική ανασύνταξη σε αμυντικές θέσεις, διαπιστώνοντας «τεκτονικές διεθνείς ανατροπές» των δεδομένων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Pentagon Press Secretary Peter Cook
O Γραμματέας τύπου του Πενταγώνου ο Peter Cook είπε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία πολιτοφυλακών στη Συρία και των συροκουρδικών δυνάμεων νότια της Jarablus είναι “απαράδεκτες,” υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις της (ISIS ή ISIL).

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή εν όψει ‘ξαφνικής άσκησης' , όπως αναφέρουν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες που επισημαίνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 40 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και σχεδόν 500 αεροσκάφη στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η σχετική αναφορά γίνεται από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας που σημειώνει:

Διαβάστε το ολόκληρο...

Syria TurkeyTurkey has gone further than promised in Syria, says Moscow
August 26, 2016 KOMMERSANT
Ankara is carrying out a full-scale ground operation in Syria. This format has not been coordinated with Moscow and threatens to undermine the warming of Russian-Turkish relations.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ποτέ και σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί και μαζεμένοι σταθμοί παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών στον κόσμο όπως στην μικρή Κύπρο. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν βλέπει την Τουρκία να γίνεται μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Ενωση δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί την Τουρκία, ακόμη και αν η Άγκυρα εκπλήρωνε αύριο όλες τις προϋποθέσεις εισδοχής.

Διαβάστε το ολόκληρο...


Μπορεί τα τουρκικά στρατεύματα να πέρασαν τα σύνορα της Συρίας, ωστόσο ο ρόλος της Άγκυρας στον πόλεμο παραμένει περιορισμένος. Η διπλωματική προσέγγιση Ρωσίας και Ιράν, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι «παγίδες».

Η πολυαναμενόμενη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε, ακριβώς 500 χρόνια μετά τη Μάχη της Μαρτζ Νταμπίκ κοντά στο Χαλέπι, η οποία σήμανε την κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της Μέσης Ανατολής από τους Οθωμανούς.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ισλαμιστές προσπαθούν να ενταχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας προκειμένου να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση και υπάρχει κίνδυνος ότι ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την εκπαίδευση για να διαπράξουν επιθέσεις στη Γερμανία ή στο εξωτερικό, έγραψε μια γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη ένα προσχέδιο εγγράφου. Συνεπώς, οι ένοπλες δυνάμεις θέλουν οι υποψήφιοι να υποβάλλονται

Διαβάστε το ολόκληρο...

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους είχε ως αποτέλεσμα, την άνοιξη του 2016, την απέλαση από τη ζώνη ασφαλείας των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, των λεγόμενων «μετριοπαθών ισλαμιστών ανταρτών» που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, κράτησαν ένα διάδρομο περίπου 10-15 χλμ στα σύνορα μεταξύ Azaz και Quarah Koubri. Κατά την περίοδο Ιούνιο - Αύγουστο 2016, οι

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παντελής Σαββίδης


Ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας, υποστηριζόμενες από πυροβολικό, τεθωρακισμένα, την τουρκική αεροπορία και την αμερικανική αεροπορική επίβλεψη της επιχείρησης, αφίχθησαν στο κέντρο της Τζαραμπλούς, μιας πόλης της Συρίας σε κρίσιμο και στρατηγικό σημείο. Ο έλεγχος της Τζαραμπλούς είναι σημαντικός και για τους Κούρδους διότι αποτελεί προϋπόθεση για τον έλεγχο των καντονιών τους, και για την Τουρκία διότι αν την κρατήσει, διακόπτει την εδαφική συνέχεια των Κούρδων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

4514-thumb
Εντυπωσιακές δηλώσεις από τον Καραγιλάν : Η ISIS αποτελεί πρόφαση, στόχος είναι οι Κούρδοι
Ο Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε πως η Τουρκία με την επιχείρηση στην Τζεράμπλους στοχεύει στην Ροζάβα και ότι η επίθεση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε έναν πόλεμο ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και τους Κούρδους

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παναγίωτης Ήφαιστος
Εκπληκτικά στοιχεία.
Το μείζον βέβαια είναι το εξής: Το σύγχρονο νεοελληνικό εξαρτημένο κράτος το οποίο τους δύο τελευταίους αιώνες κυβερνάται από εγχώριους μεταπράτες της εξάρτησης δεν καταφέρνει να διεκδικήσει αυτό που ανήκει στους πολίτες του. 
Καθότι τέτοια συμβαίνουν εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια γνωστής ιστορίας. Στις μέρες μας η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στο σύγχρονο κρατοκεντρικό διεθνές σύστημα του ΟΗΕ, είτε για λόγους υποκρισίας είτε για λόγους ανάγκης, η σταθερότητα δια μέσου ισορροπίας δυνάμεων και εξισορροπητικών πολέμων συνοδεύεται από «κατακτήσεις» ή κατακτήσεις στην βάση των οποίων τα θύματα μπορούν να διεκδικήσουν κάποια πράγματα (οι γνωστές "Συμβάσεις" για όσα κράτη είναι μέλη). Τέτοια είναι τα εγκλήματα πολέμου. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ενώ η Τουρκία δεν έχει συνέλθει από την εθνικιστική μέθη της εισβολής στη Συρία και της κατάληψης της Τζαραμπλούς, μετά το άρμα που καταστράφηκε από αντιαρματικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής που φαίνεται ότι κατέχουν οι Κούρδοι μαχητές, τέσσερις ρουκέτες ήλθαν να ταράξουν την μεταμεσονύκτια ηρεμία στο Ντιγιαρμπακίρ, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη!

Διαβάστε το ολόκληρο...

Υπό Άρη Πετάση*
Το παρόν κείμενο αποτελεί και διαγνωστικό δοκίμιο κριτικής σκέψης των προωθούντων την διζωνική.
>Ακούμε λοιπόν λόγια εντυπωσιακά περί συγκλίσεων στις συνομιλίες και περί επικείμενης απελευθέρωσης της Κύπρου μέσα στο 2016 κιόλας(!) Εάν έτσι έχουν τα πράγματα η Τουρκία θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει προετοιμασίες για αποχώρηση από την Κύπρο. Ας δούμε όμως τι κάνει στα κατεχόμενα:

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οι Κούρδοι του YPG θεωρούσαν τις ΗΠΑ τον πλέον έμπιστο σύμμαχό τους στον αγώνα τους κατά του ΙΚ στην Συρία. Όλα όμως άλλαξαν με την τουρκική εισβολή στην Τζαραμπλούς, παράλληλα με την προς αυτούς αμερικανική απειλή πως θα άρουν την υποστήριξή τους αν δεν αποχωρήσουν από τις περιοχές που κατέχουν, αφήνει τους Κούρδους με μια αίσθηση εγκατάλειψης.

Του Wladimir van Wilgenburg ΠΗΓΗ:

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Το άρμα καταστράφηκε με βλήμα από ρωσικής κατασκευής αντιαρματικό Cornet - Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με ρουκέτες εναντίον τουρκικών αρμάτων μάχης από Κούρδους μαχητές

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Κούρδοι πολιτοφύλακες εναντίον δύο τουρκικών αρμάτων μάχης που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Γάλλος ΥΠΕΞ: Να μην διαπραγματευτεί η Τουρκία το κουρδικό ζήτημα στη Συρία

  • (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό χαιρέτισε σήμερα την εμπλοκή της Τουρκίας στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, αλλά προειδοποίησε την Άγκυρα να μην μπει στον πειρασμό να «διαπραγματευθεί» το κουρδικό ζήτημα στη χώρα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

map<
Τον Μάρτιο του 2016 ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αποσύροντας τον μεγάλο όγκο των στρατευμάτων του από τη Συρία, είχε υποσχεθεί στους Κούρδους της βόρειας Συρίας ότι εάν τους επιτεθεί η Τουρκίαεκείνος θα είναι εκεί για να τους προστατεύσει.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Casuhhuqihq
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των τρομοκρατών που υποστηρίζει η Τουρκία και των κούρδων πολιτοφυλάκων σε 2 τοποθεσίες της Β Συρίας σε Al Amarna και Youssef Bek, στα νότια της συριακής πόλης Jarablos που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός και οι υποστηρικτές του.
Την είδηση αυτών των επιθέσεων αναφέρει στο Reuters ένας διοικητής των « ανταρτών ».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η ρωσική εφημερίδα ВЗГЛЯД* πήρε συνεντεύξεις από τον εκπρόσωπο του «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) στη Ρωσία Αμπντ Σαλάμ Αλί και τον επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Συριακού Κουρδιστάν στη Μόσχα Ροντί Οσμάν, σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την κατάληψη της Τζαραμπλούζ.
Συνέντευξη με τον Αμπντ Σαλάμ Αλί

ВЗГЛЯД: Κ. Αλί, δεν έχετε την αίσθηση ότι η Μόσχα, η Ουάσιγκτον, η Άγκυρα και η Δαμασκός ήδη έχουν σιωπηρά συμφωνήσει για την κατανομή των σφαιρών επιρροής στη χώρα;

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ανακοίνωση από το ΠΚΚ σχετικά με την επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου
imagesΤο ΠΚΚ δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση που έγινε στο κομβόι όπου ήταν και ο Κιλιτσντάρογλου.
Το Κέντρο Τύπου του HPG, δημοσίευσε ανακοίνωση στο ANF σχετικά με την εππίθεση που πραγματοποίησε στον κομβίο οχημάτων του Κιλιτσντάρογλου.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

Διαβάστε το ολόκληρο...

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας (φωτ.: EPA / STR)
Ένοπλη συμπλοκή σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Αυγούστου στην κοιλάδα της Παναγίας Σουμελά, κοντά στο χωριό Κοσπιδί (Coşandere), της Ματσούκας, στο νομό Τραπεζούντας. Η συμπλοκή ξέσπασε όταν ομάδα αστυνομικών, μετά από καταγγελία χωρικού, έκανε επιχείρηση εντοπισμού ομάδας ανταρτών που αναφέρθηκε ότι εμφανίστηκε στην περιοχή.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Φωτογραφία αρχείου αμερικανικού πολεμικού πλοίου
Οι κινήσεις ιρανικών πολεμικών πλοίων όταν βρίσκονται κοντά σε αντίστοιχα αμερικανικά στον Περσικό Κόλπο την τελευταία εβδομάδα αποτελούν πηγή ανησυχίας και αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων, στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα, καταδίκασε το Συμβούλιου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, τα κράτη - μέλη του Σ.Α. αποφάσισαν να λάβουν «σημαντικά μέτρα» τιμωρίας του καθεστώτος της Πιόνγιανγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα για τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας υπεγράφη και από τα 15 μέλη του Σ.Α., συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας - του βασικού συμμάχου της Βόρειας Κορέας.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται τουρκική πηγή.

Tο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσουν τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου των ομάδων της Ρωσίας και της Τουρκίας που θα γίνει στις 31 Αυγούστου στην Αττάλεια.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αντάρτες και οι οικογένειές τους άρχισαν να εγκαταλείπουν την Παρασκευή την πόλη Νταράγια στη Συρία, που βρίσκεται κοντά στην Δαμασκό και την οποία υπερασπίζονταν με σθένος τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τις κυβερνητικές δυνάμεις προτού τελικά ηττηθούν, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Συνέντευξη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD - Ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής Αντρέ Μπανκ σχολίασε πως «εάν οι Κούρδοι κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και εκεί η Τουρκία ήθελε να μπει σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού»
Τους Κούρδους της Συρίας και όχι τον ISIS βλέπει ως πραγματικό στόχο της εισβολής που εξαπέλυσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία με όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη», ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής Αντρέ Μπανκ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ερντογάν και Πούτιν από την πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αγία Πετρούπολη (φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)
Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο Χαλέπι της Συρίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο Patrice Franceschi, συγγραφέας, τυχοδιώκτης, πέρασε μερικά χρόνια με τους Κούρδους στη Συρία. «Εντυπωσιάζομαι από το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους». «Είναι μια συμφωνία κοροϊδίας αυτή που μας προτείνουν σήμερα», δήλωσε την Παρασκευή στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίαυλο franceinfo.
franceinfoRadio France (THOMAS SAMSON / AFP26/08/2016 | 09:59

Διαβάστε το ολόκληρο...

Όταν αναγκάστηκε υπό την πίεση της Ε.Ε. να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές σε ξένες εταιρείες, η Γενεύη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Παραμένοντας, πάντως, έδρα σχεδόν 1.000 πολυεθνικών, δρομολογεί τη μείωση της εταιρικής φορολογίας για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Την επόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου θα παρουσιάσει πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 13,49% από το 24,2% στο οποίο ανέρχεται σήμερα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η πρόταση των τοπικών Αρχών προβλέπει μεταβατική περίοδο πέντε ετών, στη διάρκεια της οποίας ο συντελεστής θα είναι ελαφρώς υψηλότερος και συγκεκριμένα 13,79%. Οπως επισημαίνει ο τραπεζικός όμιλος Credit Suisse Group, πρόκειται για συντελεστή κατά 2,2% υψηλότερο από τον μέσο όρο προνομιακής φορολογίας που προσφέρεται αλλού στις ξένες εταιρείες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

H Toυρκία έβαλε με πυροβολικό κατά των κούρδων μαχητών στη Β Συρία καθώς αυτοί κέρδισαν έδαφος παραβιάζοντας τη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα τουρκικά μίντια.

Οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των μαχητών του  PYD (Parti de l’union démocratique) από τις 18H00 (15H00 GMT), αφότου οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών είδαν ότι αυτοί προωθήθηκαν παρά την υπόσχεση τους στις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία θ΄αποσύρονταν διευκρινίζει το Anadolu.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Επίθεση στο στρατόπεδο προσφύγων Μαχμούρ, που βρίσκεται νότια της Ερμπίλ, στο Ιράκ, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί τζιχαντιστές του Ι.Κ.
Στην ομάδα που συμμετείχε στην απόπειρα διείσδυσης, που έγινε σήμερα στις 06:00, συμμετείχε και ένας βομβιστής αυτοκτονίας, που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.
Η ομάδα των τζιχαντιστών έγινε έγκαιρα αντιληπτή από τις δυνάμεις ασφαλείας του στρατοπέδου και εξουδετερώθηκε, πριν διεισδύσει στο εσωτερικό του.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Ιωάννη Θεοδωράτου
Η απόλυτη ρευστότητα κυριαρχεί στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων καθώς όλοι σχεδόν μάχονται με όλους. Η διαφαινόμενη κουρδική ανυπακοή μετά από την προτροπή Μπάϊντεν στην Άγκυρα περιπλέκει σοβαρώς τα δεδομένα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Τζαραμπλούζ, που συγκροτήθηκε από διοικητές ταγμάτων και ενόπλων ομάδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, δήλωσε ότι σε περίπτωση που Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που στην ουσία παρέλαβε την πόλη Τζαραμπλούζ από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ., χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά, κινηθεί νότια της πόλης, θα έλθει αντιμέτωπος με τις δυνάμεις της Επιτροπής.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μόλις τρεις μέρες μετά την συμφωνημένη με τον ίδιο τον ISIS εισβολή στην Συρία, στην πόλη Ευρωπό/Τζαραμπλούζ της Συρίας, του τουρκικού στρατού, στα πλαίσια της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", η οποία έχει ως στόχο τους Κούρδους και τον "Κουρδικό Διάδρομο", και μόλις μια ημέρα μετά την επίθεση Κούρδων ανταρτών εναντίον της φάλαγγας του αρχηγού της

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ανέφερε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 
Όπως ενημερώνεται το SigmaLive ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να ανέφερε στο Νίκο Αναστασιάδη ότι, με τον Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για κυπριακό και συγκεκριμένα το θέμα των εγγυήσεων. 
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ανέφερε επίσης ότι, η Τουρκία φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού και ότι στηρίζει την υφιστάμενη διαδικασία των συνομιλιών.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Επιστολή του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού προς τους τουριστικούς πράκτορες
Λευκωσία: Παρά τη συμφωνία επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ, το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού συνιστά «να αποφεύγονται οι επισκέψεις στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο». Σύμφωνα με το ισραηλινό ειδησεογραφικό portal Walla News, «μετά από πιέσεις της Λευκωσίας, το Ισραήλ ανανέωσε πρόσφατα τη σύστασή του για αποφυγή της τουριστικής δραστηριοποίησης στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού». Σε επιστολή του, ο γενικός διευθυντής του υπ. Τουρισμού προειδοποίησε ότι οι επισκέψεις στην περιοχή θεωρούνται από την Κύπρο ως «αναγνώριση της τουρκικής οντότητας».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016


Σάββας Καλεντερίδης
(Φωτ.: EPA/Sedat Suna)
Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πατούσε το πόδι του στην Τουρκία, οι ειδικές δυνάμεις της γείτονος σε συνεργασία με τη ΜΙΤ, άνοιγαν το δρόμο σε ομάδες Τουρκομάνων και συμμορίες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και ισλαμιστών που δρούσαν τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Ιντλίμπ, με την υποστήριξη της Άγκυρας, να εισέλθουν στην περιοχή της Τζαραμπλούζ, της αρχαίας Ευρωπού. Τις προηγούμενες μέρες, οι ομάδες αυτές είχαν μεταφερθεί από την επαρχία Ιντλίμπ στο Καρκαμίς της Τουρκίας, όπου εξοπλίστηκαν κατάλληλα και τους ανατέθηκαν οι ανάλογες αποστολές.

Διαβάστε το ολόκληρο...

back to top