Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Click to see the full-size map
Οι  Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Άγκυρας (τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις + ισλαμικές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από τη Τουρκία) ανταγωνίζονται στη βορειοανατολική ύπαιθρο  της πόλης του Χαλεπιού στη Συρία.

Και οι δύο δυνάμεις κατέλαβαν πρόσφατα μια  δέσμη χωριών από τη τρομοκρατική ομάδα Νταές προς την κατεύθυνση της Αλ-Μπαμπ . Το κουρδικό YPG επιτέθηκε με επιτυχία στην περιοχή στους μαχητές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, και ήδη ανακατέλαβαν μερικά χωριά (τουλάχιστον τα χωριά Tall Malid και Jisr ash-Samuqah ) από τους τελευταίους.
Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός κέρδισε 5 χωριά στην περιοχή: Tal Qarah, Kafr Qaris, Tal Susin, Fafin, Babinnis, Tal Shair.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μόσχα και η Δαμασκός πιστεύουν ότι η Κουρδική λωρίδα (buffer zone) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, εμποδίζοντας την ισλαμική ομάδα Harakat Nour al-Din al-Zenki και άλλες φιλο-τουρκικές ομάδες να επιτεθούν στο συριακό στρατό και τους συμμάχους του στην πόλη του Χαλεπιού. Ο ΕΣΣ υπενθυμίζει ότι η Harakat Nour al-Din al-Zenki  ανακοίνωσε επίσημα  ότι το επόμενο στάδιο της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη της Τουρκίας θα περιλαμβάνει μια προώθηση προς τις «δυνάμεις του καθεστώτος» στο Χαλέπι.

Διαβάστε το ολόκληρο...


Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Ως γνωστόν, η αιματηρή – εμφύλια λεγομένη – σύγκρουση στη Συρία και το Ιράκ είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιαμόρφωσης της Μέσης Ανατολής. Είναι επίσης γνωστό, ότι η Μέση Ανατολή είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη, όπου ασκείται τεράστια πίεση πάντοτε και συγχρόνως από τους διεθνείς δρώντες, κράτη, κρατικές οντότητες και οργανώσεις.
Ευρισκόμενοι στα τέλη Οκτωβρίου 2016 και με το σταυρόλεξο ισχύος στην «μπαρουταποθήκη του κόσμου» να έχει γίνει ακόμη πιο δυσεπίλυτο, όλοι οι παγκόσμιοι «παίχτες» συμμετέχουν στην ισορροπία του τρόμου. ΗΠΑ και Ρωσική Ομοσπονδία αναβιώνουν στιγμές του Ψυχρού Πολέμου, όχι τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Τουρκία έχοντας χάσει την ευκαιρία του 2014, οπότε και ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έδινε πολλά σε περίπτωση ανάληψης δράσης από μέρους της, τρέχει να προφτάσει τις εξελίξεις. Οι δύο προαιώνιοι εχθροί στον χώρο, Ιράν και Σαουδική Αραβία, μάχονται σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη να ανατρέψουν τις καταστάσεις υπέρ τους και να εκμεταλλευτούν ο ένας τα λάθη και τις ήττες του άλλου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Υπογράφτηκε χθες η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA – Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία), μετά και την άρση των διαφωνιών από τους Βαλλόνους στο Βέλγιο.
Ο δρόμος φαίνεται να είναι πλέον ανοιχτός για την CETA, η οποία μάλιστα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κι ως «χάρτης» για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), όπως άφησε να εννοηθεί η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι - Την Πέμπτη η κυβέρνηση
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κέρδισε την ψηφοφορία, που διεξήχθη στο ισπανικό κοινοβούλιο, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό της χώρας, μια εξέλιξη που βάζει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών στην χώρα.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα σχηματίσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού έλαβε την υποστήριξη του κόμματος Ciudadanos, την ώρα που πολλοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος απείχαν από την ψηφοφορία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ 
Μήπως γίνεται εγγυητής ένας δολοφόνος; Είστε πολύ βέβαιοι ότι θα επιβιώσει ένα ομόσπονδο κράτος που έχει έναν τέτοιο εγγυητή; Μιλάτε συνεχώς για εγγυητή. Εγγυητής ποιου; Εγγυητής τίνος πράγματος; Τι θα εγγυάται αυτός ο εγγυητής; Την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μήπως; Ποιος θα προστατεύσει τους Τούρκους έναντι μιας πιθανής ελληνοκυπριακής επίθεσης; Αυτό είναι όλο για το οποίο νοιάζεστε; Ποιος θα εγγυηθεί την μη διάλυση της ομόσπονδης δημοκρατίας; Ποιος θα είναι ο εγγυητής της;

Διαβάστε το ολόκληρο...

Will the Islamophobia never end?
nigerian-church
“Nigerian Middle Belt state: 800+ Christians killed, 800+ injured, 100+ churches destroyed,” World Watch Monitor, October 26, 2016 (thanks to Pamela Geller):

Διαβάστε το ολόκληρο...

Robert Spencer 
orthodox-chapelBesides removing supposed temptations to idolatry, Islamic jihadists want to destroy the artifacts of non-Muslim civilizations because doing so testifies to the truth of Islam, as the Qur’an suggests that the destroyed remnants of ancient non-Muslim civilizations are a sign of Allah’s punishment of those who rejected his truth:

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η Ρωσία δεν θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC), για πρώτη φορά μετά το 2006, καθώς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Εντός του UNHRC η Κροατία.
Ειδικότερα,όπως μεταδίδει το RT, η Κροατία εξελέγη με 114 από τις 193 συνολικά ψήφους των κρατών μελών του Συμβουλίου, ενώ η Ρωσία έλαβε 112 ψήφους.
Οι 47 θέσεις στο Συμβούλιο διαμοιράστηκαν με βάση περιφερειακά κριτήρια.
Η Ρωσία βρήκε μπροστά της τις Ουγγαρία και Κροατία με τις οποίες έδωσε "μάχη" για τις δύο τελευταίες θέσεις της Ανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κώστας Μαυρίδης* 
Την περασμένη Κυριακή (23/10/16) δημοσιεύτηκε στο «Φιλελεύθερο» εκτενές έγγραφο του σημερινού Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για το σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας στην Κύπρο σε περίπτωση οποιασδήποτε λύσης.
Το έγγραφο αφορά την ουσία του προβλήματος (το προσδιορίζει ως θεμελιακό) και τεκμηριώνει ξανά την διαχρονικά στέρεη θέση των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας (εκτός του σημερινού Πρόεδρου Ν. Αναστασιάδη και συνακόλουθα του … Αβ. Νεοφύτου). Η διαχρονική θέση (εκτός των δύο εξαιρέσεων) όπως επιβεβαιώνεται από το Ελλαδικό Υπ. Εξ. είναι ότι, τυχόν

Διαβάστε το ολόκληρο...

Περιφερειακή έκθεση κινεζικών προϊόντων ελαφράς βιομηχανίας θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην Κύπρο, με Κινέζους επιχειρηματίες να φθάνουν στο νησί μας. 
Η έκθεση οργανώνεται στο κτίριο του IMC, στην περιοχή Cyprus Mall από τον οργανισμό ελαφράς βιομηχανίας της Κίνας που εκπροσωπεί 650000 μέλη του με 900 δισ. εξαγωγές ετησίως.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του IMC, θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 το απόγευμα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2016. 
Στην έκθεση, που διοργανώνεται στα πλαίσια της πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης «One Belt One Road” Initiative θα παραστούν 150 κινέζοι επιχειρηματίες, αξιωματούχοι οργανισμών και συνδέσμων καθώς και εκπρόσωποι από τις τοπικές κυβερνήσεις των δήμων Weihai, Yishui και Zhaoqing. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Λευκωσία: Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται για μια πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν ενώ οι δύο πλευρές στο Κυπριακό ετοιμάζονται πυρετωδώς για μια σκληρή διαπραγμάτευση όχι μόνο στο κεφάλαιο του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά ετοιμάζει νέες κινήσεις ενόψει των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας στις 7 Νοεμβρίου, γι’ αυτό και επιδίωξε από νωρίς να διευρυνθεί η ατζέντα των συνομιλιών για να πάει η συζήτηση και πέραν του εδαφικού. Πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι να συνδέσει το εδαφικό με τα θέματα της ασφάλειας. Κίνηση που φαινομενικά θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική, πλην όμως στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μαθηματικά: Τί είναι η μεθοδος της Σαγκάης
 Lianjie Lu, a maths teacher from Shanghai, delivers a maths lesson to students at  Fox primary school in Notting Hill, London. Photograph: Frantzesco Kangaris for the Guardian
Δείτε το ενδιαφέρον άρθρο του theguardian όπου περιγράφεται η εμπειρία σε σχολεία της Βρετανίας με σκοπό να βελτιωθούν τα αποτελέσματα στο μαθησιακό κομμάτι στα μαθηματικά.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αντί να βάλει στα ταμεία της 2 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα εισέπραττε από το σχέδιο πώλησης της "Μικρής ΔΕΗ" ή κάποιας παραλλαγής του, τώρα θα χάσει άλλα 2,5 δισ. ευρώ, δίχως να πάρει ούτε σεντ σαν αντάλλαγμα !
Αυτή είναι η περίφημη ισοδύναμη λύση που περηφανεύεται μήνες τώρα ότι πέτυχε η κυβέρνηση για το καλό της ΔΕΗ και του δημοσίου συμφέροντος, επιδεινώνοντας στην ουσία το ταμειακό πρόβλημα της εταιρείας.
Διότι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη ΔΕΗ είναι η ρευστότητα, τα έσοδά της που συρρικνώνονται, και η δυστοκία στην αναπλήρωσή τους, όχι αν το Δημόσιο θα κατέχει το 34% ή το 51% της εταιρείας, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης.

Διαβάστε το ολόκληρο...

του Φοίβου Κλόκκαρη*

Η λύση ΔΔΟ τύπου σχεδίου Ανάν, που συζητείται στις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, επιβλήθηκε από την Τουρκία και Βρετανία γιατί εξυπηρετεί την στρατηγική των χωρών αυτών για έλεγχο της Κύπρου. Την Τουρκική στρατηγική, γιατί διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της κατοχής, επεκτείνεται η Τουρκική κυριαρχία και στις ελεύθερες περιοχές και αποκτά η Τουρκία πρόσβαση στις αποφάσεις της Ε.Ε. Εξυπηρετεί και τη Βρετανική στρατηγική, προς διαιώνιση της παραμονής των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) στη Κύπρο, αφού εγκαθιδρύεται καθεστώς, στο οποίο θα επικρατεί η ισορροπία του τρόμου μεταξύ των δύο κοινοτήτων με συνέπεια να μην προβάλλεται η απαίτηση απομάκρυνσης των ΒΒ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Η Κίνα επιδιώκει να δώσει έμφαση στην τεχνολογία. Ωστόσο δεν μπορεί να φτάσει την Ευρώπη και στοχεύει σε εγχώρια καινοτομία... αγοράζοντας ξένα «μυστικά», ενώ η ίδια κρατά την αγορά της ερμητικά κλειστή. Η Δύση ήδη βάζει φραγμούς.





Τέσσερα πιάτα και μία σούπα, χωρίς αλκοόλ. Αυτό ήταν το γεύμα που κατανάλωσε συμβολικά ο Ξι Ζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, όταν επισκέφθηκε την επαρχία Χεμπέι το 2012 στο πλαίσιο της καταστολής της διαφθοράς από αξιωματούχους του κόμματός του. Δε θα υπάρξει πολυτελής φιλοξενία ή απλόχερη γενναιοδωρία, υπαινίχθηκε.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ηταν εξαρχής φανερό ότι η εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των Ηνωμένων Πολιτειών που τις υποστηρίζουν για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τον ζυγό του Ισλαμικού Κράτους θα αποτελούσε δυσεπίλυτο πρόβλημα, ίσως μάλιστα και δυνητικό εφιάλτη, τόσο από στρατηγικής όσο και από επιχειρησιακής πλευράς. Βαγδάτη και Ουάσιγκτον καλούνταν να συμφιλιώσουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα μιας σειράς χωρών και ποικίλων εθνοτικών - θρησκευτικών ομάδων, διανέμοντας προσεκτικά τους αντίστοιχους ρόλους και τομείς ευθύνης.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κωνσταντινούπολη
Πέντε μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πέντε Κούρδοι αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, όπου η βία έχει αναζωπυρωθεί μετά τη σύλληψη αυτήν την εβδομάδα της δημάρχου και του αντιδημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στις ταραχές κοντά στο Χάνι, πόλη στα περίχωρα του Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Ένας τρίτος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών κοντά στο Τζουκουρτζά, δίπλα στα σύνορα με το Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν επίσης πέντε Κούρδοι αντάρτες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Λευκωσία: Προφανώς η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο είναι ένα λειτουργικό κράτος, και ιδιαίτερα για οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ (η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια) είναι το γεγονός ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε η `Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δηλώσεις της ύστερα από συνομιλίες αντιπροσωπειών Κύπρου και ΕΕ, των οποίων προήδρευσε μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Πανικός» στον εναέριο χώρο της Κύπρου – Κατασκοπευτικό αεροπλάνο των Βρετανικών Βάσεων εξέπεμψε σήμα κινδύνου και έθεσε σε συναγερμό τις αρχές ασφαλείας – Απογειώθηκε από τις Βάσεις στο Ακρωτήρι – Αντιμετώπισε πρόβλημα με τα  υδραυλικά του
Σε κόκκινο συναγερμό τέθηκαν χθες όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων,  από σήμα κινδύνου (MAYDAY) που εξέπεμψε το Αγγλικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο «SNOOP 02» ενώ βρισκόταν 50 μίλια νοτιοδυτικά του Ακρωτηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, λίγη ώρα μετά την απογείωση του από την Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου ο πιλότος του αεροπλάνου διαπίστωσε βλάβη στα υδραυλικά του κατασκοπευτικού αεροπλάνου, ενώ βρισκόταν στα 45 χιλιάδες πόδια.

Διαβάστε το ολόκληρο...

REUTERS/AMMAR ABDULLAH
Τουλάχιστον τρία παιδιά σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν την Πέμπτη στη Συρία κατά τη ρίψη οβίδων εναντίον ενός σχολείου στη συνοικία Σαχμπά, στο δυτικό Χαλέπι, μετέδωσαν συριακά ΜΜΕ (φωτ. αρχείου).
Καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν την επίθεση σε σχολείο στο δυτικό Χαλέπι στη Συρία, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

O ρώσος πρόεδρος απορρίπτει τα περί ανάμειξης στις εκλογές

Η Ρωσία δείχνει αυτοσυγκράτηση στη Συρία, αλλά μπορεί να χάσει την υπομονή της και να απαντήσει, προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς περαιτέρω σχόλια αφού κατηγόρησε όμως πρώτα τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό για επιδρομή κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.
Δήλωσε παράλληλα αποφασισμένος να «εκκαθαρίσει» τη «φωλιά τρομοκρατών» στο Χαλέπι παρά την παρουσία αμάχων στην πόλη, ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εμπλακεί στρατιωτικά στο Ιράκ ή την Λιβύη.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Χασαπόπουλος Νίκος

Εξήντα χρόνια μετά τον ηρωϊκό θάνατό του, τα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν να τιμήσουν τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον έφεδρο αξιωματικό, υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, ήρωα του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη Μεγαλόνησο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του σε μια ειδικά τελετή θα απονείμουν μια μετά θάνατον προαγωγή, με πολλούς συμβολισμούς. Από ανθυπολοχαγό θα προάγουν σε αντιστράτηγο τον Αυξεντίου. Ηταν ίσως και ο μοναδικός αγωνιστής της ΕΟΚΑ που είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από τη Σχολή Ευελπίδων. Είχε υπηρετήσει μάλιστα ως ανθυπολοχαγός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πριν επιστρέψει στην Κύπρο για να ενταχθεί στον αγώνα κατά των Αγγλων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Click on the map to see the full-size map

The Kurdish People’s Protection Units (YPG) have killed over 30 members of Turkish-backed militant groups in clashes near the village of Tall Malid in northern Syria, according to pro-Kurdish sources.
Since October 26, YPG units have conducte a series of attacks on the Turkish-backed militant alliance, known as the Free Syrian Army (FSA), and retook a number of villages – Tall Malid, Jisr ash-Samuqah and others – from it.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Ο Πρόεδρος θα παροτρύνει την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Σε εσπευσμένο κούρεμα των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης και των προπαγανδιστικών της μηχανισμών εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου προχώρησε ο Λευκός Οίκος.
Με επίσημη δήλωση του εκπροσώπου Τζος Ερνεστ, λίγες μόλις ώρες έπειτα από την έκδοση ενός υπερβολικά φιλόδοξου non paper από το

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οι Κούρδοι των YPG θα συμμετέχουν στη μάχη για την φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δηλώνει ο ανώτατος Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ ότι η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων και θα εξελίσσεται παράλληλα με την επίθεση στη Μοσούλη.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιμένει πως οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία -σύμμαχοι των ΗΠΑ, «τρομοκράτες» κατά την τουρκική κυβέρνηση- δεν έχουν καμία θέση στην επικείμενη επιχείρηση στη Ράκα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Με τη (δημοτική) μπάντα των Μεχτέρ (Mehter Takımı Osmanlı), που παραπέμπει σε εκείνην που συνόδευε τους οθωμανούς στρατιώτες στις μάχες, να κάνει εντυπωσιακή έξοδο στους δρόμους της Τραπεζούντας παίζοντας στρατιωτικά εμβατήρια, οι Τούρκοι της πόλης γιόρτασαν την άλωση της έδρας μιας αυτοκρατορίας, αυτής της Τραπεζούντας, το 1461. Οι τελετές αναβίωναν την προέλαση του οθωμανικού στρατού πριν από 500 και πλέον χρόνια κατά την κατάκτηση κάθε σπιθαμής γης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,

Διαβάστε το ολόκληρο...

© KCNA KCNA / Reuters
Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι είναι ικανή να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες των γειτόνων της, αλλά και των ΗΠΑ.
Την ενίσχυση της συνεργασίας τους, προκειμένου να κλιμακωθεί η πίεση στη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει την ανάπτυξη των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων της, συμφώνησαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οι δυνάμεις του Άσαντ βομβάρδισαν αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία
REUTERS/UMIT BEKTAS
Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις της μέσα στη Συρία, ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (φωτ. αρχείου).
Στο όριο της άμεσης εμπλοκής έχουν φθάσει οι στρατοί της Συρίας και της Τουρκίας, καθώς συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν Σύρους αντάρτες που στηρίζονται άμεσα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον συριακό βορρά.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αντίληψης σε ορισμένα θέματα που αφορούν την ουσία της ομοσπονδίας, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε αυτό και αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά το τί σημαίνει ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλούσε τηλεφωνικώς στο ράδιο και την τηλεόραση Χαβαντίς για τις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, σε κάποια θέματα υπάρχουν εννοιολογικές διαφορές, κάποτε φιλοσοφικές. Αυτά, ανέφερε, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν υποστηρίζοντας ότι ένα κράτος που έπρεπε να ήταν κοινό για χρόνια έχει μετατραπεί σε ενιαίο κράτος με μια μόνο κοινότητα και αυτό έχει γίνει συνήθεια για 53 χρόνια. Η ε/κ πλευρά δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα αυτό, είπε.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Λευκωσία: Οργασμός διαδοχικών συναντήσεων και διαβουλεύσεων εξελίσσεται στο παρασκήνιο στη Λευκωσία τις τελευταίες μέρες μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου και του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ και των εταιρειών που συμμετέχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη», κυρίως μέσω της Noble Energy.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το Σαββατοκύριακο ήταν στην Κύπρο «διακριτικά» υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αιγυπτιακού Υπουργείου για σειρά ανεπίσημων συναντήσεων με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και επιτελείς του Υπουργείου του για θέματα Ενέργειας. Παράλληλες συναντήσεις έγιναν και με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Noble Energy.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή και των δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, έως τα τέλη του 2019», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Μίλερ επισήμανε ότι η Gazprom έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια για να να ξεκινήσει τις έρευνες στο τμήμα της τουρκικής οικονομικής ζώνης στη Μαύρη Θάλασσα, που εκτείνεται από τα όρια της οικονομικής ζώνης της Βουλγαρίας

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Το πολιτικό προσωπικό στη χώρα μας δεν είναι γαλουχημένο-εκπαιδευμένο ώστε να αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα σε ορυκτούς πόρους. Η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού είναι γαλουχημένο με τη νοοτροπία του συνδικαλισμού, των επιδοτήσεων και του κρατισμού. Ως εκ τούτου, η ευχή για τη χώρα μας (πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων και άλλων ορυκτών πόρων) τείνει να μετατραπεί σε κατάρα. Αυτός ο κίνδυνος διογκώνεται ακόμη περισσότερο, και μεταλλάσσεται σε κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας μας, με την παρουσία της διαφθοράς (http://energypress.gr/news/i-diafthora-os-kindynos-ethnikis-asfaleias).

Διαβάστε το ολόκληρο...



andreas-demetriou-cyprusΣημ. Η εικόνα και συνοδευτικό σχόλιο του Δρ Ανδρέα Δημητρίου αντλήθηκε από την σελίδα του. Βλ. υστερόγραφο. Απεικονίζει την αλήθεια: Τουρκικό κράτος (δήθεν τουρκοκυπριακό) εντός κρατιδίου (δήθεν «Νέα Κύπρος» ή κάτι παρόμοιο) και διεστραμμένες «κρατικές» ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν τις δεδηλωμένες επεκτατικές αξιώσεις της  Άγκυρας. Ρίχνουμε δηλαδή την Μεγαλόνησο στην αγκαλιά της νεο-ισλαμικής Τουρκίας, οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μεγαλονήσου γίνονται στρατηγικοί όμηροι της Άγκυρας και το νεοελληνικό κράτος παγιδεύεται στρατηγικά.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Άριστος Μιχαηλίδης

Φαντάσου να έχουμε και παράπονο επειδή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιμένει να διεθνοποιεί το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και να ενημερώνει για το αναγχρονιστικό σύστημα που πρέπει να καταργηθεί. Διότι, το ακούσαμε κι αυτό. Μάλιστα, από το στόμα ενός εκ των πιο έμπειρων πολιτικο-νομικών μας, του Αλέκου Μαρκίδη, που εσχάτως επανέκαμψε στις τηλεοράσεις, μαζί με τον Γιαννάκη Καρεκλά για να μας παραδίδουν μαθήματα σουρεαλισμού.

Διαβάστε το ολόκληρο...

JPEG - 46.3 ko
73% των Χιλιαστών ψηφοφόρων (δηλαδή, που πιστεύουν στο επικείμενο τέλος του κόσμου) καταδικάζουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ. 68% εξ αυτών εκτιμούν ότι η υποψήφιος των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είναι πιο κατάλληλη για να υπερασπιστεί τη μεσαία τάξη, 64% ότι είναι καλύτερη στην εξωτερική πολιτική, 61% στην οικονομία.

Τιερί Μεϊσάν

Παρατηρώντας την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, ο Τιερί Μεϊσάν (ThierryMeyssan) αναλύει την αναβίωση μιας παλιάς και βαριάς πολιτισμικής σύγκρουσης. Η Χίλαρι Κλίντον μόλις δήλωσε ότι οι παρούσες εκλογές δεν αφορούν τα προγράμματα, αλλά το ερώτημα " Ποιοι είναι οι Αμερικανοί;".  Δεν είναι για πολιτικά ζητήματα που οι Ρεπουμπλικάνοι τενόροι απέσυραν την υποστήριξή από τον υποψήφιο τους Ντόναλντ Τραμπ, αλλά για λόγους προσωπικής συμπεριφοράς του. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί ήταν μετανάστες από διαφορετικούς ορίζοντες που δέχονταν να υποβάλλονται στην ιδεολογία μιας συγκεκριμένης κοινότητας. Αυτό το μοντέλο σπάει, με κίνδυνο να επέλθει διάσπαση των ίδιων των ΗΠΑ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητεί την άμεση σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, εξ αιτίς της κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω της πορείας των συνομιλιών.
Σύγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΔΕΚ έχει ως εξής:

"Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την άμεση σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τουρκαλάδες και προσκείμενοι 15 χλμ. από την Αλ-Μπαμπ.
Σταμάτησαν όμως τις επιχειρήσεις λόγω "διεθνών πιέσεων"
Syrian General: Syrian Army, Kurds Ally to Push Back Turkey from Al-Bab in Northern Aleppo
VETERANS TODAY (USA), GPD, 25 Οκτωβρίου 2016

Σύρος στρατηγός: ο συριακός στρατός, οι Κούρδοι Σύμμαχοι θα απωθήσουν την Τουρκία από την Αλ-Μπαμπ στα βόρεια του κυβερνείου του Χαλεπιού.

Μαζικοί στρατιωτικοί πόροι έχουν αποσυρθεί από τον πόλεμο κατά του ΙΚ τόσο στη Συρία όσο και το Ιράκ για να καταπολεμήσουν την τουρκική εισβολή. Γιατί σιωπούν Ρωσία και Αμερική σχετικά με αυτό το θέμα; 

Διαβάστε το ολόκληρο...

back to top