Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Κούρδοι του YPG στο Τελ Αμπιάντ (φωτ.: EPA / Sedat Suna) 
Η Ασλί Αϊντιντάσμπας είναι μια έμπειρη δημοσιογράφος, με σπουδές στις ΗΠΑ, πολύ καλή γνώση των αμερικανικών πραγμάτων και καλές προσβάσεις στο σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ. Ενδεικτικό της αξιοπιστίας της είναι ότι άρθρα της δημοσιεύονται στις εφημερίδες The New York Times και The Wall Street Journal.
Υπό την έννοια αυτή, το άρθρο της για τη δοκιμασία που διέρχονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται για την εξέλιξή τους, με φόντο τα όσα διαδραματίζονται στο Κουρδικό, έχει τη δική του σημασία.
Αν πάντως επαληθευτούν οι προβλέψεις της και η Τουρκία αναγκαστεί να συμμαχήσει στην ουσία με τους Κούρδους της Συρίας, αυτό θα είναι μια σοβαρή μεταστροφή που θα σημάνει δρομολόγηση σοβαρών εξελίξεων στο Κουρδικό μέσα στην ίδια την Τουρκία.
Η Τουρκία στη Ράκα, δίπλα-δίπλα με τους Κούρδους!
Της Ασλί Αϊντιντάσμπας (Asli Aydıntaşbaş), εφ. Cumhuriyet.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζόζεφ Ντάνφορντ στη βάση Ιντζιρλίκ. Ήταν μια κρίσιμη συνάντηση που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές όλων μας... Όπως έγραψα και την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόταση της Άγκυρας στη κυβέρνηση Τραμπ είναι να μπουν οι ΤΕΔ στη Ράκα που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα* από τα σύνορά μας. Μιλάμε για μια δύναμη 7.000-8.000 ανδρών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), στην καλύτερη περίπτωση.
Ξέρουμε ότι ο Τραμπ δεν έδωσε κάποια απάντηση, και πως απλά ακούει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζει τα σχέδια για τη Συρία και ότι θα αξιολογήσει την πρόταση της Τουρκίας. Η συνάντηση στο Ιντζιρλίκ, λοιπόν, είναι το επόμενο βήμα.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είχα γράψει τους λόγους για τους οποίους θεωρώ προβληματικό να στείλουμε το στρατό μας στο κάστρο του ISIS, τη Ράκα. Δεν θα τους επαναλάβω ξανά. Αλλά είμαι σίγουρη για το εξής: Αν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαθέσει στρατό στη Ράκα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν θα το αρνηθούν. Και γιατί να αρνηθούν; Δηλαδή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο στρατός μας θα πάει στη Ράκα...
Αλλά οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τους Κούρδους της Συρίας.
Δηλαδή ίσως να δούμε από τη μια να είναι οι Κούρδοι της Συρίας και από την άλλη οι Τούρκοι στρατιώτες στην ίδια επιχείρηση; Ειρωνεία της τύχης, οι ΤΕΔ θα είναι σε κοινό μέτωπο με τους Κούρδους της Συρίας... Αυτό δείχνουν τα μηνύματα που στέλνει η Ουάσινγκτον.
Ο Αμπερίν Ζαμάν, στο άρθρο του στο al-monitor.com, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε γράψει ότι ο αρχηγός του Centcom, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, είχε αντισταθεί σθεναρά στη στάση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν για το YPG, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
Απ’ όσα άκουσα εγώ, η στρατιωτική πτέρυγα των ΗΠΑ δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από το YPG. Τότε θα προσπαθήσουν να πείσουν την Τουρκία για «κοινό μέτωπο».
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top